Αρχίζει η διαδικασία για την ένταξη του μνημείου της Παρηγορήτριας στην Ουνέσκο


-Είναι ένας στόχος που υπερβαίνει τα στενά τοπικά όρια και θα πρέπει να αντιμετωπισθεί από όλους τους εμπλεκόμενους ως στόχος εθνικής εμβέλειας

Την πρόταση ένταξης στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς UNESCO του ναού της Παρηγορήτριας, αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αρταίων στην συνεδρίαση της 11ης Νοεμβρίου 2013. 


Σ’ αυτό το σκοπό πρέπει να συμβάλλουμε όλοι , μεθοδικά και συντονισμένα, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για να κάνουμε πραγματικότητα ένα στόχο που υπερβαίνει τα στενά τοπικά όρια και θα πρέπει να αντιμετωπισθεί από όλους τους εμπλεκόμενους ως στόχος εθνικής εμβέλειας.

Επόμενο βήμα είναι η σύνταξη του φακέλου που θα υποβληθεί στο αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Πολιτισμού και συγκεκριμένα  στη Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων που υπάγεται στη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής  Κληρονομιάς  και εν συνεχεία θα κοινοποιηθεί στην Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την Ουνέσκο.

Για την σύνταξη του φακέλου αυτού απαιτείται η σύσταση μιας επιστημονικής ομάδας εξειδικευμένων επιστημόνων , συγγραφέων , αρχαιολόγων , μηχανικών αλλά και ανθρώπων που έχουν τις απαιτούμενες γνώσειςκαι θα δουλέψουν εθελοντικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Η ομάδα αυτή θα εργαστεί υπό την εποπτεία του αρμόδιου αντιδημάρχου πολιτισμού κ.Κέφη Δημήτριου,  έτσι ώστε το μνημείο να αποκτήσει τη θέση που του αξίζει , αλλά και δικαιούται ως μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Να σημειώσουμε ότι ο Δήμος Αρταίων ήδη έχει ξεκινήσει να δουλεύει προς αυτή την κατεύθυνση της σύστασης του φακέλου εδώ και αρκετό καιρό . Το υλικό για τον εμπλουτισμό του φακέλου αυτού είναι σχεδόν έτοιμο  από τις αρχές του χρόνου, όπου ο Δήμος μας σε συνεργασία με την Αρχαιολογία  είχε καταθέσει την πρόταση του για ένταξη της Παρηγορήτριας  στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα WorldMonumentsFund.

Κάθε δυο χρόνια από το 1996 ο οργανισμός “ WorldMonumentsFund “ καλεί παγκοσμίως σε δράση όλων των ειδών τις δυνάμεις να δράσουν για πολιτιστικά κληροδοτήματα που είναι σε κίνδυνο τόσο από δυνάμεις της φύσης , όσο και από κοινωνικές οικονομικές πολιτικές επιρροές .

Μια τέτοια φιλόδοξη ενέργεια, δεν  μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς την βοήθεια εξειδικευμένων επιστημόνων έτσι ώστε να κατατεθεί ένας πλήρως ενημερωμένος φάκελος στο Υπουργείο . Γι’ αυτό το λόγο επιζητούμε την συνεργασία αυτή έτσι ώστε να ολοκληρωθεί το  εγχείρημα αυτό.

Καλούμε λοιπόν όλους τους ενδιαφερόμενους να καταθέσουν εγγράφως την επιθυμία τους για συμμετοχή στην ομάδα αυτή στο πρωτόκολλο του Δήμου μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό μέχρι και τις 13 Δεκεμβρίου.

Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα 2681362136 -2681362255.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ