ΑΡΤΑ: Σήμερα η επιστημονική ημερίδα για το Κάστρο

Φώτο: "Α-ΤΖ"

Η 18η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και ο Δήμος Αρταίων οργανώνουν την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου και ώρα 19.00 Ημερίδα με θέμα: «Το Κάστρο της Άρτας», στην αίθουσα Σκουφά, στην κεντρική πλατεία της Άρτας

Στόχος της ημερίδας είναι να αναπτυχθούν θέματα που αφορούν στην αρχιτεκτονική, ιστορική και πολιτιστική σημασία του κάστρου έως σήμερα και το ρόλο που έχει διαδραματίσει ως πολυσήμαντο μνημείο της πόλης της Άρτας.


Στο πλαίσιο της ένταξης του μνημείου του κάστρου σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ, συγχρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε., αυτήν την περίοδο γίνονται εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης υπό την επίβλεψη της 18ης Ε.Β.Α.

Το έργο αφορά σε εργασίες στερεώσεων,  περιορισμένων αποκαταστάσεων τοπικών φθορών και συντήρησης,  προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα δομικά προβλήματα και να επιτευχθεί η περαιτέρω προστασία του από τη φθορά του χρόνου .

Επιπλέον, αποτυπώνονται και αναλύονται νέα αρχαιολογικά ευρήματα  κατά τη διάρκεια εξέλιξης του έργου , τα οποία και αξιοποιούνται αναλόγως και τμήμα των οποίων θα παρουσιαστεί στην ημερίδα.

Στα πλαίσια του έργου έχουν γίνει συστηματικοί καθαρισμοί και αποψιλώσεις, απομάκρυνση των επιχώσεων σε επιλεγμένες περιοχές του χώρου και  γίνεται η διαμόρφωση λιθόστρωτων διαδρομών καθώς και των αναγκαίων προσβάσεων στο μνημείο.

Στον περιβάλλοντα χώρο του συγκροτήματος προτείνονται κατά περίπτωση περιορισμένης έκτασης επεμβάσεις διαμορφώσεως επί μέρους στοιχείων καθώς και συνεχής έλεγχος και περιορισμός της βλάστησης.

Με την ολοκλήρωση του έργου θα έχει συντηρηθεί και διασωθεί ένα σημαντικό μνημείο της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ηπείρου και θα παραδοθεί στο κοινό.

Οι ομιλητές της ημερίδας θα είναι σημαντικοί επιστήμονες, αλλά και δημιουργοί και θεωρητικοί, από τον ελληνικό χώρο. Ανάμεσα τους οι: Ζήβας Δ., Αρχιτέκτονας Μηχανικός, Ομότιμος Καθηγητής Ε.Μ.Π., Παπαδοπούλου Β., Δρ.Αρχαιολόγος, Μαμαλούκος Σ., Επικ.Καθηγητής Πολυτεχνείου Πατρών.

Η διοργάνωση της Ημερίδας αποτελεί μέρος της διαρκούς προσπάθειας της Υπηρεσίας της 18ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της, να διαφυλάξει αλλά και να συμβάλλει στην ανάδειξη σημαντικών  μνημείων της πόλης της Άρτας αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Αποτελεί, επίσης, βασική μέριμνα του Δήμου Αρταίων  το έργο προβολής και ανάδειξης των μνημείων της περιοχής και ως συνδιοργανωτής αυτής της Ημερίδας προσφέρει τη δυνατότητα μίας ουσιαστικότερης γνωριμίας και επαφής  των πολιτών με το μνημείο του Κάστρου.

 ΗΜΕΡΙΔΑ -ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
                                       «Το κάστρο της Άρτας»

19:00-19:15      Προσέλευση - Εγγραφές
19:15 -19:30     Χαιρετισμοί
19:30 -19:45«Το Κάστρο της Άρτας. Ιστορία και αρχαιολογία»
κ. Παπαδοπούλου Βαρβάρα, Δρ.Αρχαιολόγος, Αν. Προϊσταμένη 18ης Ε.Β.Α
19:45 -20:00«Οι οχυρώσεις του Κάστρου της Άρτας στα πλαίσια της μεσαιωνικής και της νεώτερης οχυρωματικής » κ. Μαμαλούκος Σταύρος, Αρχιτέκτων Μηχανικός Ε.Μ.Π., Επ.Καθηγητής Παν/μίου Πατρών
20:00-20:15   «Το Κάστρο της Άρτας, Εμπειρίες και Αναμνήσεις»
κ. Διονύσιος Ζήβας, Αρχιτέκτων Μηχανικός Ε.Μ.Π.,Ομότιμος Καθηγητής Ε.Μ.Π
20:15   -20:30  «Αποκατάσταση και συντήρηση του Κάστρου της Άρτας(έργο ΕΣΠΑ) » κ. Βάσσης Φώτιος, Πολιτικός Μηχανικός Δ.Π.Θ., Επιβλέπων μηχανικός του έργου
20:30   -20:45   «Εργαστηριακοί μέθοδοι ανάλυσης για το χαρακτηρισμό των κονιαμάτων δόμησης από τις τοιχοποιίες του Μεσαιωνικού Κάστρου της Άρτας» κ. Τριανταφύλλου Γεώργιος, Δρ.Μηχανικός Ορυκτών Πόρων Τομέας Ανίχνευσης & Εντοπισμού Ορ. Πόρων Εργαστήριο Πετρολογίας και  Οικονομικής
20:30   -20:45   «Κάστρο Άρτας. Τεκμηρίωση με αφορμή μια σπουδαστική εργασία» κ. Ψυχογιός Νικόλαος, Φοιτητής Τμήματος Αρχιτεκτονικής Σχολής Παν/μιου Πατρών
21:00   -21:15   « Το Κάστρο της Άρτας στο Χθές, το Σήμερα και το Αύριο» κ. Παπαλέξης Ιωάννης, Δήμαρχος Αρταίων
21:15   -21:30   Ερωτήσεις -  Συζήτηση – Συμπεράσματα Ημερίδας
21:30  -22:00   ΛΗΞΗ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: Παπαδοπούλου Ν. Βαρβάρα, Βάσσης Φώτιος, Αναγνώστου Χρυσάνθη, Πέγιου Μαργαρίτα,
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ:   Καπόλου Καλλιόπη, Σιντελέ Θεοδώρα, Τέλωνας Γεώργιος, Γεωργονίκος Ιλαρίωνας-Νικόλαος,

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ