Εκστρατεία της Κομισιόν για γάλα και φρούτα στα σχολεία


Πρόταση για το συνδυασμό και την ενίσχυση των καθεστώτων προώθησης της κατανάλωσης φρούτων και γάλακτος στα σχολεία δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα πρόταση με την οποία εισηγείται στα κράτη μέλη τη συγχώνευση των δύο κοινοτικών προγραμμάτων για τη δωρεάν διάθεση στα σχολεία φρούτων λαχανικών, γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντα στα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας στα σχολεία.


Με το νέο ενιαίο πρόγραμμα η ΕΕ θα διαθέτει από το 2015 προϋπολογισμό 230 εκατομμυρίων ευρώ ανά σχολικό έτος, εκ των οποίων 150 εκατομμύρια ευρώ για φρούτα και λαχανικά και 80 εκατομμύρια ευρώ για γάλα, ποσό μεγαλύτερο κατά 33 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2014.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, περισσότερα από 30 εκατομμύρια παιδιά προσχολικής ηλικίας μέχρι και των πρώτων ετών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, επωφελούνται από το πρόγραμμα σε ετήσια βάση.

Όπως επισημαίνει η Κομισιόν, καθώς παρατηρείται μείωση της κατανάλωσης αυτών των προϊόντων από τα παιδιά, στόχος είναι να αντιμετωπιστεί η κακή διατροφή πιο αποτελεσματικά, να ενισχυθούν τα εκπαιδευτικά στοιχεία των προγραμμάτων και να συμβάλουν στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Με το σύνθημα «Τρέφομαι σωστά - αισθάνομαι καλά», το βελτιωμένο πρόγραμμα «Από το αγρόκτημα στο σχολείο» θα επικεντρωθεί στα μέτρα εκπαιδευτικού χαρακτήρα με σκοπό την καλύτερη εξοικείωση των παιδιών με τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες, με την ποικιλία διαθέσιμων προϊόντων αγροκτήματος αλλά και με τα ζητήματα αειφορίας, περιβάλλοντος και σπατάλης των τροφίμων.

Το νέο καθεστώς θα λειτουργεί βάσει ενός κοινού νομικού και δημοσιονομικού πλαισίου, που θα επιφέρει βελτίωση και εξορθολογισμό των διοικητικών απαιτήσεων βάσει των δύο υφιστάμενων καθεστώτων. Η ύπαρξη του ενιαίου αυτού πλαισίου θα περιορίσει το διαχειριστικό και οργανωτικό φόρτο για τις εθνικές αρχές, τα σχολεία και τους προμηθευτές και θα καταστήσει το καθεστώς πιο αποτελεσματικό. Η συμμετοχή στο καθεστώς θα είναι προαιρετική για τα κράτη μέλη, τα οποία επίσης θα έχουν την ευελιξία να επιλέγουν τα προϊόντα που επιθυμούν να διανείμουν.

Η κοινοτική χρηματοδότηση για τη διανομή των γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων στα σχολεία θα ξεκινάει  από 18 ευρώ ανά 100 λίτρα ή κιλά και θα φτάνει ανάλογα με το προϊόν μέχρι 154 ευρώ ανά 100 κιλά.

Όπως επισήμανε ο αρμόδιος επίτροπος σε θέματα γεωργίας και αγροτικής ανάπτυξης Ντατσιάν Τσόλος, με τις προτεινόμενες αλλαγές επιδιώκεται η αντιστροφή της κατηφορικής πορείας της κατανάλωσης και να αύξηση της συνειδητοποίηση μεταξύ των παιδιών όσον αφορά τα δυνητικά οφέλη από τα συγκεκριμένα προϊόντα.

«Πρόκειται για σημαντικό μέτρο για την επίτευξη βιώσιμων αλλαγών στις διατροφικές συνήθειες των παιδιών και τη βελτίωση της επίγνωσης των σημαντικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η κοινωνία», ανέφερε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το πρόγραμμα  θα αποτελέσει μεγάλη ευκαιρία για ενίσχυση των δεσμών μεταξύ της αγροτικής κοινότητας και των παιδιών, των γονιών τους και των δασκάλων, ιδίως στις αστικές περιοχές.

  protothema.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ