Δ. Χριστόφιας: «Στα 5-8 τρισ. κυβικά πόδια το αέριο»


Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα για το φυσικό αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η μοίρα της Κύπρου, της μαρτυρικής Μεγαλονήσου, φαίνεται ότι μπαίνει σε μία νέα ιστορική τροχιά. Η αμερικανική εταιρεία Noble Energy ανακοίνωσε την ανακάλυψη κοιτάσματος με όγκο από 5 έως 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, αξίας δηλαδή έως 90 δισεκατομμύρια δολάρια... (ΔΕΙΤΕ το ΒΙΝΤΕΟ)


...ενώ το κοίτασμα καλύπτει τις ανάγκες της Μεγαλονήσου για 120 χρόνια, ενώ το έσοδο για την Κυπριακή Δημοκρατία ανέρχεται στο 75% επί των πωλήσεων, μπορεί δε να φτάσει και το 85% σε περίπτωση που διαπιστωθεί η ύπαρξη αξιοποιήσιμου κοιτάσματος πετρελαίου.


Στα πέντε με οκτώ τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, με μέσο όρο τα επτά, ανέρχονται τα αποθέματα φυσικού αερίου στο οικόπεδο «Αφροδίτη» της ΑΟΖ της Κύπρου, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας.


Μιλώντας σε έκτακτη δημοσιογραφική διάσκεψη, που μεταδιδόταν ζωντανά από όλα τα κυπριακά κανάλια, ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι η ανακάλυψη των αποθεμάτων αερίου αποτελεί ιστορική εξέλιξη, που δημιουργεί μεγάλες προοπτικές για την Κύπρο και το λαό της και για λύση του Κυπριακού.


Την ύπαρξη κοιτάσματος φυσικού αερίου σε όγκο που εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ των 5 και 8 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών, με μέσο όρο τα 7 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια δεικνύουν τα αρχικά δεδομένα που έχουν προκύψει από την ερευνητική γεώτρηση και τους ελέγχους αξιολόγησης που διενεργήθηκαν .


Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι το συγκεκριμένο πεδίο υδρογονανθράκων εκτιμάται ότι εκτείνεται σε περιοχή που καλύπτει τα 40 τετραγωνικά μίλια .
  
Πρόσθεσε ότι η εταιρεία Noble Εnergy ανακοινώσε πως εντόπισε φυσικό αέριο καθαρού πάχους 310 περίπου ποδών με το βάθος της γεώτρησης να έχει φτάσει τα 5861 μέτρα, σε βάθος νερού 1689 μέτρων.
  
Σημειώνεται ότι με βάση την ακολουθούμενη διαδικασία θα χρειαστεί να πραγματοποιηθεί ακόμα μια γεώτρηση τελικής αξιολόγησης πριν την αξιοποίηση του κοιτάσματος.


Ο πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την ίδια ώρα την ικανοποίησή του για την άριστη και παραγωγική συνεργασία που η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αναπτύξει με την εταιρεία Noble Εnergy International εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι αυτή θα συνεχιστεί και στα επόμενα στάδια.


 Ο Πρόεδρος Χριστόφιας έκανε λόγο για προοπτικές μεγάλης και μακρόχρονης οικονομικής ανάπτυξης, από την οποία θα επωφεληθούν τόσο οι σημερινές όσο και επόμενες γενεές. "Η Κύπρος εισέρχεται στον ενεργειακό χάρτης της Ευρώπης" ανέφερε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει ότι "η ανεύρεση φυσικού αερίου θα πρέπει να αποτελέσει κίνητρο για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, λύσης που θα τερματίζει την κατοχή και θα συμβάλει στην ευημερία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων".


Ο Πρόεδρος Χριστόφιας κάλεσε την Τουρκία να αποφύγει ενέργειες που θα θέσουν σε λκίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή και την κάλεσε να σεβαστεί τις διεθνείς συνθήκες καθώς και να συμβάλει στην επανένωση της χώρας.


Ο Κύπριος Πρόεδρος γνωστοποίησε επίσης ότι θα χρειαστεί μία ακόμη γεώτρηση για την αξιοποίηση του κοιτάσματος, ενώ εξήγγειλε την προετοιμασία και για νέες γεωτρήσεις σε άλλο οικόπεδο της κυπραικής ΑΟΖ.


Είναι χαρακτηριστικό ότι το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου κατέγραψε την τελευταία εβδομάδα κέρδη της τάξης του 34%, ενώ μετά τις ανακοινώσεις της Noble καταγράφηκαν ρευστοποιήσεις για την αποκομιδή κερδών.


Δείτε εδώ την αναλυτική ανακοίνωση της Noble Energy 



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ