Δημιούργησαν σφαίρα που «στρίβει» μόνη της!


«Τηλεκατευθυνόμενη» σφαίρα είχατε φανταστεί; Ε, το σενάριο αυτό πλέον δεν υπάρχει μόνο στις ταινίες, αλλά και στην πραγματικότητα, καθώς μία ομάδα ερευνητών, δημιούργησε μία «έξυπνη» σφαίρα... 


...για λογαριασμό του αμερικανικού στρατού, η οποία θα αποφεύγει εμπόδια μόνη της προκειμένου να βρει τον στόχο της.

Τα Εθνικά Εργαστήρια Sandia, που ανήκουν στην εταιρεία Λόκχιντ Μάρτιν, ανακοίνωσαν το πρωτότυπο της σφαίρας μόλις δοκιμάστηκε με επιτυχία. «Έχουμε πλέον μια πολλά υποσχόμενη τεχνολογία για να καθοδηγούμε μικρά βλήματα, τα οποία θα είναι δυνατό να κατασκευαστούν φθηνά και γρήγορα», δήλωσε ο ερευνητής της Sandia Ρεντ Τζόουνς.

Η σφαίρα, που μοιάζει με βελάκι, έχει μήκος σχεδόν δέκα εκατοστά. Υποβοηθείται στην κίνησή της στον αέρα από ένα σύστημα λέιζερ, που σημαδεύει με την ακτίνα του τον στόχο (ο οποίος μπορεί να είναι κινούμενος, όπως π.χ. ένα όχημα) και, στη συνέχεια, ένας οπτικός αισθητήρας στη μύτη της σφαίρας αναλαμβάνει να καθοδηγήσει τη σφαίρα μέχρι να τον πετύχει.

Η «έξυπνη» σφαίρα μπορεί να αλλάξει διεύθυνση μέχρι 30 φορές μέσα σε ένα δευτερόλεπτο, ενώ ταξιδεύει με την ταχύτητα του ήχου. Αντίθετα με τις συμβατικές σφαίρες, που κατασκευάζονται για να ταξιδεύουν όσο πιο ίσια γίνεται, η έξυπνη σφαίρα αυτό-διορθώνεται και αλλάζει συνεχώς πορεία. Διευκολύνεται σε αυτό από το γεγονός ότι διαθέτει μικροσκοπικά πτερύγια στα πλευρά της.

Σύμφωνα με τη Sandia, σε πραγματικές συνθήκες, π.χ. στο πεδίο της μάχης, οι συμβατικές σφαίρες μπορούν να αστοχήσουν μέχρι και εννέα μέτρα από έναν στόχο σε απόσταση ενός χιλιομέτρου, ενώ οι «έξυπνες» σφαίρες αποκλείεται να έχουν απόκλιση από το στόχο πάνω από 20 εκατοστά.

Αν και αρχικά η τεχνολογία αναπτύχθηκε για μεγαλύτερα βλήματα, στην πορεία έγινε αντιληπτό ότι ήταν δυνατό να αξιοποιηθεί και σε πολύ μικρότερα, όχι μόνο για το στρατό, αλλά για την αστυνομία ή ακόμα και για τους ερασιτέχνες κυνηγούς.

http://www.iefimerida.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ