Στον Αχελώο σκοτώνουν τις πέστροφες με βαριοπούλες!


Ανυπολόγιστη καταστροφή συντελείται στους πληθυσμούς της άγριας πέστροφας του Ασπροποτάμου, στον ποταμό Αχελώο, στα Τρίκαλα. Περιβαλλοντικοί φορείς και δασαρχεία καταγγέλλουν στη Real planet ότι ασυνείδητοι ψαράδες αφανίζουν ένα από τα πιο σπάνια είδη της ελληνικής ιχθυοπανίδας με παράνομες μεθόδους. 


Οι λαθραλιείες έχουν αντικαταστήσει τα παραδοσιακά αλιευτικά εργαλεία με βαριοπούλες, μπαταρίες αυτοκινήτων και μπουκάλια χλωρίνης, προκειμένου να πιάσουν όσο περισσότερες πέστροφες μπορούν και να τις πουλήσουν παράνομα στις ταβέρνες της περιοχής.

Αλλωστε, ο Ασπροπόταμος φιλοξενεί τους μεγαλύτερους πληθυσμούς άγριας πέστροφας στην Ελλάδα.

Οι παράνομοι ψαράδες ξεκινούν το καταστροφικό τους έργο τον Απρίλιο και μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου ψαρεύουν αλόγιστα, καταστρέφοντας το περιβάλλον. 


«Τα κυριότερα προβλήματα εντοπίζονται στο Χαλίκι, στην Κρανιά, στο Στεφάνι, στη Μηλιά και σε άλλες περιοχές απ’ όπου διέρχονται οι παραπόταμοι του Αχελώου», αναφέρει στην «R» ο επιστημονικός υπεύθυνος της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ», Βάιος Κουτής, ο οποίος γνωρίζει καλά τι συμβαίνει στο ποτάμι. 

«Ολα τα παράνομα εργαλεία προκαλούν μη αναστρέψιμες βλάβες στο οικοσύστημα του ποταμού Αχελώου και των παραποτάμων του», προσθέτει.

Η μπαταρία είναι η χειρότερη μέθοδος ψαρέματος για τη βιοποικιλότητα του ποταμού. Σύμφωνα με την οικολογική ομάδα, οι ασυνείδητοι ψαράδες συνδέουν τους δύο πόλους μιας μπαταρίας αυτοκινήτου και προκαλούν ηλεκτροσόκ μέσα στους λάκκους του ποταμού, σκοτώνοντας όχι μόνο τις πέστροφες, αλλά και τον γόνο, καθώς επίσης και άλλα μικρά ψάρια. 


Από το δυνατό ηλεκτροσόκ θανατώνονται επίσης τα καβούρια, οι βάτραχοι, οι νεροφίδες και όλα τα άλλα είδη που υπάρχουν μέσα στο πλούσιο οικοσύστημα του ποταμού. 

Μία άλλη συνηθισμένη πρακτική ψαρέματος, που χρησιμοποιείται όμως στους παραποτάμους του Αχελώου, είναι και η χλωρίνη. Με αυτή την καταστροφική πρακτική, οι αδίστακτοι ψαράδες μολύνουν με δεκάδες λίτρα χημικής ουσίας τα κρυστάλλινα νερά του ποταμού, με αποτέλεσμα να δηλητηριάζουν τις πέστροφες που κολυμπούν εκεί.

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΥΤΤΗ
 
http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=117985&catID=5

 http://astrohori.blogspot.com/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ