«Ντρίμπλα» Σεντελέ για το ΧΥΤΑ Ελληνικού


Με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, αιτείται απ' την Περιφέρεια Ηπείρου την μεταφορά σκουπιδιών στον ΧΥΤΑ Βλαχέρνας Άρτας



Αρκετό νερό στο μύλο της αντιπαράθεσης που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με φόντο τα προβλήματα στο ΧΥΤΑ Ελληνικού, ρίχνει ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γ. Σεντελές, που όπως δήλωσε και στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Τετάρτης δεν πρόκειται να απεμπολήσει σε καμία περίπτωση τα δικαιώματα αλλά και τα κεκτημένα του δήμου για λογαριασμό και προς όφελος των κατοίκων του.

Έτσι, με έγγραφό του που έφτασε την Περιφέρεια Ηπείρου πριν από λίγες ημέρες, ο κ. Σεντελές υποβάλλει το αίτημα ώστε ως καθ’ ύλην αρμόδια για το Χωροταξικό Σχεδιασμό και τον ΦΟΔΣΑ της 1ης Διαχειριστικής Ενότητας στην οποία ανήκει ο δήμος Βορ. Τζουμέρκων, να επιτραπεί η μεταφορά των απορριμμάτων αστικού τύπου στον ΧΥΤΑ Βλαχέρνας.

Προς τούτο μάλιστα, ο δήμος Βορείων Τζουμέρκων, εφαρμόζοντας σχετική απόφαση του δημοτικού του συμβουλίου, υπέβαλλε το σχετικό αίτημα στον ΦΟΔΣΑ που διαχειρίζεται τον ΧΥΤΑ της Βλαχέρνας και απέσπασε την αποδοχή, του αιτήματος εναπόθεσης των απορριμμάτων, για το διάστημα εκείνο, μέχρι να αποκατασταθεί το πρόβλημα στο ΧΥΤΑ Ελληνικού.

«Κατόπιν τούτου παρακαλούμε όπως θετικά γνωμοδοτήσετε ως καθ’ ύλην αρμόδια αρχή για το...
Χωροταξικό Σχεδιασμό και το ΦΟΣΔΑ 1ης Δ.Ε. στην οποία ανήκει ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, προκειμένου να επιτραπεί η μεταφορά των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ του Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Πεδινής και Ημιορεινής Περιοχής του Νομού Άρτας, συμβάλλοντας με αυτό το τρόπο στην ομαλοποίηση της κατάστασης του ΧΥΤΑ Ελληνικού Νομού Ιωαννίνων, μέσω της αποσυμφόρησης των εισερχομένων σε αυτόν απορριμμάτων», σημειώνεται στο έγγραφο του δήμου προς την Περιφέρεια Ηπείρου.

Η απάντηση ήρθε διά στόματος της Αντιπεριφερειάρχη Τατ. Καλογιάννη στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που είπε πως κανείς δήμος δε μπορεί να αποφασίζει μόνος του, χωρίς τη συναίνεση των μελών του ΦΟΔΣΑ Ιωαννίνων για το που θα εναποθέτει τα απορρίμματά του.

Από την πλευρά του ο Γ. Σεντελές, είναι προφανές, ότι προχώρησε στην κίνηση αυτή με διπλό στόχο. Αφενός να πιέσει πολιτικά την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, ειδικά δε, όσο δε βρίσκεται λύση και αφετέρου να ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες, να κληθεί να αναλάβει το μέρος μίας αναζήτησης τυχόν ποινικών και αστικών ευθυνών.

Από την άλλη βέβαια, θα πρέπει και η δημοτική αρχή να αναλάβει το κόστος της απόφασης σε καθαρά οικονομικό επίπεδο, αφού το κόστος της μεταφοράς των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Βλαχέρνας είναι πολλαπλάσιο της μεταφοράς στον γειτονικό ΧΥΤΑ Ελληνικού.

«Προφανώς δε μας συμφέρει οικονομικά, όμως δεν επιθυμούμε να επιβαρύνουμε άλλο την κατάσταση στο Ελληνικό, που μολύνει το περιβάλλον. Είπαμε, για όσο διάστημα υπάρχει το πρόβλημα της ρύπανσης και μέχρι να διευθετηθεί, να μεταφέρουμε τα απορρίμματα στη Βλαχέρνα. Από την άλλη, προφανώς υπάρχει και ένα θέμα που μπορεί να προκύψει και στο οποίο δε θα ήθελα ούτε προσωπικά, ούτε και το δημοτικό συμβούλιο να βρεθεί. 

Εάν κάποιος ή κάποιοι κάτοικοι που επιβαρύνονται στις επαγγελματικές τους ασχολίες ή στην καθημερινότητά τους με τη μόλυνση λόγω του ΧΥΤΑ, κινηθούν δικαστικά, ζητώντας ποινικές και αστικές ευθύνες όσων εμπλέκονται στην υπόθεση, θα βρεθούμε και κατηγορούμενοι, χωρίς να έχουμε καμία απολύτως σχέση και καμία ευθύνη», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σεντελές.


Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ από την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 

http://sirrakiotis.blogspot.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ