Ξένος Τύπος: Που θα κατευθυνθούν οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής;


Θέτει θέμα πολιτικής σταθερότητας καθώς η οικονομική κρίση εξακολουθεί

 Με ενδιαφέρον παρακολουθεί ο ξένος Τύπος το «ξήλωμα» της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα. 


Τα δημοσιεύματα χαιρετίζουν ως τομή στην ιστορία της χώρας τις εξελίξεις γύρω από τη ΧΑ, ενώ σκεπτικισμός επικρατεί για το τι θα γίνουν οι ψηφοφόροι της και για το εάν η σύλληψη του Ν. Μιχαλολιάκου θα σημάνει και το τέλος του «θεσμικού ρατσισμού».

Σε δημοσίευμά του, ο Guardian αναφέρει ότι η σύλληψη του ηγέτη της Χρυσής Αυγής θα συμβάλλει λίγο στην αντιμετώπιση του θεσμικού ρατσισμού.

Σε σχόλιο οι συντάκτες δηλώνουν ότι οι Αρχές γνώριζαν εδώ και καιρό για αυτό το νεο-ναζιστικό κόμμα. «Γιατί, λοιπόν, λαμβάνουν τώρα δράση;» αναρωτιούνται.

«Η αλλαγή στη συμπεριφορά των Αρχών μετά τη δολοφονία του Φύσσα ήταν δραματική. Και όμως, οι ίδιες αρχές διέθεταν λεπτομερείς πληροφορίες για τις εγκληματικές δραστηριότητες του κόμματος εδώ και χρόνια. Ρατσιστική βία βιώνεται καθημερινά, έχει καταγγελθεί από τα διεθνή μέσα, τις εθνικές και διεθνείς ΜΚΟ και τον ευρωπαίο επίτροπο για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η ρατσιστική βία θεωρείτο από πολλούς φυσιολογική κατάσταση. Οι νομικές και πολιτικές αρχές δεν ήταν διατεθειμένες να αναλάβουν δράση. Ο αντιρατσιστικός νόμος δεν εφαρμόστηκε ποτέ (μία βελτιωμένη εκδοχή του απορρίφθηκε πρόσφατα στο Κοινοβούλιο) και στους ηθικούς αυτουργούς προσφερόταν ατιμωρησία» τονίζει ο Guardian.

«Το αίσθημα είναι γλυκόπικρο» τονίζει η εφημερίδα, η οποία αναφέρει ότι ακόμα και αν καθυστέρησε, η σύλληψη του ηγέτη της Χρυσής Αυγής θα αποτελέσει μια ανακούφιση για πολλούς. «Για τους μετανάστες της πόλης που θα κινούνται πιο εύκολα στους δρόμους της Αθήνας, για τους ομοφυλόφιλους, για τους αριστεριστές, για όλους του αντιφασίστες και όσους μισούσαν την θρασύτατη εισβολή της Χρυσής Αυγής στην καθημερινή τους ζωή και στην πολιτική της χώρα» συνεχίζει το σχόλιο.

Ωστόσο, οι συντάκτες αναρωτιούνται εάν οι συλλήψεις των βουλευτών της ΧΑ θα επηρεάσουν τον «θεσμικό ρατσισμό» που θεωρούν ότι ελλοχεύει στην ελληνική κοινωνία.

«Η Χρυσή Αυγή είναι και κόμμα και συμμορία -και το να θέσεις εκτός νόμου ένα πολιτικό κόμμα μπορεί να αποδειχθεί προβληματικό και αναποτελεσματικό. Ο νόμος μπορεί να απαγορεύσει, αλλά δεν μπορεί να εξαλείψει τις φασιστικές ιδέες: αυτές πρέπει να αντιμετωπιστούν με πολιτικούς τρόπους» αναφέρεται στο σχόλιο, το οποίο τονίζει ότι η μάχη κατά του φασισμού δεν μπορεί να κερδηθεί εάν δεν καταπολεμηθεί η συστημική αδικία ή η λιτότητα.

Η Wall Street Journal αναφέρει ότι το «ξήλωμα» της ΧΑ, αποτελεί «μία αναγκαία ώθηση για την εύθραυστη κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά».

Ωστόσο, η εφημερίδα αναφέρει ότι «αυτή η άνοδος θα είναι παροδική, εάν τα κοινωνικά προβλήματα, τα οποία τροφοδότησαν την άνοδο του κόμματος -ανεργία, διαφθορά, δημόσιες υπηρεσίες υπό κατάρρευση- δεν αντιμετωπιστούν σύντομα» από την κυβέρνηση.

Προβληματισμένα εμφανίζονται τα γερμανικά ΜΜΕ σχετικά με τους ψηφοφόρους που στράφηκαν στη ΧΑ, όχι από ιδεολογική ταύτιση με τη ναζιστική ιδεολογία, αλλά γιατί νόμιζαν ότι θα έβρισκαν «αποκούμπι» στα προβλήματά τους από την οικονομική κρίση.

«Τι θα γίνει με τους 500.000 ψηφοφόρους του κόμματος που σήμερα έχουν ανέβει στο 1 εκατομμύριο σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση;» αναρωτιέται ο σχολιαστής της Tagespiegel, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.

«Οι περισσότεροι από αυτούς δεν ανήκουν στους νοσταλγούς του Χίτλερ. Το κόμμα είναι δημιούργημα της κρίσης, στις τάξεις του προσέρχονται κυρίως νέοι που δεν έχουν δουλειά και προοπτική. Κανείς δεν ξέρει, σε περίπτωση απαγόρευσης της ΧΑ, προς τα πού θα κατευθυνθούν οι ψηφοφόροι της, οπωσδήποτε όμως όχι στα κόμματα του κέντρου. Άρα, ακόμη κι αν απαγορευτεί, δεν αναμένεται να γίνει κάτι. Οι δανειστές της Ελλάδας θα πρέπει να αντιληφθούν ότι όσο περισσότερο σπρώχνουν την Ελλάδα στη ύφεση με αυστηρά μέτρα λιτότητας, τόσο περισσότερο η ελληνική κοινωνία και το πολιτικό σύστημα κινδυνεύουν να διαλυθούν ολοκληρωτικά» καταλήγει ο δημοσιογράφος.

«Αν αναλογιστεί κανείς την αποδοχή που χαίρει η οργάνωση στον ελληνικό λαό, τίθεται ζήτημα πολιτικής σταθερότητας του τόπου» γράφει η Frankfurter Allgemeine.

«Σε σχέση με τη δημοτικότητά της τίθεται το ερώτημα πώς το κράτος θα αντιμετωπίσει τους ψηφοφόρους της» προσθέτει η εφημερίδα.

«Η ελληνική δικαιοσύνη έκανε αυτό που θα έπρεπε να είχε πράξει από καιρό» επισημαίνει η Süddeutsche Zeitung.

«Να χτυπήσει την ΧΑ με όλη την σκληρότητα που διαθέτει. Μέχρι και την κορυφή της ΝΔ υπήρχαν πολιτικοί και σύμβουλοι που ήταν της άποψης ότι θα έπρεπε να περάσει χρόνος προσπαθώντας να υποβαθμίσουν την κατάσταση. Δεν ήθελαν να τρομάξουν τους ψηφοφόρους του κόμματος, αλλά να τους προσεταιριστούν κάνοντας άλλη μια στροφή ακόμη πιο δεξιά. Επρόκειτο για δηλητηριώδη πολιτική συνταγή, διότι οι προβοκάτορες της ΧΑ, που ορκίζονται στο αίμα και την τιμή ήξεραν 'καλύτερη συνταγή' για το πώς θα ρίξουν το δόλωμα στους χαμένους της κρίσης. [...] Το ερώτημα είναι προς τα πού θα πάνε οι ψηφοφόροι της. Οι λόγοι που οδήγησαν τόσους Έλληνες να στραφούν προς τα εκεί και να τη θεωρήσουν ως δικλείδα ασφαλείας για τις διαμαρτυρίες τους, συνεχίζουν να ισχύουν. Μεγάλη ανεργία, φτώχεια, αισθήματα πίεσης και απόγνωσης. Όποιος νομίζει ότι με το πλήγμα εναντίον των νεοναζιστών κέρδισε η δημοκρατία, χαίρεται πριν της ώρας του» τονίζει η εφημερίδα.

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν, επίσης, την είδηση της παράδοσης του υπαρχηγού της ΧΑ, Χρ.Παππά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Και το όνομα αυτού Φοίβος !!