Με βροχή και κρύο τα κούλουμα στην Άρτα


Με βροχερό καιρό, κρύο και δυνατό αέρα γιορτάστηκαν τα Κούλουμα στην Άρτα την Καθαρά Δευτέρα. 


Η κακοκαιρία ωστόσο δεν πτόησε τον κόσμο ο οποίος τήρησε όλα τα παραδοσιακά έθιμα, με τα καθιερωμένα σαρακοστιανά και το πέταγμα του χαρταετού- όπου αυτό ήταν εφικτό από τις καιρικές συνθήκες. 


Ο Δήμος Αρταίων γιόρτασε τα Κούλουμα στο εκθεσιακό κέντρο, όπου παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, προσήλθαν πάρα πολλοί δημότες και επισκέπτες όλων των ηλικιών, οι οποίοι γεύτηκαν νηστίσιμα εδέσματα (λαγάνα, φασολάδα, χαλβά, ελιές, τουρσί) και κρασί που πρόσφερε ο Δήμος, με τη συνοδεία μουσικής. 

Η προσέλευση του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη με αποτέλεσμα τα σαρακοστιανά να εξαντληθούν μέσα σε δύο ώρες, πριν ακόμα το ρολόι δείξει δώδεκα. Κάπου εκατό κιλά ελιές, τριακόσια κιλά κρασί, μεγάλη ποσότητα από φασολάδα και αμέτρητες λαγάνες μοίρασε μεταξύ άλλων ο Δήμος από το πρωί, τα οποία έγιναν ανάρπαστα. Πολλοί δε προτίμησαν να πάρουν τα υλικά για το σπίτι αφού δεν μπορούσαν να τα απολαύσουν εκεί λόγω καιρού.
 

Καλή Σαρακοστή ευχήθηκε στους παρευρισκόμενους ο Δήμαρχος Αρταίων Γιάννης Παπαλέξης ο οποίος επισκέφθηκε την Κ. Δευτέρα το χώρο του εκθεσιακού. Χρόνια πολλά ευχήθηκαν επίσης, Αντιδήμαρχοι και άλλα μέλη της Δημοτικής Αρχής που παρευρέθησαν στις εκδηλώσεις.
«Ήταν πάρα πολύς ο κόσμος και ίσως πρέπει να το δούμε σε άλλη βάση άλλη χρονιά, δηλαδή πλέον η Κ. Δευτέρα δεν είναι μια μέρα γιορτής να βγεις στην ύπαιθρο να απολαύσεις κάτι. 


Εδώ είναι μια μέρα που ο κόσμος πρέπει να φάει να χορτάσει ψωμί. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι τα πράγματα είναι αλλιώς, θα τα δούμε διαφορετικά γιατί πλέον μπαίνουμε σε άλλη τροχιά» επεσήμανε ο κ. Παπαλέξης. "Ο κόσμος που έρχεται πλέον δεν είναι ο ίδιος που γνωρίζαμε, που ερχόταν κάποτε από συνήθεια. 

Τώρα λόγω της κρίσης έρχονται πολλοί περισσότεροι και σαν Δήμος έχουμε υποχρέωση να απλώσουμε το κοινωνικό δίχτυ" τόνισε ο κ. Παπαλέξης. «Δείχνει δηλαδή ότι ο κόσμος έχει ανάγκη στήριξης και ο Δήμος σε ένα βαθμό από μια στιγμή και μετά θα το κάνει σε όλα τα επίπεδα. Δυστυχώς έχουμε φτάσει σ’ αυτό το σημείο και ήταν κάτι το οποίο ποτέ δεν περιμέναμε και ποτέ δεν θέλαμε να το δούμε. Πρέπει ν’ αλλάξουμε λογική και πρέπει ν’ αλλάξουμε τουλάχιστον πάρα πολλά πράγματα».
 

Ακολούθως ο κ. Παπαλέξης επισκέφθηκε Τοπικές Κοινότητες του Δήμου όπου γιορτάστηκαν τα Κούλουμα με τον ανάλογο τρόπο και με το ίδιο σκηνικό του καιρού. Σε ορισμένες Τ.Κ. που υπήρχε η δυνατότητα, οι εκδηλώσεις έγιναν σε στεγασμένο χώρο και έτσι δεν επηρεάστηκαν από τη βροχή.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης