ΑΡΤΑ: Πρώτο βήμα για την ανάδειξη του Ιμαρέτ!


Το πρώτο βήμα για την ανάδειξη του Ιμαρέτ έγινε

Μετά από χρόνια αδιαφορίας και εγκατάλειψης, η Περιφερειακή Ενότητα Άρτα, με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει, επιτελεί το χρέος της προς τον τόπο και την ιστορία του.


Και το πρώτο βήμα δεν είναι άλλο από τις εργασίες που ξεκινούν, μετά από απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, για την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και τη βελτίωση του Οθωμανικού Τεμένους και του περιβάλλοντος χώρου.

«Πρόκειται για ένα σπουδαίο μνημείο με ιδιαίτερη αξία για την περιοχή μας. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την πολιτιστική κληρονομιά της Άρτας και έχουμε χρέος να προχωρήσουμε στην αποκατάστασή του καθώς εκτιμούμε ότι θα βοηθήσει και τη συνολική τουριστική ανάδειξη της περιοχής», επεσήμανε σε δηλώσεις που έκανε στο Epiruspost.gr ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς.

Το τζαμί του Φαΐκ Πασά μαζί με το Φεϋζούλ τζαμί είναι ένα από τα δύο σωζόμενα τζαμιά της Άρτας. Κτίστηκε στο δεύτερο μισό του 15ου αιώνα από τον Φαΐκ Πασά, πρώτο Οθωμανό κατακτητή της Άρτας.

Το τζαμί κατασκευάστηκε με υλικά τα οποία μεταφέρθηκαν από τον παλαιό βυζαντινό ναό της Παρηγορήτισσας, από την αρχαία Νικόπολη αλλά και από διάφορα αρχαία κτίσματα της Αμβρακίας.

Σύμφωνα με αρχαιολογικά ευρήματα, το τζαμί πιθανόν να είχε χτιστεί πάνω στα ερείπια βυζαντινού ναού αφιερωμένου στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο.

Ο Φαΐκ Πασάς, θέλοντας να μείνει για πάντα αθάνατο το όνομά του στην περιοχή, αποφάσισε να κατασκευάσει ιμαρέτ (πτωχοκομείο) στο οποίο έβρισκε στέγη και τροφή μεγάλος αριθμός φτωχών κατοίκων.

Εκτός από το πτωχοκομείο, το κτιριακό συγκρότημα γύρω από το τζαμί, περιελάμβανε ένα μεντρεσέ, ένα χάνι και ένα χαμάμ. Η περιοχή γύρω από το τζαμί χρησιμοποιήθηκε ως νεκροταφείο για μεγάλο χρονικό διάστημα όπως μαρτυρούν οι αρχαιολογικές ανασκαφές.

epiruspost.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ