Υιοθετήθηκαν οι προτάσεις της Άννυς Ποδηματά


Την εκπόνηση από την Κομισιόν εσωτερικών Εκθέσεων Αξιολόγησης (κατά τα πρότυπα του ΔΝΤ) των προγραμμάτων προσαρμογής των χωρών που λαμβάνουν οικονομική βοήθεια όπως και τον δημοκρατικό έλεγχο των προγραμμάτων αυτών...


... με την ένταξή τους στη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου (ετήσιος συντονισμός οικονομικών πολιτικών) ζητά η Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του ΕΚ υιοθετώντας σχετικές προτάσεις της Αντιπροέδρου του ΕΚ, κυρίας Άννυς Ποδηματά.

Οι προτάσεις της κυρίας Ποδηματά εγκρίθηκαν στο πλαίσιο της Έκθεσης Ferreira για την "εφαρμογή των προτεραιοτήτων του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου 2013". 

Η Έκθεση Ferreira μεταξύ άλλων προτρέπει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο να εφαρμόσουν την λεγόμενη φιλική προς την ανάπτυξη δημοσιονομική προσαρμογή, να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ - πέρα από το μισθολογικό κόστος - δίνοντας έμφαση στην αύξηση της παραγωγικότητας, επενδύσεις στην εκπαίδευση, έρευνα και καινοτομία σύμφωνα με τους στόχους Ευρώπη 2020. 

Στην Έκθεση τονίζεται επίσης η σημασία της συμβολής μισθολογικών πολιτικών των πλεονασματικών κρατών στην ανάπτυξη των ελλειμματικών οικονομιών όπως επίσης και του συντονισμού φορολογικών πολιτικών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής αλλά και του επιβλαβούς φορολογικού ανταγωνισμού.

Οι προτάσεις της κ. Ποδηματά που υιοθετήθηκαν αφορούν:

- την ένταξη των προγραμμάτων προσαρμογής των χωρών που λαμβάνουν οικονομική βοήθεια, όπως η Ελλάδα, στη διαδικασία δημοκρατικού διαλόγου του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου η οποία δίνει τη δυνατότητα δημοκρατικού ελέγχου των συστάσεων οικονομικής πολιτικής της Επιτροπής από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα εθνικά Κοινοβούλια·

- την εκπόνηση και δημοσιοποίηση από την Κομισιόν εσωτερικής έκθεσης αξιολόγησης των συστάσεων και των πεπραγμένων της ως μέλος της Τρόικα, στα πρότυπα του ΔΝΤ, ώστε να δίνεται η δυνατότητα για δημοκρατικό έλεγχο αλλά και για διορθωτικές κινήσεις εκεί όπου διαπιστώνονται αστοχίες.

Η έκθεση πρόκειται να συζητηθεί και να ψηφιστεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Νοέμβριο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης