Επίκειται ανακοίνωση αφοπλισμού από το PKK


Τον Φεβρουάριο θα μιλήσει ο Οτσαλάν, σύμφωνα με τουρκικό δημοσίευμα

Οι Κούρδοι μαχητές θα ανακοινώσουν τον τερματισμό των εχθροπραξιών τον Φεβρουάριο, όπως προβλέπει το χρονοδιάγραμμα της ειρηνευτικής διαδικασίας που έχει ήδη συμφωνηθεί παρασκηνιακά, με στόχο τον τερματισμό της 28ετούς ένοπλης σύγκρουσης με την Τουρκία, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet.


Στο σχετικό δημοσίευμα τονίζεται ότι το πρώτο βήμα θα είναι μία δημόσια έκκληση προς τους αυτονομιστές να καταθέσουν τα όπλα τους και στη συνέχεια, ως ένδειξη καλής θελήσεως, περίπου 100 μαχητές από το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) θα αφοπλιστούν και θα αποσυρθούν από το τουρκικό έδαφος.

Σε αντάλλαγμα, η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα προχωρήσει στην παραχώρηση σημαντικών δικαιωμάτων στην κουρδική μειονότητας της Τουρκίας, αναφέρει η εφημερίδα, χωρίς να γνωστοποιεί τις πηγές της σχετικής πληροφόρησής της.

Αξιωματούχοι των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών ξεκίνησαν συνομιλίες με τον φυλακισμένο ηγέτη των Κούρδων ανταρτών Αμπντουλάχ Οτσαλάν στα τέλη του 2012 και, σύμφωνα με την εφημερίδα, συνομιλίες έχουν επίσης διεξαχθεί και με το ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ, όπου εδρεύουν οι περισσότεροι αντάρτες.

Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις ανάμεσα στους αντάρτες που ξεκίνησαν τις επιθέσεις το 1984 με σκοπό τη δημιουργία κουρδικού κράτους στη νοτιοανατολική Τουρκία. Το PKK θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Άγκυρα, τις ΗΠΑ και την Ε.Ε.

Οι συγκρούσεις με τους Κούρδους αντάρτες είναι το κυριότερο εσωτερικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν κατά τα δέκα χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης