Με 164 ψήφους «πέρασε» η τροπολογία για τα φάρμακα


-Υπερψηφίστηκε η τροπολογία Γεωργιάδη για το φάρμακο με 164 ‘ναι’, 72 ‘όχι’ και δέκα ‘παρών’ σε σύνολο 246 ψηφισάντων
-Δήλωση της Όλγας Γεροβασίλη για την αποχώρησή της από τη θέση τής επί του καταλόγου βουλευτού της μείζονος αντιπολίτευσης

Νωρίτερα, πάντως, σε μία από τις πλέον θυελλώδεις ψηφοφορίες της Βουλής, στην αίθουσα της Ολομέλειας επικράτησε συχνά το χάος, με τη διαδικασία να γίνεται με συνεχείς διακοπές και σε κλίμα γενικευμένης αναταραχής. 


Η ψηφοφορία διεξήχθη απουσία των βουλευτών των Ανεξάρτητων Ελλήνων που μπήκαν στην αίθουσα για να ψηφίσουν μόνο για τις άρσεις ασυλίας συναδέλφων τους.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διέκοπταν, φωνάζοντας, ενώ στην συντριπτική τους πλειοψηφία δήλωναν από μικροφώνου τη συμφωνία τους με τα άρθρα 1,2,3,4 της τροπολογίας και τη διαφωνία τους με το άρθρο 5 για τα φάρμακα, ζητώντας να καταγράφεται κάθε φορά στα πρακτικά.

Και όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι νωρίτερα, είχε καταγραφεί –όπως διαβεβαίωσε ο προεδρεύων Γιάννης Τραγάκης- η θέση του κόμματος συνολικά, όπως εκφράστηκε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος, Παναγιώτη Κουρουμπλή λίγο πριν από την έναρξη της διαδικασίας, μετά την απόρριψη του αιτήματός του να διεξαχθούν ξεχωριστές ψηφοφορίες για κάθε ένα άρθρο της τροπολογίας.

Χρειάστηκε ως και η παρέμβαση του προέδρου της Βουλής Ευάγγελου Μεϊμαράκη, που αντικατέστησε για λίγα λεπτά στην έδρα τον Γιάννη Τραγάκη, προκειμένου να επαναλάβει ότι έχει καταχωρηθεί η ακριβής θέση του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ των άρθρων 1,2,3 και 4 της τροπολογίας και κατά του άρθρου 5.

Από την ψηφοφορία αποχώρησαν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Το έναυσμα έδωσε η σύζυγος του εγκλείστου ΓΓ του κόμματος Νίκου Μιχαλολιάκου, Ελένη Ζαρούλια, σημειώνοντας «σας καταγγέλλουμε, είστε παράνομοι, αποχωρούμε».

Στο μεταξύ, σε δήλωση διαμαρτυρίας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ προέβη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Παναγιώτης Λαφαζάνης, που έκανε λόγο για παράνομη και αντισυνταγματική διαδικασία. «Η διεξαχθείσα ψηφοφορία είναι παράνομη και αντισυνταγματική εφόσον αυθαιρέτως στην τροπολογία περιλαμβάνονται πέντε διαφορετικά άρθρα και εφόσον δεν καταγράψετε τις ψήφους σε κάθε άρθρο ξεχωριστά. Δεν θα επιτρέψουμε φαλκίδευση της ψήφου μας», είπε.

Μεταξύ των ευτράπελων που σημειώθηκαν δε, αξίζει να σημειωθεί η κίνηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Όλγας Γεροβασίλη, που ενώ κλήθηκε από το προεδρείο να ανέβει στην έδρα ως ψηφολέκτης, στην μέση της διαδικασίας αποχώρησε, χωρίς να ενημερώσει κανέναν. Η ίδια στο τέλος της διαδικασίας εξήγησε ότι αποχώρησε καθώς διαφωνούσε με την τρόπο ψηφοφορίας!

Μετά το πέρας της διαδικασίας, στο προεδρείο ανέβηκε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης για να ανακοινώσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, αλλά και να απαντήσει στον ΣΥΡΙΖΑ. Θύμισε πως ήταν απόφαση του Σώματος και όχι του προεδρείου να γίνει κατ’ αυτόν τον τρόπο η ψηφοφορία, καθώς και πως κατ’ επανάληψη κατατίθενται τροπολογίες με πολλά άρθρα και ουδέποτε ετέθη θέμα.

Υποστήριξε μάλιστα, πως όταν εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο κ.Λαφαζάνης πήγε στο γραφείο του για να του θέσει το ζήτημα, εκείνος αποκρίθηκε πως είναι εξεταστέο, πλην όμως μετά την συζήτηση, ανακοίνωσε την ενιαία ψηφοφορία. Επιπροσθέτως, όταν 164 βουλευτές –υποστήριξε- ψήφισαν ‘ναι’ και στα πέντε άρθρα, η στάση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να επηρεάσει την ορθότητα. Αποδίδοντας μάλιστα εμμέσως την ένταση στην έντονη πολιτική διαμάχη μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Αδώνιδος Γεωργιάδη τις τελευταίες μέρες, υποστήριξε ότι η ψηφοφορία ήταν «απολύτως νόμιμη και συνταγματική, σύμφωνη με τον Κανονισμό της Βουλής».

Για την απόλυτη ψυχραιμία και την κοινοβουλευτική συμπεριφορά στις παρεμβάσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαίωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης από την πλευρά του, σημειώνοντας πως έχει αλλοιωθεί η έννοια της τροπολογίας και κατατιθέμενες τέτοιες με επιμέρους άρθρα, συνιστούν στην ουσία νέα νομοσχέδια, κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποδέχθηκε ποτέ ως τώρα, με τον ίδιο να καταδικάζει τέτοιες κινήσεις, όποτε γίνονται από την κυβέρνηση.

Για 'κάποιους' που άθελά τους, σήμερα, έκαναν 'μεροκάματο υπέρ της Χρυσής Αυγής', μίλησε ο Πάρις Κουκουλόπουλος από το ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος μίλησε για 'παράσταση' εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, που αποτελεί κακή προσφορά στη Δημοκρατία, και προκειμένου να σκεπάσει την αρνητική του ψήφο...

Ότι τα περι παρανομίας, ακούστηκαν μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Χρυσή Αυγή, υποστήριξε με νόημα η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη.

Να ανακαλέσουν με διορθωτική δήλωση ζήτησε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ ευχαρίστησε σε ειρωνικό τόνο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που υπερψήφισε τα τέσσερα από τα πέντε άρθρα της τροπολογίας, παρόλο που χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας τον κατηγορούσε ως τον χειρότερο υπουργό Υγείας. "Για να ψηφίζετε σήμερα τις τέσσερις στις πέντε, σημαίνει πως κάτι καλό έχω κάνει και εγώ", είπε...

Όσο για το γιατί είπε "όχι" σε επικοινωνία του με τον κ.Μεϊμαράκη, οπότε του μεταφέρθηκε το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ότι "δεν έχει γίνει ποτέ". Πίστευε, δε,αρχικά, όπως είπε, πως η τροπολογία θα ψηφιζόταν από όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου. "Αν είχε περάσει από το μυαλό μου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να ψηφίσει 'όχι' στην μείωση των φαρμάκων, θα το είχα φέρει ξεχωριστά", είπε... Ο ίδιος κατηγόρησε τον Παναγιώτη Λαφαζάνη προσωπικά ότι υπερασπίζεται με πάθος το αστικό κεφάλαιο, ενώ του ... αφιέρωσε το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας 'Η Πράσινη', με τον ίδιο σε φωτογραφία.

Απαντώντας στον Π.Κουκουλόπουλο, ο κ.Λαφαζανης, υποστήριξε ότι κατηγορείται ο ΣΥΡΙΖΑ για μεροκάματο για την ΧΑ από ανθρώπους που χωρίς να ρωτήσουν κανέναν οδήγησαν τον λαό σε εξαθλίωση, ενώ σχολιάζοντας όσα είπε η Σοφία Βούλτεψη, είπε ότι δεν είναι δυνατόν να ψηφίζουν παίρνοντας νωρίτερα άδεια από τη ΧΑ. «Είστε καταστροφέας της Υγείας. Δεν γίνεται να μιλάμε στο σπίτι του κρεμασμένου για σκοινί», είπε, αναφερόμενος στον υπουργό Υγείας.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι για πρώτη φορά υπάρχει αξιωματική αντιπολίτευση που είναι αντισυστημική. «Αυτό σας ενοχλεί; Τι να κάνουμε; Έχετε συσπειρωθεί γιατί ένας είναι ο αντίπαλος. Μην έρθει στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε, υποσχόμενος πως τότε θα ανατρέψουν αυτά που τώρα ψηφίζονται…

«Διατελείτε σε σύγχυση στο θέμα του φαρμάκου», απάντησε για τον ΣΥΡΙΖΑ ο Άδωνις Γεωργιάδης, σημειώνοντας πως αν ανέβαλε τη διαδικασία, η ψηφοφορία θα γινόταν το νέο έτος και η τιμολόγηση φαρμάκων θα αργούσε ακόμα περίσσότερο. «Ποιος θα πλήρωνε τα επιπλέον εκατομμύρια στους φαρμακοβιομηχάνους; Ο Τσίπρας;», ρώτησε. Του ζήτησε, ακόμα να σταματήσει τα περί αντιδημοκρατικού πολιτεύματος. «Αν αμφισβητείτε το πολίτευμα να φύγετε από την αίθουσα. Αν δεν σας αρέσει η δημοκρατία, πηγαίνετε έξω», του είπε.

Νωρίτερα, όταν οι τόνοι αυξήθηκαν εκ νέου, παρά το πέρας της διαδικασίας, παρενέβη ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, για να πει απευθυνόμενος στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ ‘μέχρι εδώ! Δεν μπορεί να μιλάτε μόνοι σας και να επιβάλετε τις απόψεις σας για τις ψηφοφορίες».

Ζαφειριάδου Μαριτίνα
  real.gr

Δήλωση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Όλγας Γεροβασίλη για την αποχώρησή της από τη θέση τής επί του καταλόγου βουλευτού της μείζονος αντιπολίτευσης (ψηφολέκτριας) κατά την ψήφιση της τροπολογίας υπ. αριθμ. 942/58 που αφορά στην τιμολόγηση φαρμάκων. 

Πριν από λίγο λάβαμε την παρακάτω δήλωση της Όλγας Γεροβασίλη: "Σεβόμενη και υπερασπιζόμενη την κοινοβουλευτική διαδικασία, η οποία επιτάσσει την ακώλυτη έκφραση των βουλευτών και με την ψήφο τους, δεν μπορώ να συναινέσω στη σώρευση πέντε (5) διαφορετικών διατάξεων σε μία ενιαία τροπολογία. 

Η εν λόγω διαδικασία που πρόκρινε η συμπολίτευση, συγχωνεύοντας τις διατάξεις της συγκεκριμένης τροπολογίας, υπηρετεί μικροπολιτικές επικοινωνιακές σκοπιμότητες και λειτουργεί εις βάρος της ουσίας του κοινοβουλευτικού έργου, καθώς στερεί από τους βουλευτές το δικαίωμα επιλογής της υπερψήφισης ή καταψήφισης των επιμέρους διατάξεων. 

Αποχώρησα λοιπόν από τη θέση τής επί του καταλόγου βουλευτού της μείζονος αντιπολίτευσης, ώστε να μην νομιμοποιήσω, στον βαθμό που μου αναλογεί, την αντικοινοβουλευτική αυτή μεθόδευση". 

Αθήνα, 27 Νοεμβρίου 2013

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης