Κέρκυρα: Το Αχίλλειον ξαναβρίσκει τη λάμψη του


Ιστορικό κτίριο το Αχίλλειο στην Κέρκυρα, που κτίσθηκε όπως είναι γνωστό από την αυτοκράτειρα της Αυστροουγγαρίας, τότε, την Ελισάβετ, που αγαπήθηκε περισσότερο ως Σίσσυ πρόκειται να δεχθεί έργα αποκατάστασης και αναβάθμισης όπως είναι αναγκαίο άλλωστε.


Το κτιριακό συγκρότημα ιδρύθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα (1889-1892) και τα τελευταία χρόνια λειτουργούσε ως μουσείο του εαυτού του, μη αποκλειόμενων και άλλων χρήσεων, όπως διαφόρων εκδηλώσεων όχι πάντα απολύτως συναφών με την ιστορία του. Άλλωστε όπως όλοι θυμόμαστε είχε λειτουργήσει για πολλά χρόνια και ως καζίνο ενώ στον Α΄και Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο στέγασε νοσοκομεία.

Τώρα όμως το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού ενέκρινε την προμελέτη για την αποκατάσταση και την ανάδειξή του με σκοπό την μουσειακή του χρήση και την επέκτασή της.


Υγρασία, φθορές κάθε είδους και παραμορφώσεις είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το συγκρότημα, σε κάθε περίπτωση όμως οι επεμβάσεις που θα δεχθεί -αρχιτεκτονικές, στατικές και ηλεκτρομηχανολογικές- θα είναι ήπιες και αναστρέψιμες.

Σ΄ αυτές περιλαμβάνεται και η αποκατάσταση της περίφημης κλίμακας Heine, που βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμορροπίας και δεν είναι επισκέψιμη. Πρόκειται για την σκάλα που ξεκινά από τον επαρχιακό, παραλιακό δρόμο και φτάνει στο κτήμα του Αχίλλειου, η οποία μάλιστα αποτέλεσε για χρόνια την κύρια πρόσβαση στα ανάκτορα.

Το κεντρικό κτίριο του ανακτόρου θα εξακολουθήσει να έχει μουσειακή χρήση, στο κτίριο των στρατώνων θα φιλοξενηθούν πολιτιστικές δραστηριότητες και τα γραφεία, στο κτίριο του βαρόνου θα περιλαμβάνονται και χώροι εστίασης ενώ το θυρωρείο θα λειτουργήσει ως γραφείο πληροφόρησης και γενικά εξυπηρέτησης του κοινού με εκδοτήριο εισιτηρίων και βοηθητικούς χώρους. Να σημειωθεί ότι η προμελέτη θα ζητήσει έγκριση και από το Συμβούλιο Μουσείων.

[Πηγή Το Βήμα]

apocalypsejohn.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ