«Και τώρα το δελτίο γρίπης...»

 
Είναι πιθανώς εφικτή η πρόβλεψη ενός μελλοντικού ξεσπάσματος μιας επιδημίας γρίπης, με τον ίδιο περίπου τρόπο που οι μετεωρολόγοι προβλέπουν τον καιρό. 
 
Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η οποία χρησιμοποιεί στοιχεία σε πραγματικό χρόνο που έχουν συλλεχθεί από το Google σχετικά με την εμφάνιση νέων κρουσμάτων, σε συνδυασμό με υπολογιστικά μοντέλα που προβλέπουν την εξάπλωση της γρίπης στο χώρο και τον χρόνο.

Η νέα μέθοδος φιλοδοξεί να κάνει προβλέψεις, ακόμα και σε τοπικό επίπεδο, σχετικά με τη σοβαρότητα και τη χρονική διάρκεια μιας νέας επιδημίας γρίπης. Με αυτό τον τρόπο, είναι ίσως δυνατό να υπάρξει μελλοντικά έγκαιρη προετοιμασία των αρμοδίων Αρχών και καλύτερη ενημέρωση του πληθυσμού.


Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της αμερικανικής Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS), σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, έκαναν μια πιλοτική μελέτη στην περιοχή της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.


Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι, αν όλα πάνε καλά μετά τις δοκιμές και σε άλλες πόλεις και περιοχές των ΗΠΑ, το σύστημά τους θα είναι έτοιμο να παρέχει τις πρώτες προβλέψεις του από το 2013. Μεταξύ άλλων, στόχος είναι η έκδοση ενός δελτίου πρόβλεψης για τη γρίπη, κατά τα πρότυπα ενός μετεωρολογικού δελτίου.


Η γρίπη σκοτώνει περίπου 250.000 έως 500.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο. Η ύπαρξη προβλέψεων με σχετική έστω ακρίβεια, θα βοηθήσει τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες στον τομέα της υγείας να έχουν κάνει έγκαιρα τις κατάλληλες παραγγελίες φαρμάκων (αντιγριπικών εμβολίων και αντιικών) και να τις διοχετεύσουν στις περιοχές που αναμένεται να τις χρειαστούν περισσότερο.


Όπως είπε ο επικεφαλής της έρευνας, μια έγκαιρη πρόβλεψη, έξι εβδομάδες πριν το ξέσπασμα της νέας επιδημίας, θα είναι αρκετή για να γίνει καλύτερη διαχείριση της κατάστασης από τις Αρχές. Όπως ανέφερε, τα σχετικά «δελτία γρίπης» θα μπορούσαν μάλιστα να μεταδίδονται μέσω των τηλεοπτικών καναλιών και μάλιστα στο πλαίσιο των μετεωρολογικών δελτίων.


Στη συνέχεια, κάθε πολίτης θα αποφασίζει κατά πόσο θα κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο και γενικά θα λάβει τις υπόλοιπες αναγκαίες προφυλάξεις, γνωρίζοντας πότε και πού υπάρχει ο μεγαλύτερος κίνδυνος για εκδήλωση μιας επιδημίας γρίπης.


Το επιδημιολογικό-στατιστικό μοντέλο που χρησιμοποιούν οι ερευνητές σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, απεικονίζει μια εκτίμηση για το πώς θα κινηθεί το κύμα γρίπης μεταξύ του πληθυσμού, με ένα τρόπο που θυμίζει κάπως τα μετεωρολογικά μοντέλα που δείχνουν στην οθόνη πώς αναμένεται να κινηθεί ένα κύμα κακοκαιρίας πάνω από μια χώρα.


Όπως οι μετεωρολογικοί δορυφόροι και οι επίγειοι σταθμοί παρέχουν σε συνεχή βάση τα αναγκαία δεδομένα σε πραγματικό χρόνο για την τροφοδότηση των μετεωρολογικών μοντέλων πρόβλεψης, έτσι και στην περίπτωση της γρίπης τα σχετικά στοιχεία λαμβάνονται από το online εργαλείο "Flu Trends" (Τάσεις Γρίπης) της Google. Αυτό, από το 2008, χρησιμοποιεί τις αναζητήσεις των χρηστών από όλο τον κόσμο για να εντοπίσει πού αρχίζει να ξεσπάει ένα νέο κύμα γρίπης και πώς εξελίσσεται διαχρονικά και γεωγραφικά.


Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν την προβλεπτική δυνατότητα του μοντέλου τους, καθώς έκαναν επιτυχείς αναδρομικές προβλέψεις για τα κύματα γρίπης που συνέβησαν στη Νέα Υόρκη μεταξύ των ετών 2003-2008. 
 
Οι αμερικανοί επιστήμονες χρησιμοποίησαν τα στοιχεία που είχε προηγουμένως προσφέρει το "Google Flu Trends" και μπόρεσαν να προβλέψουν τις αποκορυφώσεις κάθε επιδημίας, περίπου επτά εβδομάδες προτού αυτή συμβεί.
 
real.gr 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ