Επιτέλους... γέμισε το Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας


Χαρούμενες παιδικές φωνές και χαμόγελα έκπληξης γέμισε ο χώρος του Αρχαιολογικού Μουσείου της Άρτας προχθές το βράδυ στα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης, υπό τον τίτλο «50 χρόνια Asterix. Η αναπαράσταση του αρχαίου κόσμου στις περιπέτειες του Asterix».


Τα παιδιά ήταν ομολογουμένως πολύ περισσότερα από τους ενήλικες και μάλιστα αφού περιεργάστηκαν στο χώρο τις χάρτινες κατασκευές με τον αγαπημένο από το γνωστό κόμιξ ήρωα, έτρεξαν να πιάσουν θέσεις στο αμφιθέατρο του μουσείου για να απολαύσουν και την προβολή ταινίας κόμιξ που είχαν εντάξει οι υπεύθυνοι στην εκδήλωση εγκαινίων. 


Στη σύντομη ομιλία της σχετικά με την έκθεση η κ. Χριστίνα Μερκούρη ευχαρίστησε ξεχωριστά τους συνεργάτες (φώτο) που δούλεψαν για να στηθεί στο χώρο του Μουσείου και συγκεκριμένα τους: Γιάννη Κωστοκώστα, Μαρία Νιάρου, Αντωνία - Αθηνά Μουζάκη και Ανθή Αγγέλη.

Πρόκειται για περιοδική έκθεση η οποία πραγματοποιείται από τη ΛΓ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και την εταιρεία ΜΑΜΟΥΘ Κόμιξ, με αφορμή την επέτειο από τα 50 χρόνια κυκλοφορίας των ιστοριών του γνωστού Γαλάτη ήρωα. 





Σύμφωνα με την προϊσταμένη της Εφορείας Χριστίνα Μερκούρη η έκθεση θα παραμείνει στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Άρτας μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου και θα αναχωρήσει για την Κρήτη. Έχει ήδη κλέψει τις εντυπώσεις μικρών και μεγάλων φίλων του κόμιξ στην περιοχή της Πρέβεζας όπου νωρίτερα είχε λάβει χώρα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Νικόπολης. 


Η ίδια μεταξύ άλλων στις δηλώσεις της προς τα τοπικά ΜΜΕ υπογράμμισε την σημασία που δίνει η ΛΓ ΕΠΚΑ στην διαρκεί επικοινωνία των πολιτών με τον αρχαιολογικό πλούτο και επομένως η εν λόγω έκθεση να μη τι άλλο συμβάλει στην προσεγγίσει του Αρχαιολογικού Μουσείου και από πολύς μικρής ηλικίας παιδιά. 


Αυτό φάνηκε από την πρώτη ημέρα και όπως αναφέρθηκε θα συνεχιστεί καθ’ όλη την διάρκεια της παρουσίας της έκθεσης στην Άρτα αφού ήδη έχει γίνει σχετικός προγραμματισμός για επισκέψεις σχολείων με την πρωτοβάθμια εκπαίδευσης. Κατά τη φιλοξενία της έκθεσης από το Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας παρουσιάζεται η εξέλιξη της αναπαράστασης του αρχαίου κόσμου μέσα από τις περιπέτειες των δημοφιλών Γαλατών. 

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην απεικόνιση των σπουδαίων κτηρίων, και σημερινών μνημείων, και μάλιστα στο κυρίως κομμάτι της έκθεσης που περιλαμβάνει κάδρα αφιερωμένα στα τεύχη Asterix, μπορεί κανείς να εντοπίσει την μετεξέλιξη της αναπαράστασης του αρχαίου κόσμου. Πώς δηλαδή σταδιακά και καθώς περνούν τα χρόνια ωριμάζουν τόσο οι δημιουργοί όσο και οι ήρωές τους, μέσα από την περιπλάνηση στις πόλεις του 10ου αιώνα. 

 Αυτά τα επισήμανε και στην ομιλία της η κ. Μερκούρη η οποία επίσης ανέφερε: «Με την ευκαιρία της έκθεσης αυτής αλλά και με τα άλλα εκπαιδευτικά προγράμματα που θα κάνουμε φέτος, δίνεται μια ευκαιρία να έρθουν και πολύ μικροί φίλοι και να περάσουν τις πύλες του Μουσείου. Έτσι θα αρχίσουν να εξοικειώνονται με το χώρο του Μουσείου και τα αρχαιολογικά ευρήματα». 

Η ίδια πρόσθεσε ότι ήδη υπάρχει συνεννόηση με την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση για εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα υλοποιείται παράλληλα και για δυο μήνες ώστε τα παιδία και να παίζουν και να βλέπουν από κοντά φιγούρες και κάδρα διακρίνοντας τις ιστορικές λεπτομέρειες, συνδυάζοντας τα δεδομένα που μπορεί να πάρουν από ένα κόμικς με εκείνα του σχολείου και του μουσείου». 

Από βδομάδα 

Στο μεταξύ η κ. Μερκούρη ανέφερε ότι από την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξει και ένα ακόμη πρόγραμμα στο χώρο του Μουσείου που θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα σχολεία. Πρόκειται για πρόγραμμα σχετικό με το περιβάλλον και τον πολιτισμό, για το οποίο θα γίνει ξεχωριστή αναφορά και ενημέρωση από την ΛΓ’ ΕΠΚΑ. 

 Πάντως σχετικά με την επισκεψιμότητα του Μουσείου της Άρτας, η ίδια ανέφερε ότι έχει βελτιωθεί σε σχέση με το πρώτο διάστημα λειτουργίας, όμως χρειάζεται να γίνει ακόμη προσπάθεια. «Διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα και η Άρτα πρέπει να κάνει προσπάθεια» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: 

«Η μεγαλύτερη επισκεψιμότητα καταγράφηκε φέτος το καλοκαίρι στις ημέρες που γιορτάζαμε τη θερινή πανσέληνο και ήταν το μουσείο ανοιχτό και το βράδυ. Τότε, δεν το περιμέναμε αλλά είχαμε γύρω στους 100 με 120 επισκέπτες. 

Υπάρχει μια μικρή αύξηση σε σχέση με το παρελθόν όμως σας είπα πρέπει στην Άρτα να προσπαθήσουμε περισσότερο.». Σημαντική ωστόσο ήταν σύμφωνα με την κ. Μερκούρη και η συμμετοχή του κόσμου στην εκδήλωση που έγινε την ημέρα της πανσελήνου παράλληλα με τα εγκαίνια στο χώρο του αίθριου του μουσείου. 

«Ο κόσμος πράγματι ανταποκρίθηκε και του άρεσε αυτή η ιδιαίτερη μουσικό-θεατρική παράσταση όσο και ο χώρος που ολοκληρώθηκε και φάνηκε ότι μπορεί να φιλοξενήσει τέτοιες εκδηλώσεις με επιτυχία», σημείωσε. 

ixotisartas.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης