Σε κίνδυνο το έργο Άκτιο- Αμβρακία


Με τους καλύτερους οιωνούς είχαν ξεκινήσει οι εργασίες στον δρόμο Άκτιο- Αμβρακία όμως το τελευταίο διάστημα η εικόνα έχει αντιστραφεί πλήρως. Μάλιστα το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι το έργο βρίσκεται πλέον σε σοβαρό κίνδυνο.

Σύμφωνα με το κείμενο της επιστολής τα έργα στις 4 εργολαβίες που έχει χωριστεί ο οδικός άξονας υπολειτουργούν και βρίσκονται σε καθεστώς επίσχεσης εργασίας. Αυτό πάντα σύμφωνα με το ΤΕΕ ενδέχεται να φέρει την έκπτωση του αναδόχου που κατασκευάζει εδώ και 2,5 χρόνια (από τον Μάρτιο του 2010) το μεγάλο αυτό έργο.

Η επιστολή του ΤΕΕ στάλθηκε στον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Υποδομών Σταύρο Καλογιάννη και τον ΓΓ Δημοσίων Έργων κο Σιμόπουλο. Ουσιαστικά μέσα από το κείμενο δείχνει να προσπαθεί να κάνει πυροσβεστική παρέμβαση για να σωθεί το έργο και να συνεχίσει να κατασκευάζεται.

Ζητά να δοθεί μία τρίμηνη παράταση στα ανάδοχα σχήματα προκειμένου να φτάσουμε στο Φθινόπωρο οπότε και προβλέπεται να δοθούν περί τα 6 δις ευρώ μέσα από το 2ο Μνημόνιο και αυτά τα χρήματα να ξεπληρώσουν οφειλές του Δημοσίου. Μεγάλο μέρος των χρημάτων θα πάνε οφειλές προς τις τεχνικές εταιρίες ώστε να υπάρξει η ανάλογη ρευστότητα στην αγορά.

Το έργο κατασκευής του οδικού άξονα Άκτιο-Αμβρακία είναι στο σύνολο του το μεγαλύτερο οδικό Δημόσιο Έργο σε όλη την Ελλάδα και έχει προϋπολογισμό περί τα 340.000.000 ευρώ. Μετατρέπει έναν δεύτερης κατηγορίας επαρχιακό δρόμο σε κλειστό αυτοκινητόδρομο με δύο λωρίδες ανά κυκλοφορία και σε συνδυασμό με την Ιόνια Οδό δίνει εύκολη πρόσβαση στην Δυτική Ακτή της Στερεάς και της Ηπείρου.

Αρχικό χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του έργου ήταν ο Μάρτιος του 2013 αλλά με το τελευταίο ρεπορτάζ είχε γίνει σαφές ότι το Ανατολικό τμήμα προηγείται του δυτικού και θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2013 ενώ το δυτικό τμήμα θα πήγαινε για το τέλος του 2013.

Το περίεργο σε όλη αυτή την υπόθεση του οδικού άξονα Άκτιο-Αμβρακία είναι η επίσημη δήλωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για έγκριση της χρηματοδότησης με 180.000.000 ευρώ προκειμένου το έργο να μην σκοντάψει και να ολοκληρωθεί κανονικά. Πλέον αναμένεται η αντίδραση των ανάδοχων εταιρειών που συνολικά ανήκουν στον κατασκευαστικό όμιλο της ΑΕΓΕΚ.

http://www.epiruspost.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ