Τριγμούς φέρνει ο φόρος ακινήτων


Νυχτερινή αναδίπλωση από το οικονομικό επιτελείο στο νομοσχέδιο για το φόρο ακινήτων μετά και το... αντάρτικο 22 “γαλάζιων” βουλευτών που κατέθεσαν, ερώτηση για την φορολόγηση των αγροτεμαχίων και οικοπέδων προς τον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.


Άμεση ήταν η αντίδραση από την οδό Νίκης με το ΥΠΟΙΚ να εκδίδει διευκρινιστική ανακοίνωση με την οποία ξεκαθαρίζει ότι: «στο νέο νομοσχέδιο για τα ακίνητα (ΕΝΦΑ) οι αποθηκευτικοί χώροι που βρίσκονται σε αγροτική γη (γεωργικών μηχανημάτων, θερμοκήπια, στάνες κλπ) δεν πρόκειται να φορολογηθούν».

Πάντως, το πρωί, περισσότεροι από δέκα βουλευτές της ΝΔ, εκ των 22 που χθες κατέθεσαν ερώτηση προς τον Γιάννη Στουρναρα για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων, προσήλθαν στο υπουργείο Οικονομικών και συναντήθηκαν με τον υπουργό. Η συνάντησή τους κράτησε περίπου 40 λεπτά και συμφώνησαν να γίνει νέα σύσκεψη με τη συμμετοχή τους, απόψε στις 20:30, στο υπουργείο οικονομικών.

Ο βουλευτής της ΝΔ Ιορδάνης Τζαμτζής δήλωσε οτι στόχος είναι, ο κ.Στουρνάρας και το επιτελείο του να κατανοήσουν το άδικο των ρυθμίσεων και να γίνει δίκαιο το φορολογικό νομοσχέδιο. Σχετικά με τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών ο κ. Τζαμτζής δήλωσε ότι «σωστά εξαιρεί μια σειρά από φορολογήσεις σε αγροτικά κτίσματα τα οποία επιδοτούνται από το κράτος» αλλα επισήμανε ότι η φορολόγηση με συντελεστή χρήσης επιβαρύνει τα αγροτεμάχια χωρίς λόγο.

Ολοκληρώνεται εντός της ημέρας η διαβούλευση

Εν τω μεταξύ, εντός της ημέρας ολοκληρώνεται η διαβούλευση επί του νομοσχεδίου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων που θα αντικαταστήσει το 2014 το ειδικό τέλος ακινήτων το οποίο εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

Φορολογούμενοι, μέσω της ιστοσελίδας στη «Διαύγεια», ζητούν αλλαγές σε διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν κυρίως τον τρόπο φορολόγησης των αγροτεμαχίων, καθώς και ακινήτων που είναι για διάφορους λόγους «δεσμευμένα».

Σύμφωνα με τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί στη σχετική ιστοσελίδα στη «Διαύγεια» ένα μεγάλο ποσοστό του ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε συγκεντρώνει το θέμα του τρόπου φορολόγησης των αγροτεμαχίων που είναι δίπλα στη θάλασσα και χρησιμοποιούνται ως αγροτικές εκμεταλλεύσεις, τα οποία σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπεται να φορολογηθούν με υψηλότερο συντελεστή.

Επίσης αρκετές είναι οι αναφορές σε περιπτώσεις μεγάλων κληρονομιών σε φορολογούμενους με χαμηλό εισόδημα, καθώς και αυτές που αφορούν εκτάσεις που είναι «δεσμευμένες» και μη αξιοποιήσιμες από τους ιδιοκτήτες τους.

  Το... αντάρτικο 22 “γαλάζιων” βουλευτών

Τζαμτζής Ιορδάνης
Βογιατζής Παύλος
Κυριαζίδης Δημήτριος
Αντωνίου Μαρία
Νταβλούρος Αθανάσιος
Κόλλιας Κωνσταντίνος
Λαμπρόπουλος Ιωάννης
Κωνσταντόπουλος Γιώργος
Κωνσταντινίδης Ευστάθιος
Ταλιαδούρος Σπύρος
Ιωαννίδης Ιωάννης
Κουκοδήμος Κωνσταντίνος
Τσαβδαρίδης Λάζαρος
Βλαχογιάννης Ηλίας
Στύλιος Γιώργος
Μαρίνος Ανδρέας
Κλειτσιώτης Κωνσταντίνος
Πασχαλίδης Γιάννης
Σκόνδρα Ασημίνα
Βλάχβεης Μενέλαος
Σαμπαζιώτης Δημήτριος
Κουτσούμπας Ανδρέας
madata.gr
Real.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ