Η μπίρα στο... μπιροσκόπιο


Οκ, ξέρεις ότι σου αρέσει να την πίνεις, τι άλλο όμως ξέρεις γι' αυτή;

Εντάξει, ένα-δυο πραγματάκια όλοι μας ξέρουμε για τον ζύθο τον ευλογημένο. Δεν είναι όμως περίεργο που η λατρεία σου για την μπιρίτσα δεν μεταφράζεται σε ανάγκη να μάθεις περισσότερα γι' αυτή; Ή πιστεύεις ότι κάποια πράγματα είναι καλύτερα να μένουν στο σκοτάδι...


Το delamagen θα ρίξει σήμερα άπλετο φως στα της μπίρας με 6 απλά πραγματάκια που καλό είναι να ξέρεις. Πώς θα κάνεις το κομμάτι σου στην παλιοπαρέα αλλιώς; Δώσε βάση λοιπόν...



1. Υπάρχει ο σωστός τρόπος να γεμίζεις το ποτήρι. Πριν φτάσουμε όμως εκεί, υπάρχει και κάτι άλλο: το κατάλληλο ποτήρι για κάθε τύπο μπίρας! Μόνο έτσι θα απελευθερωθούν τα αρώματά της και θα αναβαθμιστεί η γεύση της. 

Για παράδειγμα, μια βελγική ale πρέπει να σερβίρεται σε κολονάτο ποτήρι, ενώ μια μαύρη παλαιωμένη μπίρα σε ψηλό ποτήρι με μεγάλο στόμιο. Είναι όμως και το άλλο: όποιο κι αν είναι το ποτήρι, δεν πρέπει να είναι πλυμένο στο πλυντήριο πιάτων! Κι αυτό γιατί τίποτα δεν στραγγαλίζει πιο γρήγορα τα αρώματα της μπίρας από το απορρυπαντικό των πλυντηρίων πιάτων. Και τώρα το σωστό γέμισμα του ποτηριού:
  • κράτα το ποτήρι σε γωνία 45 μοιρών
  • κατά το γέμισμα, πρέπει η μπίρα να χτυπά το τοίχωμα του ποτηριού
  • όταν το ποτήρι γεμίσει κατά τα 2/3, γύρνα το όρθιο και αποτέλειωσε το γέμισμα
2. Η μπίρα είναι στην πραγματικότητα φαγητό. Κι αυτό γιατί η μπιρίτσα παράγεται από σιτηρά, γι' αυτό και στον μεσαίωνα την αποκαλούσαν «υγρό ψωμί»! Αιώνες πριν, οι μοναχοί της Κεντρικής Ευρώπης συνήθιζαν να «ζυμώνουν» μπίρα για να τη βγάλουν καθαρή στη Σαρακοστή. Κι όσο για το αυθεντικό «υγρό ψωμί», ήταν η μπίρα bock, ο πλούσιος ζύθος από βύνη δηλαδή.

3. Μην παγώνεις το ποτήρι της μπίρας. Εκτός κι αν πίνεις μια απλή pilsner ή μια ελαφριά lager, η μπίρα δεν πίνεται σε παγωμένο ποτήρι! Γιατί η χαμηλή θερμοκρασία πνίγει τα αρώματα και αλλοιώνει τη γεύση της καλής μπίρας...

4. Η μπίρα πηγαίνει και με άλλα φαγητά πέρα από την πίτσα! Πρέπει να τη βλέπεις στο τραπέζι σου σαν κρασί. Μια σκούρα ale από βύνη, για παράδειγμα, είναι ιδανική να συνοδεύσει πικάντικα πιάτα. Μια μπίρα από λυκίσκο πάει τέλεια με έντονα τυριά. Ακόμα και πικρή σοκολάτα μπορείς να συνδυάσεις με μπίρα, αρκεί να πρόκειται για μια μαύρη βαρελίσια και ανώτερης ποιότητας μπιρίτσα...

5. Υπάρχουν 23 είδη μπίρας. Οι lagers και οι ales παράγονται με διαφορετικές τεχνικές ζύμωσης. Μέσα μάλιστα στην ίδια κατηγορία, υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε χρώματα, αρώματα και επίγευση. Επίσημα ωστόσο υπάρχουν 23 τύποι μπίρας, ανάμεσα στους οποίους οι γνωστές lagers, ales, bocks, stouts και porters, αλλά και μια σειρά λιγότερο γνωστών τύπων. 

Υπάρχουν όμως και αταξινόμητες μπίρες, μπίρες δηλαδή που δεν κολλάνε σε καμιά κατηγορία. Γι' αυτές τις «ξέμπαρκες» υπάρχει η Κατηγορία 23. Μπίρα με δεντρολίβανο; Κατηγορία 23. Μπίρα με espresso; Κατηγορία 23. Πειραματικές μπίρες από μικροζυθοποιίες; Κατηγορία 23!

6. Οι μπίρες είναι εποχικές. Όχι μόνο γιατί βασίζονται σε σιτηρά (και τα σιτηρά δεν βγαίνουν καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου), αλλά κυρίως γιατί δεν πάνε όλες οι μπίρες με όλες τις εποχές του χρόνου! Μια σκούρα, δυνατή και πικάντικη μπίρα πίνεται ευκολότερα τον χειμώνα, ως θερμαντικό. Οι ελαφριές μπίρες από σιτάρι είναι καταλληλότερες για το καλοκαίρι, για να σε ξεδιψάνε. Δεν πάνε όλες με όλα!

http://www.delamagen.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ