Πώς οι Νότιοι νίκησαν την Μέρκελ …


Η ώρα ήταν 8 το βράδυ της  Πέμπτης. Οι ηγέτες των 27 χωρών της  ΕΕ είχαν καταλήξει στη συμφωνία για την ανάπτυξη και τα ομόλογα  έργου, ενώ είχαν ουσιαστικά παραπέμψει το φλέγον θέμα της «περαιτέρω ενοποίησης», στη βάση του σχεδίου των προέδρων των Κομισιόν, ΕΚΤ, Eurogroup και Ευρωσυμβουλίου στις καλένδες του επόμενου Δεκεμβρίου. 


Μέχρι εκείνη την ώρα «νικητές» ένιωθαν ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, που είδε να «περνάει» μάλλον εύκολα η πρότασή του για μέτρα ανάπτυξης και κυρίως η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, η οποία έβλεπε να περνάει κι αυτή η Σύνοδος χωρίς ουσιαστικά να δέχεται καμία πίεση από τους «καταφρονεμένους» Νοτιοευρωπαίους, όπως όλα συνηγορούσαν πριν ξεκινήσει η συνάντηση. Ο Χέρμαν βαν Ρομπάι ετοιμάστηκε να βγει από την αίθουσα για να ανακοινώσει στους δημοσιογράφους τη συμφωνία των «27» για το πακέτο της ανάπτυξης.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι τον ρώτησε σε έντονο ύφος: «Πού πας;». Η Σύνοδος Κορυφής μόλις είχε … αρχίσει!


Ο Ιταλός πρωθυπουργός είχε σαφώς προειδοποιήσει ότι η Σύνοδος Κορυφής θα συνεχιζόταν μέχρι και το βράδυ της Κυριακής αν χρειαζόταν, προκειμένου να βρεθεί μια λύση στο πιεστικό πρόβλημα χρηματοδότησης που αντιμετώπιζε η χώρα του και η Ισπανία. Ήθελε μέτρα για να καθησυχαστούν οι αγορές. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι είχε ταχθεί στο πλευρό του. Το ίδιο έπραξε και το βράδυ της Πέμπτης.


Εκείνη την ώρα οι ηγέτες των 10 κρατών-μελών της ΕΕ που  δεν μετέχουν στην Ευρωζώνη αποφάσισαν να … εγκαταλείψουν την αίθουσα. Και να αφήσουν τους 17 να κάνουν το δικό τους «Eurogroup», νωρίτερα κι όχι – όπως ήταν προγραμματισμένο – το μεσημέρι της Παρασκευής.


Πέρασαν άλλες τρεις ώρες. Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δεν δεχόταν επ΄ουδενί να συζητήσει την ιταλοισπανική πρόταση για χρήση των κεφαλαίων των μηχανισμών στήριξης στην απευθείας χρηματοδότηση τραπεζών ή αγορά ομολόγων των προβληματικών κρατών του Νότου. 


Ο Χέρμαν βαν Ρομπάι αποφάσισε πως επιτέλους έπρεπε να ανακοινώσει τη Συμφωνία για την Ανάπτυξη στον Τύπο. Επιχείρησε να βγει για δεύτερη φορά από την αίθουσα. Ο Μάριο Μόντι επέμενε πως εάν δεν βρεθεί συμφωνία και για την χρηματοδότηση της χώρας του δεν θα υπέγραφε το Σύμφωνο Ανάπτυξης. Και τότε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ προέτρεψε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «να πει την αλήθεια στους δημοσιογράφους».

Ο Χέρμαν βαν Ρομπάι ανακοίνωσε συμφωνία για την ανάπτυξη της Ευρώπης ύψους 120 δισ. ευρώ με την … υποσημείωση ότι Ιταλία και Ισπανία επιφυλάσσονται να τη συνυπογράψουν. Αμέσως μετά επέστρεψε στην αίθουσα των διαπραγματεύσεων!


Ακολούθησαν σκληρές διαβουλεύσεις  μέχρι τα ξημερώματα.


Όπως γράφει στο σχετικό  ρεπορτάζ το περιοδικό Spiegel Μόντι και Ραχόι σφυροκόπησαν την Μέρκελ. Και τελικά νίκησαν.


Στις 05:30 τα ξημερώματα ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι επέστρεψε στην αίθουσα Τύπου και ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την αγορά ομολόγων από τους μηχανισμούς στήριξης (EFSF – ESM).


Λίγο αργότερα, ο θριαμβευτής της βραδιάς Μάριο Μόντι αποχώρησε για το ξενοδοχείο του. Στους δημοσιογράφους που τον περικύκλωσαν περιορίστηκε να δηλώσει πως θα πάει στο Κίεβο για τον τελικό του Euro 2012. Λίγες ώρες νωρίτερα είχε δουλέψει για λογαριασμό του ο Μπαλοτέλι. Η Άγκελα Μέρκελ θα μείνει σπίτι της …



http://www.protothema.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ