Επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Φόρντχαμ ο αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος


Αποδέχτηκε συγκινημένος την τιμή 

Επίτιμο διδάκτορα Ανθρωπιστικών Σπουδών ανακήρυξε τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιο το Πανεπιστήμιο Φόρντχαμ της Νέας Υόρκης, κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής στο ναό της Πανεπιστημιούπολης Rose Hill.


Στα πλαίσια της τελετής και της σειράς διαλέξεων «Η Ορθοδοξία στην Αμερική» και αμέσως μετά την απονομή του διδακτορικού τίτλου, ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος μίλησε με θέμα: «Η διάδοση των καλών ειδήσεων του Ευαγγελίου σε μια πολυθρησκευτική χώρα: Θεολογικές σκέψεις για τις άλλες θρησκείες».

«Το όνομά σας Μακαριώτατε φανερώνει την Ανάσταση, το ίδιο κάνει και η διακονία σας», σημειώνοντας, επίσης, ότι καλωσορίζει με χαρά και τιμή τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο στην οικογένεια του Φόρντχαμ, η οποία αισθάνεται «ιδιαίτερη ευλογία» για την παρουσία του, αλλά και διότι το Φόρντχαμ είναι το μοναδικό μεγάλο πανεπιστήμιο των Ηνωμένων Πολιτειών στο οποίο λειτουργεί Κέντρο Ορθοδόξων Θεολογικών Σπουδών» είπε ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου Τζόζεφ Μακσέιν.

Στην τελετή μίλησε και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο οποίος είχε λάβει τιμητικό διδακτορικό δίπλωμα το 2007, ενώ στο Πανεπιστήμιο Φόρντχαμ ιδρύθηκε Έδρα Ορθοδόξου Θεολογίας και Πολιτισμού με την επωνυμία «Έδρα Αρχιεπισκόπου Δημητρίου».

Μετά την εναρκτήρια δέηση του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου, τον λόγο έλαβε ο κοσμήτορας του Πανεπιστημίου Στέφεν Φρίντμαν και διάβασε το κείμενο της ανακήρυξης, η οποία αναγνωρίζει τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο «ως εμπνευσμένο ηγέτη που πάντα πρόθυμος προσέρχεται όπου ο Θεός και η Εκκλησία τον καλεί, ως μεγάλο σύγχρονο και λόγιο Ορθόδοξο Ιεράρχη, ως διορατικό θεολόγο και ως ένθερμο υποστηρικτή της αρμονικής συνύπαρξης με όλους τους ανθρώπους όλων των θρησκειών», κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη «θριαμβευτική και αναστάσιμη πορεία» της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας.

Κατά τη στιγμή της αναγόρευσης, τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο συνόδευσαν οι δυο συνιδρυτές Κέντρου Ορθοδόξων Θεολογικών Σπουδών, ομογενείς καθηγητές του Φόρντχαμ, Γεώργιος Δημακόπουλος και Αριστοτέλης Παπανικολάου. Το διδακτορικό τίτλο απένειμαν ο πρόεδρος π. Μακσέιν και η γραμματεύς του Σώματος των Εφόρων Νόρα Αχερν Γκρος αναφωνώντας μαζί με τους προσκεκλημένους «'Αξιος».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, φανερά συγκινημένος, αποδέχθηκε την τιμή και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στο Πανεπιστήμιο και τους ιθύνοντες. Στη διάλεξη που ακολούθησε παρουσίασε σειρά διδακτικών εμπειριών από τη διακονία του στην Αλβανία από το 1991, όταν αρχικά ορίσθηκε έξαρχος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Εξήγησε την προσέγγισή του «για την αναβίωση και αναγέννηση της Αυτοκέφαλης Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας, τη διακονία της Εκκλησίας προς όφελος όλων των ανθρώπων και την αναγγελία και διάδοση των καλών ειδήσεων του Ευαγγελίου». Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Αναστάσιος ανέλυσε τρεις βασικές έννοιες στην Ορθόδοξη Θεολογία: το Λόγο, την Αγάπη και το Φως.

Την τελετή παρακολούθησαν μέλη της Εφορίας και του καθηγητικού σώματος του Πανεπιστημίου, φοιτητές, ορθόδοξοι ιεράρχες, κληρικοί, επίσημοι προσκεκλημένοι του ακαδημαϊκού και επιχειρηματικού χώρου, αλλά και πολλοί ομογενείς.

  newsbeast.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης