Εξωγήινη βάση στη Χαβάη!

Το κουβούκλιο σε υψόμετρο 2.500 μέτρων στο ηφαίστειο Μάουνα Λόα της Χαβάης
Φρουτοχυμός σε σκόνη, κατοικίδια-ρομπότ και εσώρουχα που φυλακίζουν τις οσμές θα συνοδεύσουν -κατά πάσα πιθανότητα- την πρώτη ομάδα αστροναυτών που θα επισκεφτεί τον Αρη, σύμφωνα τουλάχιστον με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα μελέτης που πραγματοποιεί η NASA. 


Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία τοποθέτησε έξι εθελοντές αστροναύτες μέσα σε κουβούκλιο σε υψόμετρο 2.500 μέτρων στο ηφαίστειο Μάουνα Λόα της Χαβάης, προκειμένου να μελετήσει τι θα χρειαστούν και τι όχι οι πρώτοι εκπρόσωποί της που θα ταξιδέψουν στον Αρη.


Παρά το γεγονός ότι ένα τέτοιο ταξίδι δεν αναμένεται να πραγματοποιηθεί άμεσα, οι επιστήμονες της NASA έχουν αρχίσει να μελετούν διάφορες παραμέτρους του, όπως, για παράδειγμα, το θέμα της σίτισης.

Από πλευράς φαγητού, η μέχρι στιγμής πορεία του πειράματος έδειξε ότι τα τυλιχτά φαγητά είναι τα πλέον βολικά. «Συνδυάζουμε τορτίγιας με διαφορετικά λαχανικά, τυρί και λουκάνικα ή ψάρι σε κονσέρβα» έγραψε σε email του ο αρχηγός του πληρώματος εξομοίωσης Ανγκελο Φερμόιλεν. Η γκάμα των γευμάτων περιλαμβάνει από απλά πιάτα που χρειάζονται μονάχα την προσθήκη νερού, μέχρι κονσερβοποιημένα και κατεψυγμένα τρόφιμα.

Τα μέλη της αποστολής, η οποία ονομάζεται «Hawaii Space Exploration Analog and Simulations» ή «HI-SEAS», δοκιμάζουν επίσης την αποτελεσματικότητα ρούχων που φυλακίζουν τις οσμές. «Δύο μέλη φορούν την ίδια μπλούζα γυμναστικής εδώ και πέντε μέρες, χωρίς κανένα πρόβλημα» γράφει στην αναφορά του ο Φερμόιλεν, ο οποίος είναι διαστημικός ερευνητής και καλλιτέχνης.

Το πλήρωμα επελέγη ανάμεσα σε 700 υποψηφίους και περιλαμβάνει διάφορες ειδικότητες, όπως βιολόγους, γεωλόγους, επιστήμονες ρομποτικής, ακόμη και μια δημοσιογράφο. Μέχρι στιγμής, οι μεταξύ τους σχέσεις είναι καλές, ωστόσο δεδομένου ότι δεν έχουν τον προσωπικό τους χώρο, είναι δύσκολο να αναπτυχθούν ειδύλλια μεταξύ τους, όπως αναφέρουν.

Για τις στιγμές έντονης μοναξιάς ωστόσο το πλήρωμα μελετά το ενδεχόμενο συντροφιάς από ρομπο-κατοικίδια. «Εχει διαπιστωθεί ότι τα κατοικίδια μπορούν να προσφέρουν σημαντική ανακούφιση από το στρες και να δημιουργήσουν συναισθηματικούς δεσμούς με τους ιδιοκτήτες τους.

Στην παρούσα συγκυρία δεν είναι πρακτικό να συνοδεύσουν ζώα τους αστροναύτες σε μεγάλης διάρκειας διαστημικές αποστολές, γι' αυτό εξετάζουμε την πιθανότητα ρομποτικής συντροφιάς» αναφέρει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της αποστολής.

ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ
espressonews.gr



 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ