....Εκεί στις Πηγές "ήταν και ο Κίτσο Μπότσαρης" !!!


Με όλες τις τιμές -παρουσία των τοπικών αρχών και πλήθος κόσμου -γιορτάστηκε στην Τοπική Κοινότητα Πηγών η εθνική επέτειος της 25η Μαρτίου 1821 και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου. (Δείτε 3 Βίντεο και Φώτο)


Οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, δοξολογία, δέηση υπέρ των πεσόντων τον πανηγυρικό  της ημέρας,κατάθεση στεφάνων από φορείς και συλλόγους και σχολική εορτή απο τους ακρίτες μαθητές του Δημοτικού σχολείου Μηλέων.


Αυτές οι εκδηλώσεις έγιναν λιτά και με το αίσθημα ότι οι κάτοικοι αυτής της ορεινής περιοχής του Ν. Άρτας απέδιδαν τον φόρο τιμής στους 1.148 Σουλιώτες, άνδρες γυναίκες και παιδιά, υπό την αρχηγία του Κίτσου και Νότη Μπότσαρη που βρέθηκαν στο χωριό τους στα τέλη του 1803, κυνηγημένοι από τον Αλή Πασά.


Οχυρώθηκαν στο ιστορικό μοναστήρι του Σέλτσου, που βρίσκεται από τις Πηγές σε απόσταση δύο ωρών με τα πόδια. Στο μοναστήρι μαζί με τους Σουλιώτες συγκεντρώθηκαν και άλλοι (καταδιωκόμενοι από τους Τούρκους) Έλληνες κάτοικοι του Ραδοβιζίου με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των Σουλιωτών να φτάσει τους 1.400. Απ' αυτούς ένοπλοι, άνδρες και γυναίκες, ήταν μόνο 500 (360 άνδρες και οι υπόλοιπες γυναίκες).


Η Μονή Σέλτσου οφείλει τη φήμη της στην ιστορική μάχη που έγινε στην περιοχή της, τον Απρίλη του 1804, μεταξύ των στρατευμάτων του Αλή Πασά και των Σουλιωτών, και στον ηρωισμό και την αυτοθυσία των τελευταίων, οι οποίοι, όπως στο Ζάλογγο, προτίμησαν το θάνατο και το γκρέμισμα στον Αχελώο από την αιχμαλωσία και την ατίμωση.













Περισσότερα: http://www.pigesartas.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης