Πέτρος Νομικός: Έτσι θα διαγράψω το ελληνικό χρέος


Ποιος είναι ο εφοπλιστής που καλεί τους ευκατάστατους "φίλους" του σε σύμπραξη για τη διαγραφή του ελληνικού χρέους. Πως θα τα καταφέρει.

Ο 33χρονος Πέτρος Νομικός είναι εφοπλιστής και αναλαμβάνει, όπως λέει, πρωτοβουλία για την διάσωση της Ελλάδας.


Ο ίδιος καλεί τους ευκατάστατους "φίλους" όπως τον εφοπλιστή και ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού, Βαγγέλη Μαρινάκη να συμμετάσχει στην πρωτοβουλία, με τον τελευταίο να ανταποκρίνεται θετικά. Ο κ. Νομικός φέρνει ως παράδειγμα πρωτοβουλίες αντίστοιχων προσωπικοτήτων άλλων χωρών που βρέθηκαν υπό την εποπτεία του ΔΝΤ.

Πιστεύει ότι ισχυρό όπλο σε μια τέτοια προσπάθεια θα μπορούσαν να είναι παγκόσμιες καμπάνιες, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν στόχο την προώθηση μοναδικών ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό.
Παράδειγμα που επικαλείται μάλιστα ο Έλληνας εφοπλιστής, είναι η αντίστοιχη πρωτοβουλία του ανέλαβε ο Bono των U2.

Ο εφοπλιστής ίδρυσε τον αμερικάνικο οργανισμό Greece Debt Free Inc (GDF). Πρόκειται για ένα μη κυβερνητικό και μη κερδοσκοπικό οργανισμό, που επιτρέπει σε πολίτες και εταιρείες να συμβάλουν αποτελεσματικά στη μείωση του ελληνικού χρέους. Οι Αμερικάνοι είναι άλλωστε εδώ και αρκετά χρόνια εξοικειωμένοι με αυτή τη μορφή "χορηγιών - δωρεών".

Πως λειτουργεί το εγχείρημα

Όπως ανέφερε πρόσφατο δημοσίευμα της euro2day, το GDF δέχεται δωρεές με σκοπό την αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων στις διεθνείς αγορές σε τιμές πολύ χαμηλότερες από το ποσό που οφείλεται από το ελληνικό κράτος (ονομαστική αξία).

Το GDF στη συνέχεια βοηθά στη μείωση του χρέους μέσω της ακύρωσης των εν λόγω ομολόγων. Το GDF δεν αγοράζει ομόλογα από το ελληνικό κράτος, δεν χρηματοδοτεί το ελληνικό κράτος, αλλά αγοράζει τίτλους από τρίτους στις διεθνείς αγορές.

Υπενθυμίζεται ότι στις 27/4/2012 η τρέχουσα αξία των διετών ομολόγων ήταν περίπου 20 λεπτά για κάθε 100 λεπτά που το ελληνικό κράτος όφειλε στους κατόχους ομολόγων. Αυτό σημαίνει ότι το GDF μπορεί να αγοράσει ομόλογα στα 20 λεπτά.

Αλλά η ελληνική κυβέρνηση ακόμα οφείλει 100 λεπτά στους ομολογιούχους. Επειδή όμως το GDF τώρα είναι ο κάτοχος των ομολόγων, μπορεί να απαλλάξει το ελληνικό κράτος από τα 100 λεπτά που αυτό οφείλει.
Επομένως, για κάθε 0,20 ευρώ που δίνει το GDF, αφαιρείται 1 ευρώ από το δημόσιο χρέος.

Ο Πέτρος Νομικός στο Spiegel Online

Η κίνηση του Έλληνα εφοπλιστή φαίνεται πως κέντρισε το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ, όπως του Γερμανικού Spiegel στο οποίο παραχώρησε συνέντευξη. Μεταξύ άλλων, μίλησε για το ελληνικό χρέος, αλλά και για... τον Ολυμπιακό. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε χαρακτηριστικά:

"Επικοινώνησα πριν από ένα μήνα με τον κ. Μαρινάκη και τον ρώτησα αν ενδιαφέρεται να λάβει μέρος σ΄αυτή την προσπάθεια χρησιμοποιώντας το logo μας στις επιχειρήσεις του. Ήταν θετικός από την πρώτη στιγμή, δίχως δεύτερη σκέψη. Είναι κάτι πολύ σημαντικό, καθώς οι μισοί Έλληνες είναι οπαδοί του Ολυμπιακού".

Και συμπλήρωσε: "Εν συνεχεία τον ρώτησα αν θέλει να πληρώσει για την ελευθερία από το χρέος των ποδοσφαιριστών της ομάδας. Και απάντησε ότι θέλει να αγοράσει την ελευθερία των δικών του ανθρώπων. Κι έτσι έδωσε για 55 άτομα το ποσό των 3.065 ευρώ για τον καθένα".

Στη συνέχεια εξηγεί ότι σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα ο κάθε Έλληνας χρωστάει 24.800 ευρώ , για το δημόσιο χρέος της χώρας. Στην ελεύθερη αγορά , το χρέος του κάθε Έλληνα αποτιμάται τελικά σε 3000 ευρώ. Τονίζει πως με δωρεές και μέσα από πώληση προϊόντων με "σφραγίδα ελληνική", μαζί με τον κ. Μαρινάκη, εκτιμά ότι θα πετύχει μεγάλη διαγραφή του ελληνικού χρέους.

Σε ερώτηση σχετικά με το πόσα ομόλογα έχουν ήδη αγοράσει, απαντάει:

"Μέχρι τώρα έχουμε επενδύσει € 273,000 ($ 343,816). Ξεκινήσαμε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα να μαζεύουμε δωρεές και θα παρακολουθήσουμε το πως θα εξελιχθεί η προσπάθεια".
"Αυτή τη στιγμή", είπε ο Έλληνας εφοπλιστής, "ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου αξίας ενός ευρώ πωλούνται για περίπου 12 λεπτά. Το GDF έχει ήδη αγοράσει ομόλογα ονομαστικής αξίας 2,2 εκατ. ευρώ έναντι 273.000 ευρώ".

"Εάν το κίνημά μας σημειώσει μεγάλη επιτυχία", συνεχίζει παρακάτω, "αυτό θα μπορούσε να είναι ένα πρόβλημα", τονίζει ο κ. Νομικός, "διότι η τιμή των ελληνικών ομολόγων θα αυξηθεί. Σε αυτήν την περίπτωση τα κέρδη από την αγορά των πρώτων ομολόγων θα επανεπενδυθούν για την αγορά περαιτέρω χρέους. Θέλουμε να αγοράσουμε όσο γίνεται περισσότερα ομόλογα και στη συνέχεια να τα διαγράψουμε μονομιάς", δηλώνει ο 33χρονος εφοπλιστής.

"Δεν θα ήταν ευκολότερο οι Έλληνες να πλήρωναν απλώς τους φόρους τους"; Ρώτησε το "Spiegel" τον Πέτρο Νομικό και αυτός απάντησε ότι "υπάρχει δυσπιστία στην Ελλάδα για το κράτος και ο ίδιος δεν θα επιχειρήσει να αλλάξει αυτήν την κουλτούρα. Οι Έλληνες, τόνισε, είναι μεγάλοι πατριώτες και αυτό το συναίσθημα θέλει να χρησιμοποιήσει το GDF. Άλλωστε, το "ελεύθερη Ελλάδα χωρίς χρέος", δεν σημαίνει και λιγότερους φόρους. Και τα δύο αλληλοσυμπληρώνονται", είπε

Ο εφοπλιστής υπογράμμισε τέλος ότι η πρωτοβουλία δεν έχει καμία σχέση με την κυβέρνηση και αποτελεί καθαρά "ιδιωτική πρωτοβουλία ενός Έλληνα, που θέλει να βοηθήσει την πατρίδα του".

 http://news247.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ