Αρχίζει σήμερα στην Άρτα το 1ο Φεστιβάλ Παιχνιδιών Στρατηγικής και Φαντασίας


Αρχίζει σήμερα στην Άρτα το 1ο Φεστιβάλ Παιχνιδιών Στρατηγικής και Φαντασίας. Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Αρταίων, με την στήριξη του Εμπορικού Επιμελητηρίου Άρτας, του Πολιτιστικού Συλλόγου Άρτας "ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ", του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου Άρτας "ΣΚΟΥΦΑΣ" και της ΕΛΜΕ Άρτας. 


Για πρώτη φορά διοργανώνεται στην Άρτα ένα ξεχωριστό «ταξίδι» στο χώρο του παιχνιδιού για μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς, μικρούς και μεγάλους, στις αίθουσες του Εμπορικού Επιμελητηρίου και του Πολιτιστικού Συλλόγου «Μακρυγιάννης».

Η είσοδος για τις τριήμερες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ (26-27-28/4/2013) είναι ελεύθερη.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία -μεταξύ άλλων- να ενημερωθούν για την εκπαιδευτική, ψυχαγωγική και κοινωνική διάσταση του παιχνιδιού, να συμμετάσχουν σε τουρνουά, κληρώσεις, γρίφους και φυσικά να παίξουν.

Επιτραπέζια παιχνίδια, παιχνίδια με κάρτες, παιχνίδια στρατηγικής με μινιατούρες και παιχνίδια ρόλων θα δώσουν στους επισκέπτες την ευκαιρία να ζήσουν την εκστρατεία του τελευταίου βασιλιά της Ηπείρου, Πύρρου, στη Νότιο Ιταλία, να περιηγηθούν σε μεσαιωνικά κάστρα, αυτοκρατορικές αυλές της Άπω Ανατολής και ανεξερεύνητες ζούγκλες, να ταξιδέψουν με όχημα το παιχνίδι και καύσιμο τη φαντασία τους σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, σε ιστορικές περιόδους και φανταστικούς κόσμους.

-Στόχοι του Φεστιβάλ:
- Η ανάδειξη του παιχνιδιού ως εκπαιδευτικού εργαλείου, βιωματικού και παράλληλα ψυχαγωγικού.
- Η συγκέντρωση ατόμων που ασχολούνται με επιτραπέζια παιχνίδια, παιχνίδια στρατηγικής, μοντελισμό, την ιστορία και το φανταστικό.
- Η ενημέρωση και επαφή των ατόμων που δεν γνωρίζουν ή σχετίζονται με το χώρο και η δυνατότητα αυτών να συμμετάσχουν.
- Η στήριξη και ανάπτυξη της κοινωνικότητας, της ομαδικότητας, της δημιουργικότητας και της φαντασίας τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικους.

To Σάββατο 27/4/13, στις 18:00, στην αίθουσα διαλέξεων του εμπορικού επιμελητηρίου Άρτας θα λάβουν χώρα οι παρακάτω εισηγήσεις εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος:
18:00 "Παιχνίδια Στρατηγικής"
Ομιλητής: Ανδροκλής Γιάτσογλου, μέλος του  Ελληνικού Συλλόγου Φίλων Ιστορίας & Παιχνιδιών Στρατηγικής (ΕΣΦΙΠΣ)
                                                                               
18:20 "Παιχνίδια ρόλων, η Πεμπτουσία της Ενσυναίσθησης"
Ομιλητής: Μανώλης Φραγγίδης, Εκπαιδευτικός, απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών, υποψήφιος διδάκτωρ στην Παιδαγωγική Σχολή του Α.Π.Θ. και Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Άρτας.

18:40 "Το Παιχνίδι ως εκπαιδευτικό εργαλείο στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση"
Ομιλητής: Γιαννακούλας Χρήστος, Σχεδιαστής Παιχνιδιών-Γεωλόγος, μέλος της Ομάδας Παιχνιδιών Φαντασίας και Ρόλων Θέρμης.
Οι εισηγήσεις απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς και έχουν στόχο την ανάδειξη του παιχνιδιού ως εκπαιδευτικό εργαλείο, βιωματικό και παράλληλα ψυχαγωγικό.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26/4/2013  20:00 – 22:00
Έναρξη Φεστιβάλ – Χαιρετισμοί
Παρουσίαση Ομάδων – Παιχνιδιών – Δραστηριοτήτων
Δηλώσεις συμμετοχών για Τουρνουά – Κληρώσεις – Γρίφους
Επιτραπέζια παιχνίδια (Board Games)
ΣΑΒΒΑΤΟ 26/4/2013 10:00 – 14:00
Τουρνουά παιχνιδιών με κάρτες (Card Games)
Επιτραπέζια παιχνίδια (Board Games)
Επίδειξη παιχνιδιών στρατηγικής (War Games)
ΣΑΒΒΑΤΟ 26/4/2013 18:30 – 22:30
Εισηγήσεις
Παιχνίδια Ρόλων (Role Playing Games)
Τελικοί τουρνουά παιχνιδιών με κάρτες (Card Games)
Επιτραπέζια παιχνίδια (Board Games)
Επίδειξη παιχνιδιών στρατηγικής (War Games)
ΚΥΡΙΑΚΗ 27/4/2013 10:00 – 14:00
Κληρώσεις
Βραβεύσεις
Διεξαγωγή μάχης παιχνιδιών στρατηγικής (War Games)
Επιτραπέζια παιχνίδια (Board Games)

-Λίγα λόγια για τις δραστηριότητες που περιλαμβάνει το Φεστιβάλ:

1. Παιχνίδια Ρόλων – Role Playing Games
Το παιχνίδι ρόλων είναι ένα παιχνίδι στο οποίο οι συμμετέχοντες αναλαμβάνουν το ρόλο φανταστικών χαρακτήρων και, μέσω συνεργασίας, δημιουργούν ή παρακολουθούν ιστορίες σε ρεαλιστικό ή φανταστικό πλαίσιο. Οι συμμετέχοντες καθορίζουν τις ενέργειες των χαρακτήρων τους εν μέρει βασισμένοι στον σχεδιασμό του χαρακτήρα τους, και οι ενέργειες πετυχαίνουν ή αποτυγχάνουν σύμφωνα με ένα σύστημα κανόνων και οδηγιών, στο πλαίσιο των οποίων οι παίκτες μπορούν να αυτοσχεδιάσουν ελεύθερα. Οι επιλογές τους καθορίζουν την κατεύθυνση, την εξέλιξη και την έκβαση των ιστοριών.

2. Παιχνίδια στρατηγικής – War Games
Τα παιχνίδια στρατηγικής (wargames) είναι η αναπαράσταση των συν¬θηκών που διέπουν μία πολεμική σύρραξη (ιστορική ή φανταστική) και η μετα¬φορά αυτής σε παιχνίδι. Ο άνθρωπος παίζει πολεμικά παι¬χνίδια από την αρχαιότητα, αλλά στη σύγχρονή τους μορφή τα παιχνίδια πολέμου πρωτοεμφανίστηκαν στο επι¬τελείο του Πρωσικού στρατού στα μέσα του 19ου αιώνα, με σκοπό την εκπαίδευση των αξιωματικών σε «πραγμα¬τικές» συνθήκες εκστρατείας, χρησιμοποιώντας υποθετικά σενάρια. Έκτοτε,  σχεδόν όλα τα επιτελεία στρατού χρησιμοποιούν τα παιχνίδια στρατηγικής για την εκπαίδευση των στελεχών τους. Ως χόμπυ, τα παιχνίδια στρατηγικής γνώρισαν ιδιαίτερη άνθηση τη δεκαετία του ’60, κυρίως στις αγγλοσαξονικές χώρες και από τότε έχουν εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι μάχες που αναπαρίστανται στα διοράματα των παιχνιδιών στρατηγικής είναι ιστορικές μάχες από την εκστρατεία του τελευταίου βασιλιά της Ηπείρου, Πύρρου, στη Νότιο Ιταλία.

3. Παιχνίδια με κάρτες  - Card Games
Τα Παιχνίδια με Κάρτες είναι ένα χόμπυ που συνδυάζει δύο διαφορετικά χαρακτηριστικά . Το πρώτο και βασικότερο είναι ότι αποτελεί ένα αυτόνομο παιχνίδι με συγκεκριμένους κανόνες, στο οποίο κάθε παίκτης χρησιμοποιεί μια επιλογή από τις κάρτες εναντίον κάποιου αντίπαλου παίκτη. Το δεύτερο σημαντικό χαρακτηριστικό τους είναι συλλεκτικό, δηλαδή οι κάρτες από κάθε παιχνίδι κοστολογούνται ανάλογα με την σπανιότητα τους.
Είναι παιχνίδια που απαιτούν ευστροφία, ευελιξία στην σκέψη και στρατηγική, μπλόφα, παραπλάνηση του αντιπάλου και άλλα πολλά στοιχεία που οξύνουν τη σκέψη. Πρόκειται για μια από τις πιο διάσημες ενασχολήσεις-χόμπυ, των τελευταίων ετών με φανατικό κοινό παγκοσμίως.

4. Επιτραπέζια Παιχνίδια – Board Games
Από τα πιο κλασσικά μέχρι και τα πιο «ψαγμένα» και ακυκλοφόρητα στην ελληνική αγορά.
5. Εισηγήσεις Εκπαιδευτικού Ενδιαφέροντος
Εισηγήσεις αναφορικά με την ένταξη του παιχνιδιού ως εποπτικό εργαλείο και βιωματική μέθοδο στη εκπαιδευτική διαδικασία.
6. Διαγωνισμοί – Κληρώσεις
7. Έκθεση σχετικών βιβλίων

-Ομάδες, Σύλλογοι και Φορείς και που θα πλαισιώσουν το Φεστιβάλ:
Ο Ελληνικός Σύλλογος Φίλων Ιστορίας & Παιχνιδιών Στρατηγικής (ΕΣΦΙΠΣ) είναι ο αρχαιότερος σύλλογος του είδους στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε τον Μάιο του 1993. Έχει μέλη από όλο το φάσμα των ηλικιών και επαγγελμάτων, οι οποίοι έχουν ένα κοινό σημείο: την αγάπη τους και την ενασχόλησή τους με την Ιστορία και τα Παιχνίδια Στρατηγικής.

Η Ομάδα Παιχνιδιών Φαντασίας και Ρόλων ιδρύθηκε το 2002 σαν ομάδα δραστηριότητας του Δη.Συ.Ν.Θέρμης του Δήμου Θέρμης.

Κύριος σκοπός της ομάδας είναι να συγκεντρώσει και να φέρει σε επαφή όσους ασχολούνται με το χώρο των παιχνιδιών φαντασίας και ρόλων, και όσους ασχολούνται με την ιστορία και την φαντασία, τόσο στη Θέρμη, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Για επιπλέον πληροφορίες, Φραγγίδης Μανώλης, Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Άρτας, 6974160237.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Το Ντόντο εμφανίζεται ξανά μετά από 350 χρόνια