Αρχές Ιανουαρίου ο διαγωνισμός για τα κοιτάσματα στο Καλπάκι Ιωαννίνων


Την προκήρυξη διαγωνισμού την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου από το ελληνικό δημόσιο για έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου σε τρία οικόπεδα (Ιωάννινα,Πατραϊκό και Κατάκολο) προανήγγειλε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης.


Αναφερόμενος στο θέμα των ερευνών σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη, ο κ. Μανιάτης είπε ότι 3 με 4 από τις μεγαλύτερες εταιρίες παγκοσμίως συνεργάζονται με το υπουργείο, εκτιμώντας ότι θα καταθέσουν δεσμευτικές προτάσεις.

Καταλήγοντας ο υφυπουργός Περιβάλλοντος επεσήμανε ότι το καλοκαίρι του 2012 η Ελλάδα θα είναι σε θέση να γνωρίζει με ακρίβεια πού και τι κοιτάσματα έχει.

Από το υπέδαφος των Ιωαννίνων, το υπουργείο εκτιμά ότι υπάρχουν απολήψιμα αποθέματα που ανέρχονται σε 50 έως 80 εκατ. βαρέλια. Η περιοχή του «μαύρου χρυσού» εντοπίζεται στους Νεγράδες και γενικότερα στον πρώην δήμο Καλπακίου, όπου στο παρελθόν είχε γίνει απόπειρα να βρεθεί πετρέλαιο. Το 1996 είχε παραχωρηθεί ο πρώτος διεθνής γύρος παραχωρήσεων έξι περιοχών. Είχαν παραχωρηθεί τελικά τέσσερις. 

Οι γεωτρήσεις όμως δεν έφτασαν στο βάθος που προέβλεπαν οι αρχικές συμφωνίες, κι έτσι, στην ουσία, οι έρευνες δεν απέδωσαν. Το ίδιο είχε συμβεί και στα Γιάννενα από την εταιρία Enterprise Oil, η οποία άρχισε να δουλεύει στην περιοχή το 2001, μετά την ολοκλήρωση της χαρτογράφησης του εδάφους. 

Η γεώτρηση της Enterprise Oil σταμάτησε καταρχήν για τεχνικούς λόγους, λόγω των υψηλών πιέσεων, 300-400 μέτρα πριν φτάσει στον στόχο που είχε τεθεί από τους υπεύθυνους. Δεν εντοπίστηκε ποτέ η αιτία των υψηλών πιέσεων (πετρέλαιο, νερό, αέριο;). 

Επιπλέον, την εποχή εκείνη η εταιρία αγοράστηκε από την πολυεθνική Shell, η οποία είχε άλλους στόχους, με αποτέλεσμα να διακοπεί η έρευνα στο Καλπάκι οριστικά το 2002.

 http://epirusgate.blogspot.com/

http://www.agon.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης