ΖΙΤΣΑ: Οι αμπελουργοί μετρούν απώλειες


Αντιμέτωποι με τους εχθρικούς για το αγροτικό εισόδημα και την εγχώρια αγροτική παραγωγή κανονισμούς και οδηγίες της ΕΕ βρίσκονται οι αμπελουργοί στην περιοχή της Ζίτσας Ιωαννίνων. 


Το συνεταιριστικό οινοποιείο «ΖΟΙΝΟΣ», λειτουργώντας σε συνθήκες ελεύθερης αγοράς, κυριαρχίας επιχειρηματικών ομίλων στο κρασί και συνολικά στην αγροτική παραγωγή, επιβάλλει ποσόστωση - περιορισμό στην παραγωγή και μειώνει το εισόδημα των αμπελουργών.

Συγκεκριμένα, με ιδιωτικό συμφωνητικό, που απέσπασε κατόπιν πιέσεων και εκβιασμών, οδηγεί τους αμπελουργούς είτε να κάνουν πράσινο τρύγο, να μειώσουν δηλαδή την παραγωγή τους όταν αυτή ξεπερνά τα 1.000 κιλά το στρέμμα, είτε να τη διαθέσουν σε τιμή χαμηλότερη από την ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) που είναι τα κρασιά Ζίτσας. 

Ετσι πολλοί αμπελουργοί στην περιοχή μέτρησαν σημαντικές απώλειες στα εισοδήματά τους αφού η τιμή ήταν κατά 10 λεπτά πιο κάτω.Με ανακοίνωσή της η ΚΟΒ Ζίτσας του ΚΚΕ επισημαίνει πως όλα αυτά συνδέονται με την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και για το κρασί που δίνει κίνητρα στους μικρομεσαίους αμπελουργούς να πουλήσουν δικαιώματα φύτευσης στις μεγάλες επιχειρήσεις, με την πλήρη απελευθέρωση των εισαγωγών από τρίτες χώρες, νομιμοποίηση της ανάμειξης των ελληνικών κρασιών με εισαγόμενα σε βάρος της εγχώριας παραγωγής κ.ά. 

Καλεί τους αμπελουργούς να απορρίψουν τα παραπάνω μέτρα που οδηγούν στην παραπέρα μείωση του αγροτικού εισοδήματος. 

Απαιτεί να ανακληθεί η ποσόστωση στην παραγωγή και η μείωση της τιμής, ικανοποιητικές ελάχιστες εγγυημένες τιμές, κάλυψη από τον ΕΛΓΑ των απωλειών από βοτρίτη (σαπίλα) και των ζημιών στην παραγωγή από ζώα.

epirusgate.blogspot.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης