10 εταιρίες για το Γεωθερμικό Πεδίο Συκεών Άρτας


Στη διαδικασία δημοπράτησης για την αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου Συκεών Άρτας είναι έτοιμη να προχωρήσει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας. 


Στην πρόσκληση εκδήλωσης προκαταρκτικού ενδιαφέροντος, η οποία «έκλεισε» προχτές, ανταποκρίθηκαν δέκα εταιρίες ηπειρώτικης καταγωγής, και μάλιστα αρτινής, πράγμα που σημαίνει πως το ενδιαφέρον αναμένεται να είναι έντονο, καθώς η διερεύνηση που έγινε, είχε αποτέλεσμα.


Το ενδιαφέρον τους λοιπόν για την αξιοποίηση του Γεωθερμικού Πεδίου Συκεών στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, εκδήλωσαν 10 εταιρείες, μετά από πρόσκληση εκδήλωσης προκαταρκτικού ενδιαφέροντος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας που δημοσιεύτηκε τις 26 Απριλίου 2012 με καταληκτική ημερομηνία την 28 Μαΐου 2012.


«Πιστεύουμε ότι η εν λόγω αξιοποίηση θα δημιουργήσει νέες δυνατότητες στην ανάπτυξη της περιοχής. Για τον λόγο αυτόν άμεσα θα προβούμε στη διαδικασία δημοπράτησης του γεωθερμικού πεδίου καλώντας όλους τους ενδιαφερόμενους μέσω δεσμευτικών επενδυτικών προτάσεων να συμμετάσχουν σ’ αυτή τη διαδικασία» δήλωσε η γενική γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα.


Η πρόσκληση αφορούσε την εκδήλωση προκαταρκτικού ενδιαφέροντος για την εκμίσθωση του δικαιώματος του δημοσίου για έρευνα πιθανών γεωθερμικών πεδίων χαμηλής θερμοκρασίας ή τμημάτων αυτών καθώς και για τη διαχείριση πεδίων χαμηλής θερμοκρασίας ή τμημάτων αυτών στην περιοχή όπου το γεωθερμικό πεδίο στις Συκιές Άρτας.


Τεχνικά χαρακτηριστικά


Οι χρήσεις που ενδείκνυνται αφορούν τη θέρμανση θερμοκηπίων, την ιχθυοκαλλιέργεια, την αντιπαγετική προστασία, την κάλυψη θερμικών αναγκών πτηνοτροφικών μονάδων, τη θέρμανση οικισμών καθώς και τον ιαματικό τουρισμό.


Το βεβαιωμένο γεωθερμικό πεδίο των Συκιών καταλαμβάνει μια έκταση 11 χλμ. Υπάρχουν όμως σοβαρές ενδείξεις ότι συνολικά εκτείνεται σε 53 χλμ., σύμφωνα με τη μελέτη του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) που πραγματοποιήθηκε μέσω του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Στην έκταση των 11 χλμ., για τη μέση θερμοκρασία 35ο C τα αποθέματα αντιστοιχούν σε ενεργειακό δυναμικό 120.000 τόνων πετρελαίου ανά έτος.


Οι προτάσεις που κατατέθηκαν, αφορούν δημοτικά υδροπονικά θερμοκήπια (δήμος Νικ. Σκουφά), τηλεθέρμανση οικισμού Συκεών (δήμος Νικ. Σκουφά), υδροπονικά ερευνητικά θερμοκήπια και εργαστήρια (ΤΕΙ Ηπείρου), υδροπονικά θερμοκήπια (Ξυλογιάννη Α.Ε.), ιχθυοκαλλιέργειες (Γείτονας Α.Ε.), τηλεθέρμανση του οικισμού Συκιών (Δοϊτσίδης Α.Ε.), εκτροφή σαλιγκαριών (Τσουμάνης Λ.) κ.α.


Οι περισσότερες προτάσεις προέρχονται από την Άρτα.Ο σύμβουλος του περιφερειάρχη, Χρήστος Τσιρογιάννης, που συνέβαλε πολύ στην κινητοποίηση των τοπικών φορέων εκφράζει την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση που υπήρχε. Με τη διενέργεια του διαγωνισμού, εκτιμάται ότι θα υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Και το όνομα αυτού Φοίβος !!