ΑΡΤΑ: Φωνές διαμαρτυρίας αλλά και απόγνωσης

 

Δραματική έκκληση των καθηγητών προς τους βουλευτές της Άρτας να μην ψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο που οδηγεί σε τραγωδία χιλιάδες οικογένειες


Με αμείωτη ένταση συνεχίζει η ΕΛΜΕ Άρτας τις κινητοποιήσεις αντιτιθέμενη σθεναρά στις απολύσεις εκπαιδευτικών που αποφάσισε η κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων την περασμένη Δευτέρα πραγματοποίησε κατάληψη των γραφείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ακολούθως, με επικεφαλής τον πρόεδρο Μανώλη Φραγγίδη, τα μέλη του ΔΣ και τους υπό απόλυση εκπαιδευτικούς, μετέβησαν στα πολιτικά γραφεία των δυο κυβερνητικών βουλευτών, Γ. Στύλιου (ΝΔ) και Χρ. Γκόκα (ΠΑΣΟΚ), οι οποίοι ωστόσο απουσίαζαν στην Αθήνα.

Αυτό όμως δεν στάθηκε εμπόδιο να μεταφέρουν δυναμικά τις διαμαρτυρίες για τα επισυμβαινόμενα, καλώντας τους συνάμα να μην ψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο, γιατί όπως είπαν, αν το ψηφίσουν, θα βάλουν τις υπογραφές στις απολύσεις, συντελώντας με τον τρόπο αυτό έγκλημα εις βάρος χιλιάδων οικογενειών.
Στα πολιτικά γραφεία βρίσκονταν οι συνεργάτες των βουλευτών, από τους οποίους οι εκπαιδευτικοί ζήτησαν απευθείας τηλεφωνική επικοινωνία μαζί τους ώστε να μεταφέρουν τα αιτήματα, κάτι που ωστόσο δεν κατέστη δυνατό. Ζήτησαν επίσης να καταστήσουν σαφές ποια είναι η θέση τους κι αν θα ψηφίσουν ή όχι το πολυνομοσχέδιο για να μπορούν να τους αντιμετωπίσουν. «Στην τοπική κοινωνία απευθύνονται, από αυτή ζητούν την ψήφο και από αυτή εκλέγονται, οπότε πρέπει να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους», ειπώθηκε από τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ. Η απάντηση που δόθηκε από τους συνεργάτες ήταν πως οι βουλευτές βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στη Βουλή και άρα δεν μπορούσε να γίνει επικοινωνία. Διευκρινίστηκε ωστόσο ότι επρόκειτο να επικοινωνήσουν με τον πρόεδρο κ. Φραγγίδη την περασμένη Δευτέρα το απόγευμα.

Φωνές απόγνωσης
Φανερή ήταν η απόγνωση των υπό απόλυση καθηγητών, από τους οποίους σταχυολογούμε ορισμένα από τα λόγια που ειπώθηκαν: «Στην οικογένειά μου δεν εργάζεται άλλος εκτός από μένα. Να πείτε στον βουλευτή αν έχει αναλογιστεί πώς θα τα βγάλουμε πέρα…». «Πείτε του ότι άλλη τετραετία δεν πρόκειται να υπάρξει εκεί που έφτασαν τα πράγματα. Τουλάχιστον να μπορεί να επιστρέψει στην τοπική κοινωνία και να κυκλοφορεί με το κεφάλι ψηλά…». «Έτσι όπως το πάνε εκκολάπτουν νέα γενιά τρομοκρατών! Γιατί δε νομίζουμε ότι θα οδηγηθούν όλοι στην αυτοκτονία…». «Οι βουλευτές της Άρτας έχουν ένα λόγο παραπάνω να πουν “όχι” στο πολυνομοσχέδιο διότι με την κατάργηση των ειδικοτήτων που ανακοινώθηκαν μπαίνει λουκέτο στην ΕΠΑΣ (Επαγγελματική Σχολή). Άρα μπορούν να …πατήσουν σ’ αυτό…». «Να ρωτήσουν τον υπουργό Παιδείας, γιατί για τις ειδικότητες που καταργεί στην δημόσια τεχνική εκπαίδευση, έλεγε τα καλύτερα γι’ αυτές τις ειδικότητες στα εγκαίνια ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων όπου βρέθηκε την προηγούμενη μέρα της απόφασης;». «…Κάθε μια από τις περιπτώσεις των 40 ανθρώπων που απολύονται μαζί με τους σχολικούς φύλακες αλλά και όσων θα ακολουθήσουν είναι και μια ξεχωριστή τραγωδία για την τοπική κοινωνία…». «Εδώ δεν είναι λεκανοπέδιο Αττικής. Εδώ είναι Άρτα και βλεπόμαστε μεταξύ μας κάθε μέρα. Με ποιο ηθικό ανάστημα θα μπορούν να μας αντικρίζουν;…». «Αν σκεφτούν καλά διότι μαζί με μάς και τις οικογένειές μας θα βυθίσουν στο τέλμα και ολόκληρη την κοινωνία μας, στην οποία ζουν και αυτοί. Εκτός κι αν το ξέχασαν…». «Οι κοινωνίες έχουν βαθιά μνήμη. Ό,τι αποφασίσουν θα τους ακολουθεί για πάντα».       

Και συναυλίες
Από τα πολιτικά γραφεία των κυβερνητικών βουλευτών πήγαν στο πρώτο γυμνάσιο-λύκειο, το οποίο θα αποτελέσει το ορμητήριο των αγωνιστικών κινητοποιήσεών τους, ενημερώνοντας συνεχώς τους πολίτες, ενώ παράλληλα θα τοποθετήσουν ηχητικά μηχανήματα για τις ανάγκες διοργάνωσης συναυλιών και λοιπών εκδηλώσεων.
Εν τω μεταξύ χθες μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ επρόκειτο να μεταβούν στην Αθήνα για να ενώσουν τις φωνές διαμαρτυρίας με τους συναδέλφους τους, αλλά και με άλλους εργαζόμενους ενάντια στις απολύσεις. 

Οι απολυμένοι
Σύμφωνα με ανακοίνωση τύπου της Γενική Συνέλευση νομού Άρτας της ΕΛΜΕ «οι εκπαιδευτικοί, σχολικοί φύλακες και εργαζόμενοι στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα είναι οι πρώτοι 4.200 δημόσιοι υπάλληλοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα-απόλυση έως το τέλος Ιουλίου. Όσον αφορά τους μαθητές που παρακολουθούσαν τις ειδικότητες που καταργούνται, ανέρχονται στους 20.000 πανελλαδικά».

Η εικόνα στην Άρτα
Από τις καταργήσεις των ειδικοτήτων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, εκτός εργασίας στην Άρτα μένουν 19 καθηγητές της τεχνικής εκπαίδευσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι καταργήσεις έχουν ως συνέπεια το κλείσιμο της ΕΠΑΣ και ταυτόχρονα την υποβάθμιση των δυο Επαγγελματικών λυκείων. 
«H συγκυβέρνηση Σαμαρά μέσα σ’ ένα απόγευμα ανακοίνωσε την κατάργηση 52 από τις 110 ειδικότητες των ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ,  βγάζοντας σε διαθεσιμότητα-απόλυση2.500 συναδέλφους της τεχνικής εκπαίδευσης», επισημαίνεται από την ΕΛΜΕ και προστίθεται: «Οι 2.500 καθηγητές μαζί με τους 10.000 αναπληρωτές, εντάσσονται στο συνολικό σχέδιο για 12500 απολύσεις στο δημόσιο που ψηφίστηκαν στο 2ο μνημόνιο το Φεβρουάριο του 2012. Η κυβέρνηση δηλώνει πως 2.500 απολύσεις εκπαιδευτικών εντάσσονται στη δέσμευσή μας για 12.500 διαθεσιμότητες, εκ των οποίων 7.500 θα είναι εκπαιδευτικοί. Ας μην ξεχνάμε πως ακολουθούν άλλες 11.000 για το 2014. Την ίδια τύχη μοιράζονται σχολικοί φύλακες, υπάλληλοι Δήμου και εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Και έπεται συνέχεια…».

 taxydromosartas.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης