'Ερχεται στην Αθήνα στις 30 Οκτωβρίου ο Σεργκέι Λαβρόφ


Συναντήσεις Βενιζέλου με υπουργούς Εξωτερικών, Ρωσίας και Σερβίας

Στις 30 Οκτωβρίου ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, θα βρίσκεται στην Αθήνα. Η ημερομηνία της επίσκεψης οριστικοποιήθηκε κατά τη σημερινή συνάντηση του κ. Λαβρόφ με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Στη συνάντηση συζητήθηκε όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομική συνεργασία, στο αυξανόμενο ρεύμα Ρώσων τουριστών και στη ρωσική επενδυτική παρουσία στην Ελλάδα, καθώς και στη συμμετοχή της Ρωσίας στις διαδικασίες ιδιωτικοποιήσεων. 
 
Επίσης, συζητήθηκαν ζητήματα σχετικά με τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Sochi 2014 και την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας.

Στη συνέχεια, έγινε επισκόπηση του σημείου στο οποίο βρίσκονται οι διαδικασίες κύρωσης και επικύρωσης των διαφόρων διμερών συμβάσεων που έχουν υπογραφεί και συζητήθηκε η οργάνωση του Ελληνικού Έτους στη Ρωσία και του Ρωσικού Έτους στην Ελλάδα, το 2016, καθώς και η επικαιροποίηση του επόμενου Κοινού Προγράμματος Δράσης.

Πέραν των διμερών θεμάτων, η συζήτηση επεκτάθηκε και στα τρέχοντα μεγάλα θέματα και, ειδικότερα, στην πρωτοβουλία Λαβρόφ-Κέρι και στην επικείμενη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών είχε επίσης σήμερα συνάντηση, στο πλαίσιο της Υπουργικής Εβδομάδας της 68ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με τον υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβαν Μρκιτς. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η κατάσταση στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων Βελιγραδίου-Πρίστινας και η προετοιμασία των δημοτικών εκλογών στο Κόσοβο το 2013.

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι είναι μία εξαιρετικά καλή σύμπτωση το γεγονός ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το α' εξάμηνο του 2014, οπότε και αναμένεται η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη Σερβία. Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι η ευρωατλαντική προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων αποτελεί μία σταθερή στρατηγική επιλογή της Ελλάδας.

Τέλος, οι δύο υπουργοί συζήτησαν και για άλλα περιφερειακά ζητήματα που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τις δύο χώρες. 
 
 newsbeast.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ