Ψυχαγωγία και προβληματισμός αύριο στον Αμμότοπο


«Το νερό στο Ηπειρώτικο τραγούδι» είναι το θέμα της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή, 19 Αυγούστου, στο Πανόραμα Αμμοτόπου Άρτας και τη διοργανώνουν η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας, ο Δήμος Αρταίων και η Αδελφότητα Αμμοτοπιτών Άρτας με τη συνδρομή πολιτιστικών συλλόγων της ευρύτερης περιοχής. 


Όσοι παραβρεθούν στην εκδήλωση θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ομιλίες και προβολές βίντεο που θα τους βοηθήσουν να κατανοήσουν τα προβλήματα των υδάτων, ενώ θα υπάρχει πλούσιο ψυχαγωγικό πρόγραμμα με μουσική και χορό. 

Θα παρουσιασθούν καγκελάρια και θα συμμετέχουν χορευτικά απ’ την περιοχή του Ξηροβουνίου, του Αμμοτόπου, της Ροδαυγής, της όμορης περιοχής της Πρέβεζας και την ευρύτερη περιοχή των Τζουμέρκων. Οι χορευτές θα χορεύουν επιλεγμένα τραγούδια τα οποία αναφέρονται στο νερό (στο ποτάμι, στις μούσες, στις νύμφες των νερών) ενώ τα καγκελάρια θα «γεφυρώνει» μεταξύ τους το τοπικό χορωδιακό συγκρότημα του Αμμοτόπου. 

Το σύνθημα για το χορό θα δώσει η κομπανία του Θοδωρή Γεωργόπουλου και η εκδήλωση θα κλείσει με γλέντι και χορό. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.«Το νερό στο Ηπειρώτικο τραγούδι» είναι μια εκδήλωση όπου «οι όχθες της Πανηπειρωτικής ανταμώνουν με τα πηγάδια του Αμμοτόπου» και η οποία «έρχεται να αναδείξει, κοντά στις άλλες σχετικές πρωτοβουλίες κι εκδηλώσεις, το μεγάλο πρόβλημα του Αράχθου και την κατηγορηματική εναντίωση της Π.Σ.Ε. στην μεθοδευόμενη κατασκευή φράγματος».

Η εκδήλωση αυτή στον Αμμότοπο προετοιμάστηκε στο πλαίσιο του σχεδιασμού για τις «Ηπειρωτικές όχθες», ενός θεσμού πρωτοποριακού για την Ήπειρο, τον πολιτισμό και το περιβάλλον, που αποτελούν έναν από τους ομορφότερους καρπούς της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας τα τελευταία χρόνια. 

Οι εκδηλώσεις αυτές θα ήταν τριήμερες και θα πραγματοποιούνταν για 3η χρονιά φέτος. Δυστυχώς η Πανηπειρωτική, συνεκτιμώντας τις φετινές απαγορευτικές συνθήκες της διοργάνωσης, οδηγήθηκε στη δύσκολη απόφαση της ακύρωσης των εκδηλώσεων για τις δύο πρώτες μέρες και έτσι αυτές θα περιοριστούν στην τρίτη μέρα, στον Αμμότοπο. 

Σύμφωνα με τον κ. Σπύρο Τζίμα, μέλος του Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής, ο αρχικός σχεδιασμός των εκδηλώσεων περιλάμβανε τη διασύνδεση όλων των υδάτινων χώρων απ’ όλη την Ήπειρο. «Να δεθούν ο Αώος, το Ιόνιο, ο Καλαμάς, ο Αχέροντας, η Παμβώτιδα, οι λίμνες μας, ο Άραχθος, ο Αμβρακικός. Να δεθούν, να αναδειχθούν και μαζί να αναδειχθεί ο τοπικός πολιτισμός για να φανεί η ενότητά του στον ηπειρωτικό χώρο, ώστε να φανεί η ενιαία ταυτότητα της Ηπείρου αλλά και η διαφορετικότητα, η ποικιλομορφία που υπάρχει σ’ αυτόν τον τόπο, μέσα βεβαίως από αναφορές στα προβλήματα κάθε φορά και μέσα απ’ την ανάδειξη του πολιτισμού. 

Δυστυχώς για οικονομικούς και τεχνικούς λόγους οι δύο πρώτες μέρες των εκδηλώσεων ακυρώθηκαν και όλη η προσοχή μας παρέμεινε σ’ αυτή την τρίτη μέρα η οποία φέτος θα κορύφωνε τις τρεις προηγούμενες, θα ήταν το κλείσιμό τους και θα παραμείνει έτσι και θα προσπαθήσουμε σε επόμενη φάση να ξανακάνουμε αυτό που ακυρώσαμε» τόνισε ο κ. Τζίμας.

Μιλώντας χθες το πρωί στον “Amvrakia fm” ο κ. Τζίμας ανέφερε:«Στην περιοχή μας που είναι απείρου κάλλους το νερό πρέπει να το προστατεύσουμε. Ο Άραχθος απειλείται με τρίτο φράγμα, ο Αμβρακικός απειλείται απ’ τη μόλυνση, ο Καλαμάς, η Παμβώτιδα, ο Λούρος, ο Αχέροντας… Τα νερά που συντελούν στο άπειρο κάλλος της Ηπείρου και τα οποία είναι πολύτιμα συστατικά της ύπαρξής μας θα πρέπει να προστατευτούν.

 Θα πρέπει να αναδείξουμε τα προβλήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την υδάτινη, την αέρινη και τη στεριανή υπόστασή μας. Να αναδείξουμε τα προβλήματα της ταυτότητάς μας. Η Πανηπειρωτική όπου γίνονται προσπάθειες τέτοιες συντρέχει για να ενώσει τους ηπειρώτες του τόπου με τους ηπειρώτες της διασποράς. 

Για να ενωθεί η νοσταλγία με την αγωνία των ανθρώπων που καθημερινά μοχθούν και βιώνουν σ’ αυτόν τον τόπο.Θέλουμε να αναδείξουμε τα προβλήματα αυτά αλλά μέσα απ’ τον πολιτισμό σε συνδυασμό με την ψυχαγωγία, γιατί ο πολιτισμός είναι ένας δρόμος για να ξεφύγουμε από τις δύσκολες ατραπούς, για να μπορέσουμε να πάμε ένα βήμα μπρος. 

Με τον πολιτισμό, με το καγκελάρι, με τις χορωδίες, με τις προβολές βίντεο που να δείχνουν την ιστορία των προβλημάτων, με γλέντι, χορό κ.τ.λ. Με όλα αυτά μαζί».Ο κ. Τζίμας καλεί όλους τους πολίτες να πλαισιώσουν την εκδήλωση που θα γίνει την Κυριακή στον Αμμότοπο και «να απολαύσουν την όλη μυσταγωγία». 

Όπως τονίζει, θα υπάρχει ποιοτική διασκέδαση, ενώ σημειώνει πως «δεν θέλουμε να είναι ένα πανηγύρι από τα συνηθισμένα. Θέλουμε να είναι ένα πανηγύρι προβληματισμού. Προβληματισμός με ψυχαγωγία μαζί».

epirusgate.blogspot.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης