Σαν απόψε χάνονταν το καμάρι των Βαλκανίων...


Του Μενέλαου Παπαδημητρίου

Σαν απόψε και ώρα 9 και 15 βραδινή περίπου στις 28 Μαρτίου του 1949 και σε μία από τις σφοδρότερες μάχες του επάρατου εμφυλίου πολέμου χάνονταν η θρυλική ΓΕΦΥΡΑ ΚΟΡΑΚΟΥ στον ΑΧΕΛΩΟ....


Ήταν το καμάρι των Βαλκανίων αφού με το άνοιγμα βάσης των 46 μέτρων ήταν η μεγαλύτερη μονοτοξωτή πετρογέφυρα, ανατινάχθηκε από τους αντάρτες της ΙΙ Μεραρχίας του Καπετάν Διαμαντή προκειμένου να αποκόψουν προς τη μεριά της Άρτας τις δυνάμεις του Εθνικού Στρατού που τους καταδίωκαν. 

Όνειρό μου η ανακατασκευή της. Στις έρευνές μου ανεύρα τον αντάρτη Κώστα Κολοβό της Ι Μεραρχίας του Καπετάν Γιώτη και τον Στρατιώτη Γεώργιο Βελαέτη από τις Πηγές Άρτας του Εθνικού Στρατού που την ημέρα αυτή βρέθηκαν αντίπαλοι. 

Μετά από 61 χρόνια τους έφερα σε επαφή και γνωριμία και τα είπαν στις Πηγές Άρτας στις 27 Μαρτίου του 2010.



Κώστας Κολοβός και Γεώργιος Βελαέτης, αντάρτης και στρατιώτης, αντίπαλοι στον επάρατο εμφύλιο και από τους λίγους επιζώντες που το 2ήμερο 27 και 28 Μαρτίου 1949 βρέθηκαν αντιμέτωποι στη φοβερή μάχη της Γρέβιας-Βρεστενίτσας και Γέφυρας ΚΟΡΑΚΟΥ στον Αχελώο.


 Τους ανεκάλυψα με την έρευνά μου και τους έφερα σε επαφή στις 27.3.2010. Εδώ τα λένε στις Πηγές αναθυμούμενοι τις τρομερές εκείνες στιγμές. 

Είπαν και οι δυό τους: Να μην ξανάρθουν ποτέ τέτοιες μέρες. Αυτό είναι το ΔΙΔΑΓΜΑ!!! ΝΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑΡΘΟΥΝ ΠΟΤΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΜΕΡΕΣ!!!!

Σχόλια

  1. ΧΡΗΣΤΟΣ Β.ΚΑΠΕΡΩΝΗΣ28 Μαρτίου 2012 στις 11:51 μ.μ.

    ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΜΑΥΡΗ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΠΗΓΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΓΙΘΕΑΤΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΑΥΡΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ.ΑΣ ΝΗΝ ΞΑΝΑΓΡΑΦΤΕΙ ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ.
    ΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ.ΝΑ ΞΑΝΑΧΤΙΣΤΕΙ ΠΑΛΙ ΤΟ ΚΑΜΑΡΙ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ. ΣΤΟ ΚΟΝΙΣΜΑ ΤΗΣ ΝΑ ΞΑΝΑΝΑΨΕΙ ΠΑΛΙ ΚΕΡΙ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΒΗΣΣΑΡΙΩΝΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΙΧΕ ΧΤΙΣΕΙ ΤΟ 1515.
    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ ΜΕΝΕΛΑΟ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΝΘΥΜΗΣΗ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΜΕΡΑΣ ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΕΤΟ ΤΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ.ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΠΕΤΑΞΕΙ ΚΑΠΟΤΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΦΥΡΑ ΚΟΡΑΚΟΥ ΟΤΑΝ ΑΝΑΣΤΗΛΩΘΕΙ. ΘΕΛΕΙ ΟΜΩΣ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΠΙΣΤΗ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ

    ΧΡΗΣΤΟΣ Β.ΚΑΠΕΡΩΝΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΧΡΗΣΤΟΣ Β.ΚΑΠΕΡΩΝΗΣ29 Μαρτίου 2012 στις 12:17 π.μ.

    Εδώ θά ήθελα να προσθέσω για την ιστορία, οτι αυτός που υπονόμευσε και ανατίναξε τη γέφυρα ΚΟΡΑΚΟΥ, ηταν ένας αντάρτης ονόματι ΚΑΡΑΝΤΑΟΣ.Μετά απο 5-6 χρόνια σε ένα καφενείο στο ΒΟΛΟ, υπερηφανεύονταν οτι αυτος ανατίναξε τη γέφυρα ΚΟΡΑΚΟΥ περιγράφοντας και τον τρόπο που το εκανε.Μέσα στο καφενείο όμως βρισκόταν μια παρέα ΠΗΓΙΩΤΩΝ που δούλευαν τότε σαν οικοδόμοι στο ΒΟΛΟ.Μαζί με αυτούς ήταν καί ο πατερας μου ΚΑΠΕΡΩΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ .Οταν άκουσε τον ΚΑΡΑΝΤΑΟ να καυχιέται για το κατορθωμα του σηκώθηκε επανω οργισμένος και τον χαστουκησε Ηταν μια μορφή εκδίκησης για το ανοσιούργημα που είχε διαπραξει.
    ΧΡΗΣΤΟΣ Β.ΚΑΠΕΡΩΝΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα κακουργήματα των κομμουνιστών καί των συνοδοιπόρων τους δεν έχουν αρχή καί τέλος. Μόνο το γεφύρι του Κοράκου γκρέμισαν τα αιμοδιψή θηρία; Αυτά γέμισαν τα βουνά με κόκκαλα καί τα λαγκάδια με αίμα αθώων Ελληνων πολιτών, γιατί δεν συμφωνούσαν με το ξεπούλημα της Ελλάδας στους Σλαύους. Χτύπησαν την Ελλάδα πισόπλατα σε όλες τις περιπτώσεις που βρέθηκαν σε θέση δύναμης. Έφαγαν το κεφάλι τους σε όλες τις επιθέσεις τους. Τώρα θέλουν καί να μας κυβερνήσουν. Εκείνοι που έβαψαν κόκκινη όλη την Ελλάδα με το αίμα των Ελλήνων που δεν ήθελαν Κομμουνισμό. Ας κοπιάσουν, τους περιμένουμε. Δεν βάζουν μυαλό καί δεν ησυχάζουν. Θα αναγκασθούν να ησυχάσουν, όπως ησύχασαν τον Αύγουστο του 1949. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΑΛΗΣ.

      Διαγραφή
  3. ΕΛΠΙΖΩ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΤΟΥ ΚΟΡΑΚΟΥ!!!!ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΔΟΥΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙΟ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΜΑΡΩΝΟΥΜΕ ΚΑΘΩΣ ΘΑ ΠΕΡΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΧΕΛΩΟ!ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΠΑΥΤΕΙ Η ΨΥΧΟΥΛΑ ΟΣΩΝ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΕΚΕΙ ΣΤΙΣ ΜΑΧΕΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΤΗΝ ΕΙΔΑΝ ΝΑ ΚΑΤΑΡΕΕΙ ΣΤΕΝΑΧΩΡΗΘΗΚΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης