Ο Ντελόρ προτείνει στη Βρετανία να εγκαταλείψει την Ε.Ε.


Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο σοσιαλιστής Ζακ Ντελόρ, πρότεινε σήμερα στη Βρετανία, που είναι αντίθετη με μια μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να επιλέξει μια άλλη μορφή συνεργασίας με τη Γηραιά Ήπειρο.


"Οι Βρετανοί ενδιαφέρονται μόνο για τα οικονομικά τους συμφέροντα, για τίποτε περισσότερο. Θα μπορούσε να τους προταθεί μια άλλη μορφή συνεργασίας", εκτιμά ο Ζαν Ντελόρ σε συνέντευξή του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον που δέχεται τις πιέσεις των "ευρωσκεπτικιστών" του συντηρητικού του κόμματος, είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα ότι στηρίζει την ιδιότητα μέλους στην ΕΕ της Βρετανίας, αλλά ότι επιθυμεί μια νέα συμφωνία που να περιέχει μια διαδικασία μη συμμετοχής στα βασικά προβλήματα.

Σε συνέντευξη που δημοσίευσε χθες Πέμπτη η εφημερίδα Guardian, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι προειδοποίησε ότι αυτές οι απόπειρες ανάκτησης εξουσιών με βάρος της Ευρώπης μπορεί να θέσουν την ΕΕ σε κίνδυνο.

"Αν οι Βρετανοί δεν ακολουθούν την τάση αυτή προς μια μεγαλύτερη ολοκλήρωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα μπορούσαμε εντούτοις να μείνουμε φίλοι, αλλά υπό μια άλλη μορφή" εκτιμά από την πλευρά του ο Ζακ Ντελόρ στην Handelsblatt.

Ως δυνατότητες συνεργασίας με τη Βρετανία, ο Ντελόρ επικαλείται "μια μορφή όπως αυτή του ευρωπαϊκού οικονομικού χώρου" ή "μια συμφωνία ελεύθερων ανταλλαγών".

Σε περίπτωση εξόδου από την ΕΕ, η Βρετανία θα παραμείνει ωστόσο "ένας προνομιακός εταίρος", επέμεινε ο Ντελόρ. "Η Βρετανία είναι σημαντική σε στρατηγικό και οικονομικό επίπεδο, όπως είναι επίσης άλλες χώρες", όπως η Ινδία και η Κίνα, υπογράμμισε.

Από την πλευρά του ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι είπε ότι μια αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ θα ήταν σαν "ένας φίλος να φεύγει στην έρημο".Η Βρετανία είναι μέλος της ΕΕ από το 1973, αλλά δεν έχει ενταχθεί στην ευρωζώνη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ
 real.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

NESARA - Το νέο οικονομικό σύστημα του κόσμου;

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΕΛΕΟΣ: Εκκένωση νησιών με λίγους κατοίκους, ζήτησε η τρόικα!