Εκπαιδευτικά Κενά στην ΕΠΑΣ Φιλοθέης Άρτας


-Σχετική ερώτηση κατέθεσε στον Υπουργό Παιδείας η Όλγα Γεροβασίλη βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ

Στα διοικητικά όρια της Αντιπεριφέρειας Άρτας και στη Δημοτική Ενότητα Φιλοθέης του Δήμου Αρταίων, λειτουργεί επί 7 χρόνια η δημόσια Επαγγελματική Σχολή (ΕΠΑΣ) Φιλοθέης Άρτας. 


Η σχολή εκπαιδεύει 220 μαθητές μέσω τεσσάρων ειδικοτήτων (Βοηθών Φαρμακοποιών, Φυσιοθεραπευτών, Αισθητικών και Κομμωτών), παρέχοντας επαγγελματική γνώση και αντίστοιχα δικαιώματα στους αποφοίτους της, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό για μια περιφέρεια που μαστίζεται από την ανεργία και την οικονομική ανέχεια. 

Έτσι, η σχολή έχει συμβάλει, τα περασμένα χρόνια, τα μέγιστα στην οικονομική ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή της ευρύτερης περιοχής της Άρτας. 

Σημειώνεται πως τα λειτουργικά έξοδα της ΕΠΑΣ, ασχέτως του αριθμού των διδασκόντων και της κάλυψης του προγράμματος σπουδών, παραμένουν σχεδόν τα ίδια, ενώ και ο Δήμος Αρταίων καταβάλλει τη δαπάνη μετακίνησης μαθητών, όχι μόνο από απομακρυσμένες περιοχές της Αντιπεριφέρειας Άρτας, αλλά και από περιοχές των Νομών Πρεβέζης και Αιτωλοακαρνανίας. 

Για την εύρυθμη λειτουργία της σχολικής μονάδας προβλέπονται σύμφωνα με τις αναθέσεις μαθημάτων και με το αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών δέκα επτά (17) θέσεις καθηγητών (μονίμων και αναπληρωτών). 

 Αυτή τη στιγμή μετά από τις αποσπάσεις, μεταθέσεις και τοποθετήσεις εκπαιδευτικών υπηρετούν μόνο έξι (6) μόνιμοι και ένας (1) αναπληρωτής. Τα προηγούμενα χρόνια, τα κενά καλύπτονταν με ωρομίσθιους και αναπληρωτές καθηγητές. Φέτος όμως, σε αντίθεση με τις προηγούμενες χρονιές, τα κενά σε διδακτικό προσωπικό δεν έχουν καλυφθεί.

 Αποτέλεσμα αυτού είναι πως ενώ έχουν εγγραφεί στην αρχή της σχολικής χρονιάς 220 μαθητές, να μην πραγματοποιούνται τα μαθήματα, όπως προβλέπει το αναλυτικό Πρόγραμμα. 

Σήμερα πραγματοποιείται μόνο το 25% του έργου της ΕΠΑΣ, καθώς «χάνονται» κάθε εβδομάδα περί τις 300 διδακτικές ώρες από τις 400 περίπου που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα σπουδών της σχολής. 

Συγκεκριμένα, δεν πραγματοποιούνται 70 διδακτικές ώρες τη βδομάδα, εξαιτίας έλλειψης ιατρών εκπαιδευτών, 67 ώρες εξαιτίας έλλειψης αισθητικών, 52 ώρες εξαιτίας έλλειψης φυσιοθεραπευτών και τέλος, 102 ώρες εξαιτίας έλλειψης εκπαιδευτών κομμωτικής. 

Συνέπεια των τεράστιων ελλείψεων σε διδακτικό προσωπικό, είναι η υπολειτουργία της σχολής και ο πραγματικός, πλέον, κίνδυνος να μην ολοκληρωθούν, το διδακτικό έτος 2012 – 13, όλα τα ανωτέρω προγράμματα, με ό,τι αρνητικό συνεπάγεται αυτό για τους μαθητές, τις οικογένειές τους και την τοπική αγορά εργασίας. 

 Πληροφορούμαστε δε, ότι μετά και τις τελευταίες τοποθετήσεις εκπαιδευτικών, που ολοκληρώθηκαν στις 12 Νοεμβρίου 2012, το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι άλλες Τεχνικές Σχολές και στους άλλους 3 Νομούς της Ηπείρου. 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός: 
1. Ποια άμεσα μέτρα και πότε προτίθεται να τα λάβει, ώστε να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία της ΕΠΑΣ Φιλοθέης Άρτας και να καλυφθούν τα διδακτικά κενά; 

2. Με ποιο τρόπο προβλέπεται να αναπληρωθούν οι διδακτικές ώρες που δεν πραγματοποιήθηκαν τους δύο (2) και πλέον μήνες λειτουργίας της ΕΠΑΣ Φιλοθέης Άρτας κατά το τρέχον σχολικό έτος; 

Σχόλια

  1. TYXAINEI NA EIMAI MATHITRIA STO 2 ETOS THS EPAS FILOTHEIS EXOYME 18 IANNOUARIOU KAI AKOMA DEN EXOUME DIDAXTHEI TA PROBLEPOMENA SE 3 MHNES EXOUME DIAKOPES TOU PASXA K AMESOS JEKINAEI H EJETASTIKH ME LIGA LOGIA TO 2012-13DEN DIDAXTHIKAME TIPOTA OUTE KAN TA SHMANTIKA O ELEGXOS PROODOU MAS THA EINAI KENOS TO PTUXIO MAS ARAGE;(KAI POS ARAGE THA ERGASTOUME STO MELLON XORIS BASEIS ;PAROLA AUTA EUXARISTO TOUS HDH MONIMOUS KATHIGHTES POU STEKONTAI KAI PROSPATHOUN MAZI MAS TORA APOMENEI NA BOHTHISEI TO UPOU.PAIDEIAS.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης