GRexit ή... «Τισπανικός»;


Ανοιχτή ψηφοφορία διεξάγει από σήμερα και για δύο μέρες η ηλεκτρονική έκδοση της βρετανικής Guardian μέσω ίντερνετ.

«Ποια χώρα της ευρωζώνης προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία;» διερωτάται η Guardian και προσφέρει τις επιλογές «Ελλάδα» και «Ισπανία».



Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της ηλεκτρονικής φηφοφορίας, η συντριπτική πλειοψηφία των αναγνωστών της βρετανικής εφημερίδας πιστεύει πως η ισπανική οικονομία βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάρρευση σε ποσοστό 76,6%, ενώ αυτοί που ανησυχούν για την Ελλάδα είναι το 23,4%.


Οι επενδυτές ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για την τραπεζική κρίση στην Ισπανία, ενώ όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Ελλάδα και τις εκλογές του επόμενου μήνα, αναφέρει χαρακτηριστικά, γράφει το mediagate.gr.


Πάντως, τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα μας ξαφνιάζουν, αφού οι αναγνώστες της Guardian φαίνεται να ανησυχούν περισσότερο για την κατάσταση της Ισπανίας, που συγκεντρώνει πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από την Ελλάδα.


Η ψηφοφορία διεγάγεται εδώ:
http://www.guardian.co.uk/business/poll/2012/may/30/debt-crisis-euro

Την ίδια ώρα, η Fitch, σε μελέτη της με αντικείμενο τις επιπτώσεις που θα είχε στις αξιολογήσεις μία έξοδος χώρας από την ευρωζώνη, επισημαίνει ότι ναι μεν είναι απίθανη μια διάσπαση ολόκληρης της ευρωζώνης, ωστόσο χαρακτηρίζει ως υπαρκτό και αυξανόμενο τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.


Νωρίτερα, ο Πολ Κρούγκμαν, γνωστός οικονομολόγος και συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, δήλωνε ότι θα του προξενούσε έκπληξη, εάν η Ελλάδα έπειτα από ένα χρόνο βρισκόταν ακόμη στην ευρωζώνη.


Πέτρος Κατσάκος
http://www.protothema.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης