ΦΥΛΑΚΕΣ ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ:Περικοπές και στο φαγητό των κρατούμενων


Ολοένα και πιο δραματική γίνεται καθημερινά η κατάσταση στις φυλακές των Ιωαννίνων, αλλά και στα υπόλοιπα Σωφρονιστικά Ιδρύματα της χώρας, εξαιτίας των προβλημάτων που χρονίζουν, αλλά τώρα εντείνονται λόγω της υποχρηματοδότησης και των ελλείψεων σε προσωπικό, φυλακτικό και ιατρικό – νοσηλευτικό. 


Η «σταγόνα» όμως που ξεχείλισε το ποτήρι για τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους ήταν η απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης να θέσει σε διαθεσιμότητα μια νοσηλεύτρια των φυλακών Τρικάλων, με αφορμή την αποφυλάκιση κρατουμένου που εμπλέκεται στην ανθρωποκτονία δύο αστυνομικών στου Ρέντη, θεωρώντας ότι η Πολιτεία μετακυλύει τις ευθύνες της για την λειτουργία των φυλακών, στον πιο αδύναμο κρίκο, που είναι οι εργαζόμενοι. 

Είναι χαρακτηριστικό, πως οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι κυρίως τις βραδινές ώρες καλούνται να υπογράψουν μεταφορές κρατουμένων σε νοσοκομεία για ιατρικούς λόγους καθώς λείπουν νοσηλευτές και γιατροί. «Τώρα δηλαδή θα κινδυνεύουν οι συνάδελφοι να τεθούν σε διαθεσιμότητα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων των Φυλακών Ιωαννίνων Χρ. Αυδίκος. 

Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι απαντούν με τρίωρες στάσεις εργασίας που ξεκίνησαν χθες και θα διαρκέσουν μέχρι και την Παρασκευή και ζητούν από την Πολιτεία να σκύψει στα προβλήματα των φυλακών, που πλήττουν και τους κρατούμενους και τους εργαζόμενους. 

 «Υπάρχει υποστελέχωση, το προσωπικό και στην φύλαξη δεν επαρκεί. Έχουμε προτείνει στο Υπουργείο να καλυφθεί το προσωπικό μέσα από μετακινήσεις, μετατάξεις προσωπικού από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και να συγχωνευθεί η εξωτερική φρουρά , αφού υπαγόμαστε στην ίδια διεύθυνση. 

Στις Φυλακές Ιωαννίνων υπάρχουν σήμερα 240 κρατούμενοι όταν η δυναμικότητα είναι για 170 και καθημερινά τα Αστυνομικά τμήματα πιέζουν για να παραλάβουμε και άλλους. Αντιλαμβανόμαστε ότι έχουν δίκιο, αλλά και εμείς έχουμε δίκιο. 

 Πρέπει η Πολιτεία να δώσει άμεσα λύση, είναι επιτακτική πλέον η ανάγκη να το κάνει», σημείωσε ο κ. Αυδίκος, προσθέτοντας πως η αύξηση του αριθμού των κρατουμένων έχει επιπτώσεις και στην σίτιση ακόμη. «Πρέπει με το κονδύλιο που προβλέπεται για 170 άτομα, να σιτίσουμε 240 καθημερινά. Γίνονται προσπάθειες από την διεύθυνση και όλους, αλλά πρέπει η Πολιτεία να δώσει λύση. Δεν τελειώνουν τα προβλήματα όταν οι άνθρωποι αυτοί περνούν την πόρτα των φυλακών. Τους λέμε ότι τα προβλήματα συνεχίζονται και εντός των τειχών», υπογράμμισε. 

Στάσεις εργασίας 

Οι στάσεις εργασίας πραγματοποιούνται από τις 07.00 έως τις 10.00 και από τις 13.00 έως τις 16.00. Κατά τη διάρκεια των στάσεων εργασίας δεν θα πραγματοποιηθούν: Επισκεπτήρια συγγενών κρατουμένων, επισκεπτήρια συνηγόρων, παραλαβές και μεταγωγές κρατουμένων. 

Το προσωπικό ασφαλείας που έχει οριστεί θα πραγματοποιεί μόνο αποφυλακίσεις, μεταγωγές των κρατουμένων από και προς τις αρχές που εξετάζουν την παράταση ή μη της κράτησής τους, δικαστήρια που υπόκεινται σε παραγραφή ή συμπλήρωσης 18μήνου, τακτικές ή έκτακτες παραλαβές και μεταγωγές από και προς τα νοσηλευτικά και ψυχιατρικά ιδρύματα, καθώς και όλες οι εσωτερικές λειτουργίες των φυλακών.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
epirusgate.blogspot.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης