Με «μπλόκο» στα στενά του Ορμούζ προειδοποιεί το Ιράν

 

Αν επιβληθούν κυρώσεις στις πετρελαϊκές εξαγωγές

 
Εύκολο «σαν να πίνεις ένα ποτήρι νερό», είναι για την Τεχεράνη ο αποκλεισμός των Στενών του Ορμούζ, αλλά προς το παρόν δεν είναι αναγκαίος, δήλωσε σήμερα ο ναύαρχος Χαμπιμπολάχ Σαγιάρι, αρχηγός του ιρανικού Πολεμικού Ναυτικού, στο αγγλόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο Press-TV.


«Όλος ο κόσμος γνωρίζει πόσο μεγάλης στρατηγικής σημασίας είναι τα Στενά και ότι βρίσκονται υπό τον αποκλειστικό έλεγχο της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν... Ο αποκλεισμός των στενών είναι πολύ εύκολος για τις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις, είναι σαν να πίνεις ένα ποτήρι νερό, όπως λέμε στα περσικά... 


Αλλά σήμερα δεν υπάρχει ανάγκη να αποκλείσουμε τα Στενά, διότι ελέγχουμε τη Θάλασσα του Ομάν και είμαστε σε θέση να ελέγχουμε τη διέλευση των πλοίων και του πετρελαίου», είπε.

«Επιδιώκουμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή. Με τις στρατιωτικές αυτές ασκήσεις, οι χώρες της περιοχής αντιλαμβάνονται ότι με τις στρατιωτικές μας ικανότητες, η διέλευση μπορεί να συνεχισθεί μέσω των Στενών», συνέχισε.

Το ιρανικό ναυτικό άρχισε χθες δεκαήμερες στρατιωτικές ασκήσεις στη ζώνη των στενών του Ορμούζ, από όπου διέρχεται το 40% του παγκόσμιου πετρελαίου. Οι ιρανικές ναυτικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν ανατολικά των Στενών, στη Θάλασσα του Ομάν και στον Κόλπο του Αντεν, καθώς και στον Ινδικό Ωκεανό.

Χθες, ο πρώτος αντιπρόεδρος του Ιράν Μοχάμαντ Ρεζά Ραχίμι, δήλωσε ότι τα Στενά του Ορμούζ θα είναι κλειστά στη διέλευση του πετρελαίου σε περίπτωση επιβολής κυρώσεων κατά των ιρανικών πετρελαϊκών εξαγωγών.

«Δεν έχουμε καμία εχθρική διάθεση ή πρόθεση άσκησης βίας... αλλά οι εχθροί θα εγκαταλείψουν τις συνωμοσίες τους μόνον όταν τους βάλουμε στη θέση τους», πρόσθεσε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου, σε απάντηση στο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. 

Περί αποκλεισμού των Στενών του Ορμούζ

Την άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου προκάλεσε η απειλή του Ιράν ότι θα σταματήσει τη ροή από τα στενά του Ορμούζ στον Περσικό κόλπο, σε περίπτωση που η ΕΕ επιβάλει εμπάργκο στις εξαγωγές της χώρας.

Η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ αυξήθηκε χθες το βράδυ κατά 1,31 δολάρια το βαρέλι, φθάνοντας στα 109,27 δολάρια, ενώ σήμερα το πρωί σταθεροποιήθηκε και στη συνέχεια υποχώρησε κάτω από τα 109 δολάρια.


«Αν η Δύση επιβάλει κυρώσεις στις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν, τότε δεν θα περάσει ούτε μία σταγόνα πετρελαίου από τα στενά του Ορμούζ», δήλωσε ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της χώρας κ. Μοχάμαντ Ρεζά Μαχίμι στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Irna.


Από τα στενά του Ορμούζ διέρχεται, εκτός από το ιρανικό πετρέλαιο, και εκείνο της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Κουβέιτ και του Ιράκ, που αντιστοιχεί συνολικά περίπου στο ένα τρίτο των θαλάσσιων μεταφορών του «μαύρου χρυσού», παγκοσμίως.


Η Γαλλία, με τη στήριξη της Γερμανίας και της Βρετανίας, προώθησε την πρωτοβουλία για την επιβολή εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο, αλλά άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ, και ιδιαίτερα η Ελλάδα, διατύπωσαν επιφυλάξεις, λόγω της εξάρτησής τους από αυτό.


http://www.newsbeast.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης