Χορός συμφερόντων πίσω από τα ασφαλτικά στη Σαγιάδα


Το περίπλοκο κουβάρι, πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων, που φαίνεται ότι βρίσκεται πίσω από την χωροθέτηση της μονάδας ασφαλτικών στη Σαγιάδα, άρχισε να ξετυλίγεται στη μαραθώνια συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου

«Στα σύνορα δεξαμενές καυσίμων σημαίνει λαθρεμπόριο» είπε σε μία από τις τοποθετήσεις του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου. Ουσιαστικά είπε δημόσια αυτό που εδώ και χρόνια ψιθυρίζεται στη Θεσπρωτία.

Αποκαλυπτικός όμως ήταν και ο διάλογος μεταξύ του Περιφερειάρχη και του βουλευτή Μιχάλη Κασσή. «Δεν είμαστε εδώ για να εξυπηρετούμε τα συμφέροντα του Βαρδινογιάννη και του Μελισσανίδη» είπε ο κ. Κασσής... «Ούτε του Μπακατσέλου», έσπευσε να συμπληρώσει ο Περιφερειάρχης με αποτέλεσμα την έκρηξη του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ ο οποίος του καταλόγισε πολιτική σκοπιμότητα καθώς ο εν λόγω επιχειρηματίας έχει συγγενική σχέση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο. 

Έτσι λοιπόν, μπορεί το σώμα, για μία ακόμη φορά να αποδείχθηκε κατώτερο των περιστάσεων διαπιστώνοντας ότι δεν μπορεί να αποφασίσει, ωστόσο η έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του Περιφερειάρχη και του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης έφερε στο προσκήνιο μέρος όσων κατά διαστήματα έχουν διαδραματιστεί στο παρασκήνιο!

Για πρώτη φορά λοιπόν σε δημόσια συζήτηση, ακούστηκαν ακόμη και ονόματα μεγαλοεπιχειρηματιών της χώρας ότι βρίσκονται πίσω από τη συγκεκριμένη μονάδα και διατυπώθηκαν αλληλοκατηγορίες για εξυπηρέτηση συμφερόντων επιχειρηματικών ομίλων.

Αίσθηση επίσης προκάλεσε η για πρώτη φορά δημόσια ομολογία του Περιφερειάρχη Ηπείρου για έντονες πολιτικές πιέσεις που έχουν ασκηθεί προκειμένου να αδειοδοτηθεί η συγκεκριμένη μονάδα. 

Μάλιστα κατονόμασε τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Νίκο Σηφουνάκη με αποτέλεσμα την έκρηξη του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Βαγγέλη Αργύρη.

Ανίκανοι να αποφασίσουν!

Παρά την θετική εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας  Θωμά Πιτούλη, ο οποίος ξεκάθαρα τάχθηκε υπέρ της προτεινόμενης θέσης 2 (περιοχή Γάτα) για τη χωροθέτηση πετρελαιοειδών στη Γωνιά, παρά την έκκληση του Περιφερειάρχη για λήψη απόφασης ώστε να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική πρόταση στο συμβούλιο της Επικρατείας κατά τη συζήτηση επί της προσφυγής για τη χωροθέτηση των ασφαλτικών στη Σαγιάδα,  και παρά την τετράωρη εξαντλητική συζήτηση του θέματος, το Περιφερειακό Συμβούλιο, δεν εστάθη δυνατό να καταλήξει σε κάποια απόφαση.

Έτσι η πλειοψηφία απείχε από την ψηφοφορία, η μειοψηφία καταψήφισε τη χωροθέτηση ασφαλτικών στη Γωνιά και το προεδρείο του περιφερειακού συμβουλίου, δεν εστάθη δυνατό να απαντήσει αν υπήρχε η νόμιμη απαρτία - μετά την αποχή της πλειοψηφίας - για τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης

Κατά τη διάρκεια της τετράωρης συζήτησης δεν έλειψαν η ένταση και οι αντεγκλήσεις με πρωταγωνιστές τον Περιφερειάρχη Ηπείρου και τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Βαγγέλη Αργύρη, οι οποίοι αλληλοκατηγορούνταν για "εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων", με τον κ. Καχριμάνη να δηλώνει ότι ενόσω ήταν αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος ο κ. Σηφουνάκης ασκήθηκαν από το υπουργείο τόσο στον ίδιο όσο και στην πρώην Γενική Γραμματέα κ. Μπάστα έντονες πολιτικές πιέσεις για τη χωροθέτηση των ασφαλτικών στη Σαγιάδα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καχριμάνης, αυτός δεν υπέκυψε, ενώ ο κ. Αργύρης, δήλωσε ότι θα καταγγείλει δημόσια τον κ. Σηφουνάκη για να διαπιστωθεί αν αληθεύουν οι ισχυρισμοί του Περιφερειάρχη.

Ο κ. Καχριμάνης, συνέδεσε ευθέως το θέμα της χωροθέτησης των πετρελαιοειδών στη Γωνιά με τα ασφαλτικά Σαγιάδας, η αντιπολίτευση πάντως επέμεινε ότι τα δύο θέματα είναι άσχετα...
Ο κ. Αργύρης δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές και κατά του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηλία Θεοδωρίδη, σημειώνοντας πως αν πραγματικά ήθελε να απομακρύνει τα ασφαλτικά από τη Σαγιάδα, αρκούσε ο ίδιος να ανακαλέσει την απόφαση της κας Μπάστα, περί άδειας εγκατάστασης.

Κατά τη διάρκεια πάντως της συζήτησης αποκαλύφθηκε ότι στην περιοχή της Γωνιάς έχουν ήδη αδειοδοτηθεί από τη δεκαετία του 2000 δύο μονάδες πετρελαιοειδών και ότι στις 7 Ιουνίου, το ΔΣ της ΟΛΗΓ συζητά επί αίτησης του ενός ιδιώτη, ο οποίος έχει προσφύγει και δικαστικά για εγκατάσταση πλωτής μονάδας εντός του κόλπου της Πλαταριάς. Έγινε δε σαφές ότι για τις άλλες 4 θέσεις - πλην της Γάτας - που προτείνονται από τη μελέτη και που ανήκουν στο χώρο ευθύνης (χερσαία ζώνη) που διαχειρίζεται η ΟΛΗΓ, δεν απαιτείται καν γνωμοδότηση κανενός συλλογικού οργάνου...

epiruspost.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ