Έτσι «αερίζονταν» παραδοσιακά οι Ιάπωνες


Ιστορικοί πάπυροι από την Περίοδο Έντο απεικονίζουν διαγωνισμούς «ξαλαφρώματος»! 

Απίστευτο κι όμως αληθινό, όταν την «αμολούσαν» άλλοτε οι Ιάπωνες έκανε πάταγο και το γεγονός όφειλε να γίνει διαγωνιστικό!


Οι εικόνες μάς έρχονται από την Περίοδο Έντο (1603-1868) και απαθανατίζουν τους διαβόητους διαγωνισμούς πορδής, που ονομάζονταν «he-gassen».

Απεικονίζουν άντρες που απελευθερώνουν με κρότο «δηλητηριώδεις» ριπές αερίων εναντίον άλλων αντρών και γυναικών, ακόμα και ζώων(!).

Όπως παρατηρούμε, η δύναμη των αερίων ήταν τέτοια που ο στόχος εκτοξευόταν από τη θέση του όταν τον χτυπούσαν οι δύσοσμες αναθυμιάσεις!

Κι ενώ τα σχέδια φαντάζουν ιδιαίτερα περίεργα σε μας που δεν έχουμε βαθιά γνώση της ιαπωνικής κουλτούρας, η ιστοσελίδα Naruhodo εξηγεί το ιστορικό πλαίσιο των ιδιαίτερων αυτών διαγωνιστικών events: «τέτοιες αναπαραστάσεις χρησιμοποιούνταν για να γελοιοποιούν τους Δυτικούς στα τέλη της Περιόδου Έντο, με τις εικόνες να αναπαριστούν τους Δυτικούς να γίνονται στόχος των ιαπωνικών αερίων».



Οι μεμονωμένες εικόνες εμφανίζονται σε πάπυρο της εποχής, ο οποίος υπάρχει ολόκληρος στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Waseda.



Είναι πάντως αρκετά ενδιαφέρον να παρατηρήσει κανείς πώς ο ανθρώπινος «αερισμός» έχει χρησιμοποιηθεί ως δηκτικός τρόπος διασκέδασης σε διαφορετικά ιστορικά πλαίσια και πολιτισμούς.



Όσο για τους ιαπωνικούς παπύρους «he-gassen», ένα είναι σίγουρο: κανείς δεν ήταν ασφαλής από τη βίαιη αποβολή των αερίων, είτε ήσουν Δυτικός είτε άλογο ή γάτα! Ούτε και τα δέντρα δεν γλίτωναν από την ιαπωνική μανία!





















Και μιας και είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος, για να επιστρέψουμε στην ευρωπαϊκή επικράτεια και να θυμηθούμε τι ήταν η περίφημη κλανιόλα...

newsbeast.gr

Σχόλια

  1. Κάτι παρόμοιο θα έγινε με το εργοστάσιο στη Φουκοσίμα και δεν το μαρτυράνε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ