Αποκριάτικη ατμόσφαιρα το Σάββατο στην πόλη


Στο εκθεσιακό κέντρο του Δήμου Άρτας, σήμερα Κ. Δευτέρα από το πρωί υπάρχουν λαγάνες, χαλβάς, φασολάδα και άλλα νηστίσιμα, κρασί και μουσική. Αυτό βέβαια γίνεται και σε πάρα πολλά χωριά.


Άκρως αποκριάτικη ατμόσφαιρα επικράτησε από το πρωί του Σαββάτου στην πόλη της Άρτας. Εκμεταλλευόμενος τον σχεδόν ανοιξιάτικο καιρό, ο κόσμος γέμισε τις πλατείες και τους δρόμους και απόλαυσε το παραδοσιακό γαϊτανάκι και αποκριάτικα έθιμα που αναβίωσαν ο  Μ/Φ Σύλλογος «Σκουφάς» και άλλοι πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής και γεύτηκε σουβλάκια και άφθονο κρασί που πρόσφερε δωρεάν  ο Δήμος Αρταίων  με την ευγενική χορηγία τοπικών επιχειρήσεων. 

Οι ψησταριές, που είχαν στηθεί στην πλατεία Κιλκίς και στην πλατεία Αγίου Δημητρίου, «έπιασαν δουλειά» από νωρίς το πρωί του Σαββάτου και καταναλώθηκαν περίπου 4.000 σουβλάκια.
 

Ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Γιάννης Παπαλέξης επισκέφθηκε το πρωί τους χώρους όπου πραγματοποιούνταν οι εκδηλώσεις, συνοδευόμενος από Αντιδημάρχους και άλλα μέλη της Δημοτικής Αρχής. Ο κ. Παπαλέξης ευχήθηκε Καλές Απόκριες σε όλους ενώ σχετικά με τις εκδηλώσεις ανέφερε: «Προσπαθήσαμε φέτος μέσα σε αυτό το γκρίζο περιβάλλον που μας έχουν φέρει τα οικονομικά μέτρα, να δώσουμε μια νότα χαράς. Συνεργαστήκαμε με τοπικές επιχειρήσεις οι οποίες μας έχουν κάνει προσφορά αρκετά σουβλάκια όπως βλέπετε, αρκετό κρασί και τα προσφέρουμε δωρεάν στους δημότες μας.

Με αυτόν τον τρόπο ο Δήμος Αρταίων προσπαθεί να δημιουργήσει αυτή την ατμόσφαιρα και νομίζουμε το πέτυχε. Ο Σύλλογος «Σκουφάς» και άλλοι σύλλογοι με τα Καρναβάλια τους, με τα γαϊτανάκια τους, με τα έθιμα, είναι όλοι έξω. Προσπαθούμε να αναβιώσουμε και σιγά-σιγά να στήσουμε ένα διήμερο-τριήμερο της Αποκριάς όπου θα το καθιερώσουμε πλέον σαν θεσμό. 

Θέλω να ευχαριστήσω τις επιχειρήσεις της Άρτας που πρόσφεραν το υλικό αυτό το οποίο προσφέρουμε και εμείς σαν Δήμος στους δημότες μας και είναι μια ευκαιρία να καταλάβουμε ότι πολλά μπορούμε να κάνουμε όταν συνεργαστούμε η τοπική οικονομία και η κοινωνία μεταξύ μας».
 

Ο Δήμαρχος Αρταίων καλεί όλους στα παραδοσιακά Κούλουμα, που θα γίνουν την Καθαρά Δευτέρα στο χώρο του Εκθεσιακού Κέντρου Άρτας με νηστίσιμα εδέσματα. Επίσης, σε συνεργασία με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους και Πνευματικά Κέντρα του Δήμου, Κούλουμα θα γίνουν την Κ. Δευτέρα και στις Τ.Κ. Ανέζας, Βίγλας, Δαφνωτής, Καλοβάτου, Καμπής, Κορφοβουνίου, Πολυδρόσου, Ψαθοτοπίου και στον οικισμό Μύτικα Ανέζας. 
Κυριακή 26 Φεβρουαρίου έγινε γαϊτανάκι στην Τ.Κ. Κωστακιών και Καρναβάλι στην Τ.Κ. Αγίου Σπυρίδωνα.

Ο κ. Παπαλέξης ανέφερε: «Στο εκθεσιακό κέντρο την Κ. Δευτέρα το πρωί θα έχουμε λαγάνες, χαλβά, φασολάδα και άλλα νηστίσιμα, κρασί και μουσική. Αυτό βέβαια θα γίνει και σε πάρα πολλά χωριά. Ο Δήμος Αρταίων πλέον δεν είναι μόνο η Άρτα αλλά είναι διευρυμένος από τη Δαφνωτή μέχρι την Κορωνησία και από τη Στρογγυλή μέχρι τη Λιμίνη. 

Σε όλα τα χωριά όπου κάνανε παραδοσιακά κάποιες εκδηλώσεις, ο Δήμος, με λίγα χρήματα επαναλαμβάνω, θα τις συνεχίσει. Τους δίνουμε τη δυνατότητα λοιπόν να στήσουν κάτι καλό με μια μικρή ενίσχυση του Δήμου γιατί ο κόσμος το έχει ανάγκη. Πρέπει αυτές τις μέρες να ζήσουμε λίγο διαφορετικά και να δώσουμε το μήνυμα ότι δεν θα μας καταβάλλουν τα μέτρα».


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης