ΑΡΤΑ: Εντυπωσίασαν την Παρασκευή οι Al Tannura


Ένα εντυπωσιακό μουσικοχορευτικό θέαμα πρόσφεραν στο κοινό της Άρτας οι Tannura, οι περιστρεφόμενοι Δερβίσηδες του Mahmud Eissa, της Αιγύπτου... 


...οι οποίοι παρουσίασαν το πρόγραμμά τους την Παρασκευή το βράδυ στην αίθουσα «Σκουφάς», σε μια ξεχωριστή εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Αρταίων σε συνεργασία με τον Μ/Φ Σύλλογο «Σκουφάς». 

Στην αίθουσα κυριολεκτικά δεν έπεφτε καρφίτσα αφού πολλοί ήταν εκείνοι – και κυρίως νέοι –  που εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία και ήρθαν να δουν μία ξεχωριστή (δωρεάν) παράσταση η οποία διέφερε απ’ όσες έχουν γίνει μέχρι σήμερα στην Άρτα, παρουσιάζοντας στο κοινό ένα μικρό δείγμα της αιγυπτιακής παράδοσης και κουλούρας. 

Εξίσου εντυπωσιακή ήταν και η είσοδος των χορευτών στη σκηνή, περνώντας ανάμεσα από τους θεατές. Τα πολύχρωμα κοστούμια δημιούργησαν στη συνέχεια ένα εκπληκτικό θέαμα πάνω στη σκηνή.

Ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Γιάννης Παπαλέξης καλωσόρισε τους φιλοξενούμενους στην πόλη και είπε ότι η εκδήλωση αυτή είναι αποτέλεσμα μιας προσπάθειας που έκαναν οι τρεις Δήμοι, Άρτας, Πρέβεζας και Ιωαννίνων να φέρουν το συγκρότημα αυτό, το οποίο ήρθε δωρεάν και οι Δήμοι ανέλαβαν απλώς τα έξοδα φιλοξενίας και μετακίνησης. Ο πολιτισμός ενώνει τους λαούς τόνισαν στο χαιρετισμό του τόσο ο κ. Παπαλέξης όσο και ο πρόεδρος του Συλλόγου «Σκουφάς» κ. Κουτσούμπας. 

Ο Δήμαρχος Αρταίων ανέφερε ότι η εκδήλωση αυτή εντάσσεται στα πλαίσια των ευρύτερων πολιτιστικών ανταλλαγών που επιθυμεί να προωθήσει ο Δήμος, δίνοντας τη δυνατότητα στους Αρτινούς πολίτες να έρθουν σε επαφή με νέα ακούσματα αλλά και νέες παραστάσεις.
 

Η εκδήλωση ήταν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού της Αιγύπτου και της Πρεσβείας της Αιγύπτου στην Αθήνα. Το Μορφωτικό Κέντρο της Πρεσβείας της Αιγύπτου πάντα επιδιώξει να αναδείξει τα πολιτιστικά κοινά στοιχεία μεταξύ της Αιγύπτου και της Ελλάδας τα οποία είναι πάρα πολλά ανέφερε στο χαιρετισμό του ο Μορφωτικός Ακόλουθος της Πρεσβείας της Αιγύπτου Dr Hisham Darwish (Χισάν Νταρουίζ). 

Ο κ. Darwish εξέφρασε τη χαρά του για τη μεγάλη ανταπόκριση του κοινού στην εκδήλωση ενώ υπογράμμισε την ιδιαίτερη σχέση που υπάρχει μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου διαχρονικα σε πολιτιστικό επίπεδο. 

Σε δηλώσεις του ανέφερε: «Έχουμε μακρόχρονη και διαχρονική σχέση από 5.000 χρόνια. Μην ξεχνάτε ότι ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι στην Αίγυπτο. Ο Καβάφης, ο καλύτερος ποιητής στη σύγχρονη Ελλάδα γεννήθηκε στην Αίγυπτο. Ο Όμηρος μιλούσε για την Αίγυπτο. Άρα έχουμε πολλά κοινά. Ειδικά σ΄ αυτή την κρίσιμη στιγμή που περνάνε οι δύο χώρες, χρειαζόμαστε τον πολιτισμό που είναι το πιο σημαντικό πράγμα που έχουμε αυτή τη στιγμή».
 

Θετικά εκφράστηκε ο Μορφωτικός Ακόλουθος για την Άρτα λέγοντας ότι είναι μια ήρεμη πόλη η οποία συγκεντρώνει τα πλεονεκτήματα μιας πόλης που δεν είναι ούτε πολύ μικρή, ούτε πολύ μεγάλη και η οποία έχει πολλά ωραία πράγματα να επιδείξει. Ο κ. Darwish εξέφρασε την ελπίδα η εκδήλωση αυτή να αποτελέσει την αρχή και για άλλες εκδηλώσεις στο μέλλον μέσα από πολιτιστικές ανταλλαγές λέγοντας:  «Από την πλευρά μας ως Μορφωτικό Κέντρο εμείς έχουμε όλη την καλή θέληση να κάνουμε αυτό. Από σας περιμένουμε την ίδια αίσθηση για ν΄ αρχίσουμε κάτι ιδιαίτερο και σημαντικό».
 

Την εκδήλωση παρουσίασε η κυρία Μάρω Νάκα η οποία απηύθυνε χαιρετισμό στα αγγλικά καλωσορίζοντας τους Αιγύπτιους, προτού αφήσει τους χορευτές να παρασύρουν το κοινό στον συναρπαστικό ρυθμό τους.
 

Οι Al Tannura είναι ένα από τα καλύτερα συγκροτήματα της Αιγύπτου. Ο χορός της Tannura χωρίζεται σε τρία μέρη. Το πρώτο μέρος είναι ένα Μουσικό ιντερλούδιο (Tahmeila). Στο δεύτερο μέρος, που είναι και το κύριο μέρος της παράστασης παρουσιάζεται ο χορός των Δερβίσηδων. Ο χορός αυτός στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις απεριόριστες κινήσεις του χορευτή σε κύκλους. Η κυκλική κίνηση σχετίζεται με τελετουργίες των Σούφι και συγκεκριμένα με μια αίρεση γνωστή ως Mulawia. 

Οι οπαδοί της αίρεσης αυτής πιστεύουν ότι το σύμπαν δημιουργήθηκε από το ίδιο σημείο περιστροφής. Καθώς το σύμπαν αρχίζει και τελειώνει στο ίδιο σημείο, ο ανώτερος χορευτής (Lafife), που αντιπροσωπεύει τον ήλιο, πάντα  αρχίζει και τελειώνει την κίνησή του από το ίδιο σημείο. Στο τρίτο μέρος παρουσιάζεται ο χορός Tannoura ο οποίος δείχνει την επιδεξιότητα του χορευτή στη χρήση των κουστουμιών Tannoura καθώς και τις φυσικές του ικανότητες.  


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης