Όλο και πιο ακριβά πωλούνται διεθνώς τα ελληνικά εσπεριδοειδή


-Από τα πρώιµα χωράφια που έχουν αρχίσει να συγκοµίζονται στην Άρτα, το Μεσολόγγι και την Ηγουµενίτσα, αναφέρεται µείωση της παραγωγής που φτάνει το 50%

Αυξημένο το εμπορικό ενδιαφέρον λίγο μετά την έναρξη της συγκομιδής, εικόνα μειωμένης παραγωγής αλλά υψηλής ποιότητας δίνουν οι κλημεντίνες. 


Εντυπωσιακή βελτίωση καταγράφει το εξαγωγικό προφίλ της ελληνικής αγοράς των εσπεριδοειδών, με κύριους αντιπροσώπους τα πορτοκάλια της ποικιλίας Νάβελ και τα μανταρίνια κλημεντίνες. 

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας, η αύξηση της παραγωγής κατά τη διάρκεια της εμπορικής περιόδου 2012/13 σε συνδυασμό με την πολύ καλή ποιότητα των ελληνικών προϊόντων, οδήγησε τελικά σε αύξηση των εξαγωγών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, σημαντική άνοδο σημειώνει όμως και η συνολική αξία των εξαγωγών, η οποία υπερβαίνει την ποσοστιαία αύξηση των ποσοτήτων, γεγονός που αποδεικνύει πως αυξάνεται η τιμή πώλησης των ελληνικών εσπεριδοειδών στο διεθνές εμπόριο.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα ο Incofruit Hellas, η αξία των ελληνικών εξαγωγών των πορτοκαλιών αυξήθηκε κατά 27,9% με το σύνολο να φτάνει τα 98,85 εκατ. ευρώ. 
Υψηλότερη ήταν η αύξηση των εξαγωγών στα μανταρίνια, η οποία έφτασε το 71,57% με την συνολική αξία να φτάνει τα 17,61 εκατ. ευρώ. 
Οι κύριοι προορισμοί των ελληνικών πορτοκαλιών εξακολουθούν να είναι η Ρουμανία, η Γερμανία, η Σερβία, η Αλβανία και η Πολωνία. Στην αγορά κυριαρχούν οι «Ναβελίνες» και η διάθεση τους ξεκινάει το Νοέμβριο και ολοκληρώνεται τον Μάρτιο.

Χυμός πορτοκαλιού και μανταρίνια

Όσον αφορά το χυμό πορτοκαλιού, επεξεργάστηκαν περί τους 125.000 τόνους πορτοκαλιών και οδήγησαν στην παραγωγή 7.675 τόνων συμπυκνωμένου χυμού πορτοκαλιού. Η ποσότητα αυτή ήταν αυξημένη σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά και αφορούσε πορτοκάλια με μειωμένη εμπορική αξία εξαιτίας των καιρικών συνθηκών. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως η χώρα μας πραγματοποιεί κάθε χρόνο εισαγωγές ισόποσες με την παραγωγή, για να καλύψει τις ανάγκες.
Όσον αφορά τα μανταρίνια, η παραγωγή αυξήθηκε κατά 4,4% εξαιτίας των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών. Οι εξαγωγές μανταρινιών διαμορφώνονται στους 72.000 τόνους παρουσιάζοντας ανοδικές τάσεις. 
Την προηγούμενη εμπορική περίοδο η Ελλάδα εξήγαγε 72.070 τόνους μανταρινιών, κυρίως στη Ρουμανία (19.311 τόνους), Βουλγαρία (11.646) και Σερβία (8.080 τόνους). Κύρια ποικιλία είναι οι κλημεντίνες που εμπορεύονται από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Μάιο. Οι εισαγωγές μανταρινιών περιορίζονται μόλις στους 2.756 τόνους.

Παραγωγή και εισαγωγές λεμονιών

Η παραγωγή λεμονιών παρουσιάζει σταθεροποιητικές τάσεις την τελευταία τριετία και διαμορφώνεται στους 67.000 τόνους. Για να καλυφθεί όμως η εγχώρια κατανάλωση, κάθε χρόνο πραγματοποιούνται εισαγωγές 30.000 τόνων. Έτσι οι εξαγωγές περιορίζονται μόλις στους 5.000-6.000 τόνους. 
Το 50% των εισαγωγών πραγματοποιείται από την Αργεντινή (15.770 τόνους), ακολουθεί η Τουρκία (5.903 τόνους) και η Ιταλία (4.191 τόνους).  Σημαντική παρουσία στην εγχώρια αγορά έχει η ποικιλία Μαγληνή, η οποία βρίσκεται στο εμπόριο δυο περιόδους, από Δεκέμβριο μέχρι και Μάιο, καθώς και από Σεπτέμβριο μέχρι Νοέμβριο. Η παραγωγή γκρέιπφρουτ διαμορφώνεται στους 11.500 τόνους και οι εισαγωγές υπολογίζονται σε 3.000 τόνους.

«Φυσιολογική» παραγωγή και καλή ποιότητα

Αυξημένο εμπορικό ενδιαφέρον επικρατεί στα σηµαντικότερα κέντρα παραγωγής των εσπεριδοειδών της χώρας, λίγες ηµέρες µετά την έναρξη της συγκοµιδής. Ουσιαστικά αυτή τη στιγµή έχουν συλλεχθεί µόνο µικρές ποσότητες και τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως η χρονιά θα είναι φυσιολογική από πλευράς παραγωγής και η ποιότητα πολύ καλή. 
Στις Ναβελίνες πέρυσι η εκκίνηση είχε πραγµατοποιηθεί στα 25 λεπτά/κιλό, ενώ φέτος έχουν αρχίσει να ακούγονται τιµές στα 28-30 λεπτά/κιλό, σύµφωνα µε τον Θωµά Φάκλαρη, πρόεδρο του συνεταιρισµού Σκαφιδακίου. Πρόβληµα µε την παραγωγή αναµένεται να έχει η περιοχή της Αχαΐας, εξαιτίας της χαλαζόπτωσης που τραυµάτισε τους καρπούς.

Όσον αφορά τις κληµεντίνες, εκτιµάται πως η παραγωγή τους θα είναι ελαφρά µειωµένη. Από τα πρώιµα χωράφια που έχουν αρχίσει να συγκοµίζονται στην Άρτα, το Μεσολόγγι και την Ηγουµενίτσα, αναφέρεται µείωση της παραγωγής που φτάνει το 50%. 
Οι τιµές που αγόρασαν πέρυσι οι έµποροι τις κληµεντίνες ξεκίνησαν στα 45 λεπτά/κιλό, ενώ οι τελευταίες ποσότητες «έφυγαν» στα 30 λεπτά/κιλό. Αξίζει να σηµειωθεί πως σε αυτή την τιµή συµπεριλαµβάνονται τα έξοδα συγκοµιδής τα οποία φτάνουν τα 3,5 λεπτά/κιλό.

agronews.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης