Ζωγράφισαν την αγάπη και το νερό ως πηγή ζωής ...


Περίπου 105 μαθητές των Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Αρταίων, από την  Ε’ και ΣΤ’ τάξη, συμμετείχαν στον 2ο διαγωνισμό παιδικής ζωγραφικής που διοργάνωσε η Δημοτική Πινακοθήκη Άρτας «Γιάννης Μόραλης». 


Ο διαγωνισμός έγινε το Σάββατο το πρωί, 26 Μαΐου 2012, στο 2ο δημοτικό σχολείο Άρτας, σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. 

Οι μαθητές που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό είχαν τη δυνατότητα να δουλέψουν πάνω σε δύο θέματα, όπου το ένα αφορούσε στο νερό ως πηγή ζωής και το άλλο στην αγάπη, αφήνοντας τη φαντασία τους ελεύθερη και εκφράζοντας τα συναισθήματά τους μέσα από αυτή τη μορφή τέχνης. 

Η συμμετοχή ξεπέρασε κατά πολύ τα περσινά επίπεδα και τα παιδιά έδειξαν ότι η συμμετοχή τους στο διαγωνισμό ζωγραφικής ήταν γι’ αυτά μια ευχάριστη εμπειρία. Τιμητικοί έπαινοι θα απονεμηθούν σε όλους τους  συμμετέχοντες ενώ ιδιαίτερα θα βραβευθούν τα 2 καλύτερα έργα, που θα επιλεχθούν από  καλλιτεχνική επιτροπή. 

Το πρώτο βραβείο ισοδυναμεί με ετήσια υποτροφία στα μαθήματα ζωγραφικής που θα πραγματοποιηθούν στην Πινακοθήκη την επόμενη χρονιά και το δεύτερο βραβείο με υποτροφία του μισού κύκλου μαθημάτων ζωγραφικής (4 μήνες). Όλα τα έργα θα εκτεθούν στην Δημοτική Πινακοθήκη για διάρκεια 10 ημερών περίπου, τον μήνα Σεπτέμβριο.

Η υπεύθυνη της Δημοτικής Πινακοθήκης Μάρω Νάκα μιλώντας στα τοπικά ΜΜΕ με αφορμή τον διαγωνισμό ανέφερε: «Φέτος πραγματικά η συμμετοχή είναι ακόμα μεγαλύτερη. Ενώ πέρσι συμμετείχαν 60 παιδιά, φέτος έχουμε φτάσει τον αριθμό των 105 μαθητών περίπου. 

Βέβαια φέτος έχουμε επεκτείνει το διαγωνισμό και στα παιδιά της Ε’ Δημοτικού καθότι μας το είχαν ζητήσει πολλοί γονείς και δάσκαλοι πέρυσι. Τα θέματα έχουν δοθεί από τους εικαστικούς, την κυρία Αγγελική Γερούκη και τον κύριο Δημήτρη Πανή οι οποίοι είναι δάσκαλοι στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, απόφοιτοι της Σχολής Καλών Τεχνών, τους οποίους και θέλω να ευχαριστήσω. 

Τα θέματα φέτος ήταν «Πηγή ζωής το νερό» και «Αγάπη είναι. Μετά τη λήξη του διαγωνισμού η κριτική επιτροπή από τους εικαστικούς θα επιλέξει τα καλύτερα έργα. Τα δύο πρώτα θα βραβευτούν με υποτροφία στα εκπαιδευτικά προγράμματα της Πινακοθήκης. 

Το πρώτο αντιστοιχεί με 8μηνη υποτροφία σε οποιοδήποτε τμήμα θέλει ο μαθητής και ο δεύτερος νικητής θα έχει τη μισή υποτροφία, δηλαδή 4 μήνες εκπαίδευση στα εκπαιδευτικά μας προγράμματα. 

Οι υπόλοιποι μαθητές όλοι βέβαια θα πάρουν τιμητικούς επαίνους για την συμμετοχή τους γιατί νομίζω ότι είναι μία πολύ ωραία εμπειρία αυτή που θ’ αποκτήσουν σήμερα τα παιδιά και καλό είναι να τη θυμούνται με ευχάριστο τρόπο. Το Σεπτέμβριο θα κάνουμε πάλι ένα πάρτι στην Πινακοθήκη για τους μικρούς μας φίλους, για τους μικρούς μας καλλιτέχνες».

Η κυρία Γερούκη ανέφερε: «Ο διαγωνισμός αυτός ο οποίος διοργανώνεται για 2η φορά θεωρώ ότι είναι κάτι πολύ σημαντικό γιατί έτσι μπορούν να αναδειχθούν ταλέντα και τα παιδιά να βγάλουν τη δημιουργικότητά τους. Τα θέματα είναι πολύ εύκολα. 

Το ένα είναι «Αγάπη είναι» και πιάνει έναν μεγάλο τομέα - δηλαδή θέλαμε να βάλουμε θέματα τα οποία είναι πολύ ανοιχτά για να μπορεί κάθε παιδί να ζωγραφίσει ό,τι θέλει - και το δεύτερο θέμα είναι «Πηγή ζωής το νερό», που είναι ένα θέμα για το περιβάλλον που νομίζω ότι μας απασχολεί όλους μας».
 

Σχετικά με το τι προσφέρει στα παιδιά η εμπειρία της συμμετοχής τους στο διαγωνισμό η κυρία Γερούκη είπε: «Πιστεύω ότι τα παιδιά έρχονται πιο κοντά στην τέχνη. Αρχίζουν και ενδιαφέρονται  για το αντικείμενο. 

Πλέον έχει μπει και το μάθημα στα δημοτικά σαν κανονικό μάθημα, το οποίο το διδάσκουν εικαστικοί πλέον και όχι δάσκαλοι που είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί αλλιώς βλέπει το θέμα ένας εικαστικός και αλλιώς ένας δάσκαλος και έτσι το παιδί αποκτάει ένα ενδιαφέρον για τον πολιτισμό και τις τέχνες, που πιστεύω ότι είναι κάτι που λείπει από την Ελλάδα». 

Υπάρχουν πάρα πολλά ταλέντα στη ζωγραφική "αλλά και ένα ταλέντο θέλει εξάσκηση" τόνισε η κυρία Γερούκη, σημειώνοντας ότι "πρέπει να διδάσκεται το μάθημα και στα σχολεία και περισσότερες ώρες".  


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης