ΠΕΔ ΗΠΕΙΡΟΥ: Η ΚΕΔΕ να προσφύγει άμεσα στα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά Δικαστήρια


Την Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) επανασυγκαλεί Έκτακτο Συνέδριο προκειμένου οι αιρετοί της χώρας να αποφασίσουν την περαιτέρω στάση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση των ραγδαίων εξελίξεων που υποβαθμίζουν και απαξιώνουν τον συνταγματικά κατοχυρωμένο ρόλο της και οδηγούν τους Δήμους σε ολική κατάρρευση. 


Ήδη κάποιες ΠΕΔ έχουν συγκαλέσει Έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις και προκειμένου να προσδιορίσουν τις θέσεις τους έχουν εκδώσει σχετικά Ψηφίσματα. 

Η Γενική συνέλευση της ΠΕΔ Ηπείρου, η οποία πραγµατοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Νοεµβρίου 2012, στα Γιάννενα, για να διαµορφώσει τις θέσεις της Αυτοδιοίκησης στην Περιφέρεια Ηπείρου ενόψει του εκτάκτου συνεδρίου της ΚΕΔΕ, όπου θα συζητηθούν οι αρνητικές εξελίξεις στην Τοπική  Αυτοδιοίκηση µετά την εφαρµογή του Μεσοπρόθεσµου Πλαισίου Δηµοσιονοµικής Στρατηγικής 2013- 2016, µετά από αναλυτική ενηµέρωση και διεξοδική συζήτηση, κατάληξε στο παρακάτω ψήφισµα: 

"Με την Έγκριση του Μεσοπρόθεσµου Πλαισίου ∆ηµοσιονοµικής Στρατηγικής 2013-2016 και τα σκληρά και άδικα µέτρα που ψηφίστηκαν πρόσφατα από την Ελληνική Βουλή, η Ελληνική Πολιτεία εµµένει σε πολιτικές οι οποίες οδηγούν την Αυτοδιοίκηση στην πλήρη απαξίωση και τη διάλυση, ενώ χιλιάδες ελληνικές οικογένειες οδηγούνται στην απόγνωση και το µαρασµό.
 

Οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν συνεισφέρει όσο κανένας
άλλος φορέας της Κεντρικής και Γενικής Κυβέρνησης στη δηµοσιονοµική προσαρµογή της Χώρας µας. Οι συγκεκριµένες, όµως, ρυθµίσεις που περιλαµβάνονται στο Μεσοπρόθεσµο εξυπηρετούν άλλες σκοπιµότητες και όχι εξοικονόµηση πόρων.
 

Οι λογικές αυτές, σε µια τόσο κρίσιµη περίοδο που διέρχεται η Χώρα µας, µας βρίσκουν τελείως αντίθετους.
 

Για το λόγο αυτό η Περιφερειακή Ένωση Δήµων Ηπείρου εκφράζουµε την πικρία και την πλήρη µας διαφωνία  µε:  
 

• Τη συνεχιζόµενη απαξίωση της τοπικής αυτοδιοίκησης, των αιρετών και των εργαζοµένων, που διαλύει τους Δήµους και τους οδηγεί σε κατάρρευση.
 

• Τη διαθεσιµότητα των εργαζοµένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που οδηγεί  σε απολύσεις εργαζοµένων και τους Δήµους σε αδυναµία εκπλήρωσης του ρόλου τους. Αντίθετα δεν έχουµε καµία αντίρρηση µε την αξιολόγηση των εργαζοµένων, µε αντικειµενικά κριτήρια, µε σκοπό την κινητικότητα και την αποδοτικότερη αξιοποίηση αυτών, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
 

• Την ανάληψη από 1/1/2013 των νέων αρµοδιοτήτων χωρίς µεταφορά στους Δήµους των αντίστοιχων πόρων και προσωπικού.
 

• Τη θεσµοθέτηση του «Παρατηρητηρίου Οικονοµικής Αυτοτέλειας των Οργανισµών Τοπικής Αυτοδιοίκησης» η δηµιουργία του οποίου έρχεται σε πλήρη αντίθεση µε τις Συνταγµατικές Διατάξεις για τη Διοικητική και Οικονοµική Αυτοτέλεια των Ο.Τ.Α.
   
Η Γενική Συνέλευση της Π.Ε.Δ. Ηπείρου αποφασίζει επίσης και
προτείνει στο έκτακτο συνέδριο τα εξής:

 

• Οι τελευταίες επιλογές της Κυβέρνησης, που οξύνουν περαιτέρω τα κοινωνικά προβλήµατα και οδηγούν ουσιαστικά τους Δήµους σε κλείσιµο, επιβάλλουν να βρεθούµε, συντεταγµένα, στην πρώτη γραµµή του κοινωνικού αγώνα, για την προάσπιση της Αυτοδιοίκησης, της αξιοπρέπειας των λειτουργών της, της κοινωνίας, της ίδιας της Δηµοκρατίας.
 

• Οι δράσεις, οι κινήσεις και οι κινητοποιήσεις των αιρετών, για την
αντιµετώπιση των ραγδαίων εξελίξεων που υποβαθµίζουν και απαξιώνουν το συνταγµατικά κατοχυρωµένο ρόλο της Αυτοδιοίκησης, πρέπει να είναι πολυδιάστατες, έξυπνα στοχευµένες και κλιµακούµενες και σε περίπτωση προκλητικής κυβερνητικής αδιαλλαξίας να φτάσουν µέχρι και στην οµαδική παραίτηση όλων των αιρετών της Χώρας, όπως αποφασίστηκε στο συνέδριο του Αυγούστου.  
 

• Στις δύσκολες σηµερινές συνθήκες, που η κοινωνία και οι πολίτες  έχουν περισσότερο από ποτέ ανάγκη για στήριξη, ο αγώνας για την επιβίωση της αυτοδιοίκησης και των κοινωνικών δοµών πρέπει να γίνει µε όλες τις κρίσιµες υπηρεσίες των Δήµων προς τους πολίτες ΑΝΟΙΧΤΕΣ.
 

• Η ΚΕΔΕ οφείλει, άµεσα, να επεξεργαστεί  νοµικά και µε την πρώτη ευκαιρία να καταθέσει προσφυγές ενώπιον των ελληνικών και ευρωπαϊκών δικαστηρίων, για τη συνταγµατικότητα του πρόσφατου νόµου 4093/12 και την αντίθεσή του µε τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
 

• Η ΚΕΔΕ οφείλει, επίσης, να προασπίσει µε κάθε πρόσφορο µέσο την καταστατική θέση των αιρετών που βάλλεται απροκάλυπτα και βάναυσα  και να εξασφαλίσει τη λειτουργία των θεσµοθετηµένων συλλογικών οργάνων της αυτοδιοίκησης.
 

• Η Κατοχύρωση της ανεξαρτησίας και της οικονοµικής αυτοτέλειας της αυτοδιοίκησης αποτελεί πάγια θέση και επιδίωξή µας. Στις σηµερινές, όµως, συνθήκες και µε δεδοµένη την αδυναµία πολλών Δήµων να ανταποκριθούν έστω και στοιχειωδώς στις οικονοµικές τους υποχρεώσεις, επιβάλλεται, τακτικά, να απαιτήσουµε την ανάληψη της ευθύνης  µισθοδοσίας του προσωπικού των Δήµων από την ενιαία αρχή πληρωµών του κράτους, µε κάλυψη της σχετικής δαπάνης από τον κρατικό προϋπολογισµού.
 

• Η πρόσφατη ρύθµιση των χρεών των Δήµων µε το ταµείο παρακαταθηκών και δανείων, που δίνει µια ανάσα ζωής στους υπερχρεωµένους οργανισµούς, πρέπει να αποτελέσει τη βάση και για ανάλογη διευθέτηση των χρεών των Δήµων µε όλες ανεξαιρέτως τις τράπεζες.
 

• Επειδή οι περιφερειακοί Δήµοι αιµορραγούν οικονοµικά καταβάλλοντας τεράστια ποσά στη δηµόσια επιχείρηση ηλεκτρισµού για την ύδρευση, την αποχέτευση και το φωτισµό, θεωρούµε αναγκαίο, πέρα από τις αυτονόητες δράσεις εξοικονόµησης ενέργειας, που πολλοί Δήµοι έχουν ήδη αναλάβει, να θεσπιστεί ειδικό τιµολόγιο της ΔΕΗ για τους Δήµους και τις κοινωφελείς τους επιχειρήσεις.
 

• Οι αιρετοί στην αυτοδιοίκηση, τον κρατικό θεσµό που βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη, αντιλαµβανόµαστε σε όλο το µέγεθος την τραγική οικονοµική κατάσταση  της µέσης οικογένειας, που βρίσκεται  στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Στη δύσκολη αυτή περίοδο, έχοµε υποχρέωση να ελαφρύνουµε τα βάρη των πολιτών και να διακηρύξουµε, σε κάθε κατεύθυνση, ότι µέχρι να αλλάξουν οι οικονοµικές συνθήκες δεν θα προβούµε σε καµιά αύξηση των δηµοτικών τελών".

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ