Τα 4 ανοιχτά μέτωπα του 2014 μεταξύ τρόικας - κυβέρνησης


Ανανεωμένοι αλλά διόλου διαλλακτικοί, αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών μας στις αρχές του 2014

Οι Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ έχει προγραμματιστεί να προσγειωθούν ξανά επί ελληνικού εδάφους μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου,... 





..υπό την προϋπόθεση ότι η μέχρι τότε εξ αποστάσεως επικοινωνία με την κυβέρνηση θα έχει δείξει πως «η Ελλάδα έχει κάνει τα μαθήματά της», κατά την προσφιλή έκφραση στελεχών της τρόικας.

Τα ανοιχτά μέτωπα είναι πολλά και οι τελευταίες νομοθετικές πρωτοβουλίες της ελληνικής πλευράς για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), τους πλειστηριασμούς και τη διατήρηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% στην εστίαση έγιναν μεν «με την ανοχή της τριμερούς», όμως άμβλυναν τις διαφορές ανάμεσα στην Αθήνα και τον άξονα Βερολίνου-Βρυξελλών-Φρανκφούρτης-Ουάσιγκτον.

Ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων θα πραγματοποιηθεί υπό την πίεση που δημιουργούν δύο παράμετροι:

α) Η Ελλάδα θα κατέχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από τη μία, τόσο η χώρα μας όσο και οι εταίροι της δεν θέλουν να διαφανεί αγεφύρωτο χάσμα στις μεταξύ τους συνομιλίες. Από την άλλη, τα «αγκάθια» είναι ουκ ολίγα.

β) Ο επιδιωκόμενος χρόνος ολοκλήρωσης των συνομιλιών είναι περιορισμένος. Στόχος και των δύο πλευρών είναι να καταλήξουν σε συμφωνία πριν από το Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου, ώστε τότε να εγκριθεί η δόση των 4,9 δισ. ευρώ (η οποία κανονικά είχε προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο) και να αναζητηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης λύση στο καυτό ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού του 2014. Η εν λόγω «τρύπα» υπολογίζεται περί τα 13 δισ. ευρώ για τη διετία 2014-2015 (συνυπολογίζοντας τις απώλειες λόγω της υστέρησης στις αποκρατικοποιήσεις) και η κάλυψή της αποτελεί αναγκαία συνθήκη για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση του δανειακού προγράμματος από το ΔΝΤ.

Η επίλυση του ζητήματος του χρηματοδοτικού κενού προϋποθέτει ότι κυβέρνηση και τρόικα θα έχουν κλείσει έως τα τέλη Ιανουαρίου τα ακόλουθα ανοιχτά μέτωπα:

1. Δημοσιονομικό κενό του 2014 Προτού αναχωρήσει από την Αθήνα, η τρόικα υπολόγιζε ότι απαιτούνται πρόσθετα μέτρα ύψους 1,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 200-300 εκατ. ευρώ οφείλονται στις αλλαγές που έγιναν στον ΕΝΦΙΑ σε σύγκριση με το προηγούμενο σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΝΦΑ). Μετά την αποχώρηση της τριμερούς, όμως, το δημοσιονομικό κενό μεγάλωσε, γιατί προστέθηκαν ορισμένες ελαφρύνσεις από τον ΕΝΦΙΑ για κατηγορίες πολιτών. Επιπλέον, οι δανειστές μας τάσσονταν κατά της διατήρησης του ΦΠΑ εστίασης στο 13%, υπολογίζοντας ετήσιες απώλειες έως 320 εκατ. ευρώ. Εφόσον το μέτρο διατηρείται σε ισχύ το νέο έτος, η τριμερής θα επιμείνει στην εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων. Η ελληνική πλευρά θα προσπαθήσει να πείσει την τριμερή ότι οι εκτιμήσεις της είναι εξαιρετικά απαισιόδοξες.

2. Κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2014-2017 Προσχέδιο της ελληνικής πλευράς έχει αποσταλεί στην τρόικα, αλλά η σχετική διαπραγμάτευση δεν έχει ξεκινήσει ακόμα.

3. Ασφαλιστικό και εργασιακά Η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% σε βάθος τριετίας και η κατάργηση πολλών φόρων και τελών υπέρ τρίτων ή η ενσωμάτωσή τους στον προϋπολογισμό συνθέτουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ. Στο εργασιακό πεδίο το μεγαλύτερο «αγκάθι» δεν είναι άλλο από την αλλαγή του καθεστώτος των ομαδικών απολύσεων.

4. Συνέχιση της διαθεσιμότητας Η Ελλάδα πήρε παράταση ως τις αρχές του 2014 για το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας και πρέπει να αποδείξει ότι ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της.

Εφόσον η διαπραγμάτευση του Ιανουαρίου ολοκληρωθεί αισίως, η τρόικα αναμένεται να χαράξει ολιγόμηνο «σιωπητήριο» εν όψει των ευρωεκλογών και να επανέλθει στη χώρα μας τον Ιούνιο.
Real.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ