Το κράτος παίρνει τις ανενεργές καταθέσεις


Μόλις 15 εκατομμύρια ευρώ, είναι σύμφωνα με εκτιμήσεις οι ανενεργές καταθέσεις που βρίσκονται στις τράπεζες και σύντομα θα μπουν στα κρατικά ταμεία

Την εκτίμηση αυτή έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, Νίκου Τσούκαλη.


Όπως είπε για τις ανάγκες της κατάρτισης του Κρατικού Προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2014, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με επιστολές του προς την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και προς διακριτά πιστωτικά ιδρύματα ζήτησε στοιχεία σχετικά με τα υπόλοιπα των αδρανών καταθέσεων που εκτιμάται ότι θα περιέλθουν στο δημόσιο μέχρι το τέλος Απριλίου 2014, όπως προβλέπεται και από το Νόμο.  Η καταληκτική ημερομηνία για την αποστολή των σχετικών στοιχείων είναι η 1η Νοεμβρίου 2013, δηλαδή αύριο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως οι τράπεζες άργησαν να αποστείλουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τα στοιχεία για τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών που έχουν παραμείνει ανενεργοί για τουλάχιστον 20 χρόνια.

«Μέχρι την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2014, θα έχουμε μια ασφαλή εικόνα για τους πόρους αυτούς» διαβεβαίωσε πάντως ο κ. Σταϊκούρας.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα στοιχεία της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, βάσει των οποίων έγιναν οι σχετικές εκτιμήσεις, αναμένεται να ελεγχθούν και από την Τράπεζα της Ελλάδος. «Τα στοιχεία φαίνεται να χρήζουν περαιτέρω αξιολόγησης απ' τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, εφόσον φέτος εφαρμόζεται για πρώτη φορά το μέτρο» ανέφερε σχετικά ο κ. Σταϊκούρας.

Ποιες καταθέσεις θεωρούνται ανενεργές


Οι βασικές προϋποθέσεις για να χαρακτηριστούν ανενεργές οι καταθέσεις είναι δύο:

• Να έχουν περάσει 20 χρόνια χωρίς καμία κίνηση στο λογαριασμό

• Να έχει προηγηθεί πριν την κατάσχεση έγγραφη ενημέρωση του καταθέτη από την τράπεζα τρεις φορές: Μία στα 5, μία στα 10 και μία στα 15 χρόνια.

Σημειώνεται ότι για τη δεύτερη και την τρίτη ειδοποίηση (στα 10 και 15 χρόνια) πρέπει το υπόλοιπο του λογαριασμού να είναι άνω των 100 ευρώ.

Μετά την παρέλευση εικοσαετίας, το υπόλοιπο αδρανούς καταθετικού λογαριασμού παραγράφεται υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου.

 madata.gr
Star.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ