Προχωρά η αναστήλωση στην Αρχαία Δωδώνη


Ολοκληρώνονται το επόμενο διάστημα οι εργασίες αναστήλωσης στο κάτω διάζωμα του αρχαίου θεάτρου της Δωδώνης, κι αυτό αποτελεί το πιο σημαντικό βήμα που επιτυγχάνεται τα τελευταία χρόνια ώστε το μνημείο να ξαναζωντανέψει.


Οι εργασίες που εκτελεί η Επιστημονική Επιτροπή, με κονδύλια του ΕΣΠΑ, προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς, ρυθμούς που επιβάλλει η πολύ προσεκτική προσέγγιση για τη σωτηρίας των αρχαίων εδωλίων.

Είναι πάντως η πρώτη φορά όπου τα αποτελέσματα είναι ορατά και δημιουργούνται βάσιμες ελπίδες ότι το θέατρο της Δωδώνης θα μπορέσει κάποια στιγμή να ανοίξει και πάλι για το κοινό.

Το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, κατασκευασμένο τον 3ο αιώνα π. Χ., έχει υποστεί ήδη από την αρχαιότητα πολλές τροποποιήσεις, αλλά και φυσικές φθορές, που το απομάκρυναν από την αρχική του μορφή.

Από το 1999 πολυάριθμες μελέτες, αυτοψίες, προτάσεις και επιτόπιες οδηγίες προσπαθούν να δώσουν λύση στο δύσκολο έργο της αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου Δωδώνης.

Κι αυτό γίνεται πλέον πράξη. Είναι βέβαιο ότι με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ τα οποία ανέρχονται στα τρία εκατομμύρια ευρώ, οι εργασίες δεν θα ολοκληρωθούν, όμως η επόμενη προγραμματική περίοδος μπορεί πράγματι να αλλάξει τα πάντα στην Ήπειρο, κι αυτό χάρη στην πρόταση της Περιφέρειας για κοινές δράσεις στα πέντε αρχαία θέατρα που θα συνδυαστούν με την τοπική οικονομία και την καινοτομία.

 epiruspost.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης