"Τισπανικός" στις αγορές...!!!


Φόβοι για έξοδο της Ισπανίας από το ευρώ! Με κρατικά ομόλογα η διάσωση της Bankia

Η ισπανική καταιγίδα τείνει να μετατραπεί σε τυφώνα για τις αγορές, καθώς το πρωί της Τρίτης η Ευρωπαϊκή Kεντρική Τράπεζα φέρεται να απέρριψε το σχέδιο διάσωσης της τράπεζας Bankia, η οποία απειλείται με κατάρρευση συμπαρασύροντας συνολικά τον τραπεζικό κλάδο της χώρας.
 

Σύμφωνα με τον Ισπανό υπουργό Οικονομικών, η χώρα σκοπεύει να εκδώσει κρατικά ομόλογα για την διάσωση της τράπεζας που καταρρέει.

Η εξέλιξη έχει ως αποτέλεσμα να πιέζονται σημαντικά τα ισπανικά ομόλογα και το κόστος δανεισμού για την ισπανική οικονομία να ανεβαίνει στο 6,8%. Το ευρώ υποχωρεί πάλι, κάτω και από τα 1,2450 δολάρια, ενώ πλέον έγκριτοι αναλυτές μιλούν για τον κίνδυνο να αναγκαστεί η 4η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης να εγκαταλείψει το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.


Χαρακτηριστικό είναι άρθρο του αμερικανικού Marketwatch, το οποίο εντοπίζει έξι λόγους για τους οποίους οι Ισπανοί θα αναγκαστούν να αφήσουν πρώτοι το ευρώ!...
Διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ

Είναι χαρακτηριστικό δε ότι από χτες στις αγορές κυκλοφορεί ο όρος "Tισπανικός" και ..."Spexit", κατά το GREXIT....


Την ίδια ώρα, πιέζονται και τα ιταλικά ομόλογα, καθώς οι αγορές στέκονται στο κόστος που θα έχει η ιταλική οικονομία από τον φονικό χτεσινό σεισμό, ο οποίος συν τοις άλλοις είχε ως συνέπεια να σταματήσει χτες και η παραγωγή μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών στον Βορρά, όπως η Ferrari και η Lamborghini.


Ήδη οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ζημιές της τάξης των 2 δισ. ευρώ.
Διαβάστε εδώ σχετικά.

Η πτώση είναι 0,9% στην Φρανκφούρτη, έχει ξεπεράσει το 1,2% στο Παρίσι, στο Λονδίνο και στο Μιλάνο και στο -2,2% η Μαδρίτη, όπου όμως έχουν σταματήσει να διαπραγματεύονται αρκετές μετοχές του τραπεζικού κλάδου για λόγους ασφαλείας.


Συνακόλουθα, και με φόντο και τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί επανακρατικοποίησης του ΟΤΕ, της ΔΕΗ και των τραπεζών, το ελληνικό χρηματιστήριο πέφτει περισσότερο από 3%.


Στις 511 μονάδες βρισκόταν πριν από λίγο ο Γενικός Δείκτης, σημειώνοντας πτώση 3,29%. Βουτιά της μετοχής της Εθνικής με πτώση 6,35% -εξαιτίας της εξόδου funds από την μετοχή λόγω της αφαίρεσης της Εθνικής από τον δείκτη MSCI. Πάνω από 6% η βουτιά στα Ελληνικά Πετρέλαια, μετά τα αποτελέσματα. Πάνω από 6% η βουτιά και στην Jumbo.

 

 Δημήτρης Παφίλας
 http://www.protothema.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ