Προχωράει το Επιμελητήριο για το Επιχειρηματικό Πάρκο





Στην Παροχή Υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου Υποστήριξης για την προκαταρκτική προετοιμασία του Φακέλου έκδοσης ΚΥΑ για την ανάπτυξη Επιχειρηματικού Πάρκου στην Άρτα προχωρά το Επιμελητήριο Άρτας. 



«Το Επιμελητήριο προχωράει μπροστά υλοποιώντας αυτή τη δέσμευση και την υποχρέωση την οποία ανέλαβε απέναντι στα μέλη του» τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας  κ. Χρήστος  Παπάζογλου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου, την Τρίτη 30 Οκτωβρίου, μία μέρα μετά την συνεδρίαση του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου και την απόφαση που πάρθηκε για την προώθηση του θέματος. 

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στο επιμελητηριακό μέγαρο παρουσία του προέδρου και μελών του Δ/κού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου. Η κατασκευή Επιχειρηματικού Πάρκου είναι ένα αίτημα της τοπικής κοινωνίας εδώ και 35 χρόνια ανέφερε ο κ. Παπάζογλου και πρόσθεσε ότι το Επιμελητήριο θα προχωρήσει στην ανάθεση μελετών μετά την καταρχήν παραχώρηση που έκανε το Δημοτικό Συμβούλιο της έκτασης στην περιοχή  ‘Λιβάδια’ Καλαμιάς». 

Σύμφωνα με τον κ. Παπάζογλου, το Επιμελητήριο θα προχωρήσει σε μια σειρά από μελέτες οι οποίες αφορούν τη βιωσιμότητα του Επιχειρηματικού Πάρκου, την οικονομοτεχνική μελέτη, τη μελέτη την οποία θα καταδείξει κατά πόσο μπορεί να στηθεί και να πραγματοποιηθεί αυτή η μεγάλη επένδυση, η οποία θα είναι ίσως και η μεγαλύτερη από αυτές που έχουν γίνει στην περιοχή μας. «Ευελπιστούμε αυτές οι μελέτες να καταδείξουν την αναγκαιότητα την οποία ξέρουμε εμείς, αλλά και τη βιωσιμότητα στην οποία θα μπορέσουν οι επιχειρήσεις του νομού μας να ανταγωνιστούν στο δύσκολο περιβάλλον στο οποίο είναι η χώρα μας» τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου.
 

Ο χρόνος – πρόσθεσε –  πιέζει πλέον και έχουμε φτάσει σε καταλυτικό σημείο, με την έννοια ότι μέχρι 31/12/2014,  με βάση οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν περιβαλλοντολογικές μελέτες θα χρειαστεί να κάνουν, αλλά και αυτές που έχουν, θα χρειαστεί να τις ανανεώσουν. Αλλά και όσες επιχειρήσεις είναι εκτός περιοχών χρήσης και δεν έχουν καθοριστεί χρήσεις γης, θα έχουν και αυτές πρόβλημα αδειοδότησης. 

«Οι περιοχές οι δικές μας στην Άρτα δεν έχουν χαρακτηριστεί, δεν υπάρχει χαρακτηρισμός χρήσης και το χρονικό διάστημα μέχρι τις 31/12/2014 είναι πάρα πολύ μικρό σε σχέση με τις επιχειρήσεις που απασχολούν τόσες χιλιάδες κόσμου και είναι αυτές οι οποίες δίνουν το ρυθμό ανάπτυξης σε μια περιοχή» επεσήμανε ο κ. Παπάζογλου. «Βιαζόμαστε λοιπόν, γιατί το Υπουργείο Ανάπτυξης ταυτόχρονα με αυτήν την οδηγία εκπονεί και δύο προγράμματα, τα οποία θα καταθέσει μέχρι τέλους του έτους. 

Ξέρω πολύ καλά ότι το πρόγραμμα για τη μετεγκατάσταση των ήδη υπαρχουσών επιχειρήσεων σε επιχειρηματικά πάρκα θα ανακοινωθεί άμεσα, επίσης θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα για την επιχορήγηση και την ένταξη στο ΕΣΠΑ των έργων υποδομής, γιατί έργα υποδομής μην ξεχνάτε ότι είναι ένα μεγάλο κοστολόγιο, για το συγκεκριμένο χώρο προβλέπεται γύρω στα 8 με 10 εκατομμύρια τα οποία καταλαβαίνετε ότι είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν από τον οποιονδήποτε επενδυτή ή φορέα. 

Έχοντας την υπόσχεση ότι αν εμείς τρέξουμε και βγάλουμε γρήγορα τις μελέτες, θα μπορέσουμε να πάρουμε την ΚΥΑ ώστε να μπορέσουμε να μπούμε σε προγράμματα ΕΣΠΑ για την ένταξη στα έργα υποδομής και ταυτόχρονα οι επιχειρήσεις οι οποίες λειτουργούν να μπορέσουν να μπουν στο πρόγραμμα της μετεγκατάστασης και σε συνδυασμό με τον αναπτυξιακό ο οποίος θα αρχίσει να τρέχει,  να μπορούν οι επιχειρήσεις να λειτουργήσουν σε περιβάλλον το οποίο δε θα ρυπαίνει, σε περιβάλλον το οποίο θα είναι εύχρηστο και λειτουργικό και για αυτούς και για την περιοχή στην οποία βρίσκονται, εμείς ξεκινήσαμε ήδη τη διαδικασία με το μελετητή, η Περιφέρεια η οποία είναι ένας από τους τρεις φορείς οι οποίοι θα συμμετέχουν στο αρχικό σχήμα του Πάρκου μαζί με το Δήμο Αρταίων και το Επιμελητήριο, ξεκινάει το διαγωνισμό, έχοντας τη μεγαλύτερη συμμετοχή στο πρόγραμμα των μελετών. Όπως καταλαβαίνετε είμαστε σ’ ένα σημείο οριακό. Δεν έχουμε χρόνο να μένουμε πίσω» τόνισε ο κ. Παπάζογλου.

Το λόγο πήρε και το μέλος του Δ.Σ. κ. Δημήτρης Μαγκούτης ο οποίος τόνισε: «Από πέρυσι που ήταν οι εκλογές, το κυρίαρχο θέμα το οποίο αναδείξαμε όλοι όσοι συμμετείχαμε, από όλες τις παρατάξεις, ήταν το επιχειρηματικό πάρκο γιατί ήταν πραγματική αναγκαιότητα για το Νομό της Άρτας. Το αναδείξαμε γιατί ο ρόλος ο δικός μας δεν είναι γραφειοκρατικά να έρθουμε να υπηρετήσουμε το επιμελητήριο, αλλά είναι να εκφράσουμε την αναγκαιότητα αυτή που βλέπαμε από όλο τον επιχειρηματικό κόσμο της Άρτας, γιατί αυτούς θέλαμε να εκπροσωπήσουμε. 

Είναι προφανές ότι εμείς δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό από το να θέσουμε σαν πρώτο στόχο και πρώτη προτεραιότητα, αν θέλουμε να προσφέρουμε κάτι στην κοινωνία αλλά και στον επιχειρηματικό κόσμο, το επιχειρηματικό πάρκο. Σε αυτό το δρόμο δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω για οποιοδήποτε λόγο, ειδικά αν λάβουμε υπόψη μας ότι η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας το θεωρεί αναγκαιότητα. 

Επομένως πέρα από οτιδήποτε εμπόδια προσπαθεί να θέσουν, για τους λόγους που πιθανόν οι ίδιοι τους γνωρίζουν, γιατί προφανής λόγος στην κοινωνία δε φαίνεται, ο δρόμος που έχουμε να ακολουθήσουμε είναι ταχύτατα να προχωρήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις, να συνδιαλλαγούμε με όποιον είναι θετικός και μπορεί να βοηθήσει να υλοποιήσουμε το έργο αυτό».
 

«Θεωρούμε ότι όλοι είμαστε σύμμαχοι σε ένα κοινό σκοπό» είπε ο κ. Παπάζογλου αναφορικά με τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν από κατοίκους της Καλαμιάς για τη διάθεση του συγκεκριμένου χώρου στην τοποθεσία "Λιβάδια". «Δεν υπάρχουν αντίπαλοι. Αντίπαλοι μας είναι η ανεργία, η φτώχεια. Άρα θεωρούμε και τους κατοίκους, οι οποίοι τώρα αντιδρούν, συμμάχους και τους θέλουμε συνεργάτες. Υπάρχουν βέβαια κάποιοι οι οποίοι για προσωπικούς και ιδιοτελείς σκοπούς μπορεί να αντιδρούν. Πάντα θα υπάρχουν κάποιοι που για προσωπικούς λόγους θα έχουν κάποια προβλήματα. 

Εμείς τους κατοίκους τους θεωρούμε συμμάχους, τους θέλουμε για συμμάχους. Γι’ αυτό και προχωράμε στις μελέτες οι οποίες θα δείξουν ότι το θέμα του επιχειρηματικού πάρκου είναι προς την κατεύθυνση της βοήθειας αυτών των κατοίκων» τόνισε ο κ. Παπάζογλου.
 

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την ενημέρωση των κατοίκων της Τ.Κ. Καλαμιάς ο κ. Παπάζογλου  δήλωσε πως οι προσπάθειες του Επιμελητήριου ξεκίνησαν με την ανοιχτή ημερίδα που έγινε τον περασμένο Μάιο, και στην οποία είχαν προσκληθεί όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. « Εμείς ξεκινήσαμε μια διαδικασία ενημέρωσης χωρίς να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι κάποιοι θα αντιδράσουν. 

Σε ό, τι αφορά την ενημέρωση εμείς την κάναμε. Εάν θέλουν να ξαναγίνει και να γίνει  στον τόπο τους εμείς δεν έχουμε καμία αντίρρηση. Θεωρούμε όμως ότι τα θετικά τα βλέπουν όλοι. Το λέω και πάλι. Εμείς δεν είμαστε αντίθετοι, είμαστε μαζί με τους κατοίκους. Θέλουμε οι κάτοικοι να προχωρήσουν. Είμαστε όλοι μαζί δεν θέλουμε να έρθουμε σε κόντρα με τους κατοίκους. Γι’ αυτό βάλαμε το μελετητή να πει αν τα συμφέροντά τους βλάπτονται ή αν ωφελούνται», δήλωσε.

Πάνω στο ίδιο θέμα ο κ. Μαγκούτης συμπλήρωσε: «Το παραμύθι πρέπει να τελειώσει με την ενημέρωση. Εδώ και 10 χρόνια τουλάχιστον γνωρίζουν όλοι για τη μελέτη, για την εκδήλωση του επιμελητηρίου, για την ημερίδα και όλα αυτά. Τα πράγματα είναι πολύ απλά και δεν τα βάζω με τους κατοίκους οι οποίοι δεν έχουν καμία προσωπική ευθύνη. 

Ευθύνη έχουν αυτοί που προσπαθούν να τους κρατάνε στο σκοτάδι και αυτοί έχουν ονοματεπώνυμο. Οι κάτοικοι, αν είχαν ενημερωθεί, ο διάλογος θα ήταν ανοιχτός και θα βελτίωνε και τη σκέψη τη δική μας. Κάθε διάλογος προχωράει ένα βήμα μπροστά αυτό που θέλουμε να κάνουμε. 

Υπάρχουν συγκεκριμένοι άνθρωποι που έχουν ονοματεπώνυμο και πιθανόν επιζούν γιατί συσκοτίζουν την αλήθεια και την πραγματικότητα. Αυτό κάποια στιγμή, η ίδια η ζωή το ανατρέπει και εμείς σαν επιμελητήριο για αυτό βγήκαμε μπροστά, για να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος στον οποίο έχουν βάλει την Άρτα και την υπόθεση για το επιχειρηματικό πάρκο εδώ και τρεις δεκαετίες. Και το 2012, τα ζήσατε μέσα στο δημοτικό συμβούλιο με στόχο έναν: να μη γίνει. Γιατί φοβούνται την ενημέρωση. Εμείς θα την κάνουμε και το πρόβλημα θα το έχουν αυτοί.»

Όπως τονίστηκε και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, βασικός στόχος και σκοπός του Επιμελητηρίου Άρτας είναι η υποστήριξη των συμφερόντων των μελών του μέσα από την οργάνωση γεγονότων, δομών και υποδομών που διευκολύνουν την ανάπτυξη τις υγιούς επιχειρηματικότητας.
 

Μια από τις Βασικές υποδομές διευκόλυνσης της επιχειρηματικότητας είναι τα Επιχειρηματικά Πάρκα, όπως ειδικότερα προσδιορίζονται τόσο για την ανάπτυξή τους άσο και για τη διαχείρισή τους στο Νόμο 3982/201 1(ΦΕΚ 143Α/17-0620Ι 1) «Απλοποίηση της αδειοδότησης τεχνικών επαγγελματικών και μεταποιητικών δραστηριοτήτων και επιχειρηματικών πάρκων και άλλες διατάξεις» που αντικατέστησε τον Ν.2545/97.
 

Προς αυτή την κατεύθυνση και εντός του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου (Ν.3982/2011) το Επιμελητήριο Άρτας προτίθεται να προχωρήσει σε συνεργασία με τον Δήμο Αρταίων σε ενέργειες ωρίμανσης αναφορικά με την ανάπτυξη Επιχειρηματικού Πάρκου στην Άρτα, σε έκταση που έχει επιλεγεί για αυτό το σκοπό.
 

Στόχος των ανωτέρω ενεργειών είναι η εναρμόνιση των συνθηκών της Βιομηχανικής Υποδομής στην ευρύτερη περιοχή της Άρτας στις σύγχρονες περιβαλλοντικές κ.α. απαιτήσεις και ταυτόχρονα η δημιουργία συνθηκών στέγασης της μεταποιητικής και βιομηχανικής δραστηριότητας σε πλαίσιο σύγχρονο, αναβαθμισμένο, άνετο και «οικολογικό» για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας τους που αποτελεί διαρκές και μέγα ζητούμενο στη σύγχρονη διεθνή οικονομία, ιδιαίτερα δε στις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες.
 

Συγκεκριμένα, η πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Άρτας έχει ως σκοπό την οργάνωση των προϋποθέσεων για την κατασκευή ενός Επιχειρηματικού Πάρκου, στο οποίο αναμένεται να φιλοξενηθούν στο εγγύς μέλλον πολλές μεγάλες, μεσαίες και μικρές επιχειρηματικές μονάδες αλλά και ενδεχομένως ερευνητικά κέντρα και εκπαιδευτικά ινστιτούτα
 

Δοθέντος ότι τα συγκεκριμένα έργα χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και ο χρόνος ωρίμανσής τους είναι συνήθως μεγάλος, καθίσταται επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσουν άμεσα όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες και οι ενδεικνυόμενες ενέργειες σύμφωνα με τον Ν.3982/201 Ι για την έκδοση ΚΥΑ έγκρισης χωροθέτησης του Πάρκου. 

Αυτές οι ενέργειες και προετοιμασίες θα αποτελέσουν το πρόκριμα για την επιτυχή προσέλκυση ενδιαφερόμενων (επενδυτών κλπ), οι οποίοι θα κληθούν να συμμετέχουν στις διαδικασίες σύστασης του Φορέα (Εταιρεία Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου) και την ανάπτυξη του Πάρκο εντός της χρονικής διάρκειας ισχύος του ΕΣΠΑ (2007-2013).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης