ΤΣΙΡΚΑΣ:Η ηλεκτροδότηση είναι αγαθό κοινής ωφέλειας

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας, αποφάσισε ομόφωνα οι Δικηγόροι Άρτας να απέχουν από τα καθήκοντά τους την Πέμπτη, 1η Δεκεμβρίου 2011, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την άδικη φορολογική επιδρομή, που θίγει τα δικαιώματα όλων των Ελλήνων πολιτών... 


...σε συνδυασμό με το επικείμενο εκ νέου «άνοιγμα» του δικηγορικού λειτουργήματος, για την επιχειρούμενη μεταφορά δικαστηριακής ύλης και για την παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στη λειτουργία της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, κατά παράβαση θεμελιωδών διατάξεων του Συντάγματος, καλώντας κάθε αρμόδιο φορέα να επιδεικνύει έμπρακτα σεβασμό στη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της διάκρισης των λειτουργιών και να απέχει στο εξής από κάθε ενέργεια που αποσκοπεί στην παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης.

Περαιτέρω η σύνδεση της καταβολής του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών με το δικαίωμα των πολιτών στην ηλεκτροδότηση που είναι αγαθό κοινής ωφέλειας είναι παράνομη, αντισυνταγματική και ηθικά απαράδεκτη. Το δικαίωμα των πολιτών στην ηλεκτροδότηση δεν είναι δυνατόν να συνδέεται με την απόδοση φόρων και μάλιστα μη ανταποδοτικών.


Η Πολιτεία, αντί να διαμορφώσει τις αναγκαίες εκείνες συνθήκες ώστε όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες να έχουν πρόσβαση στο αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας, όπως επιβάλλει το Σύνταγμα και η ευρωπαϊκή νομοθεσία, προβαίνει στην απαράδεκτη σύνδεση του δικαιώματος αυτού με την καταβολή άδικων φόρων.

Επιβάλλεται έτσι ένα επιπρόσθετο φορολογικό βάρος  στην ακίνητη περιουσία και, σε συνδυασμό με τις λοιπές φορολογικές επιβαρύνσεις της ακίνητης περιουσίας, με αποτέλεσμα τη σταδιακή δήμευση αυτής, γεγονός που αποτελεί ευθεία παράβαση  των διατάξεων του άρθρου 17 του Συντάγματος και του άρθρου 1 του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ε.Σ.Δ.Α.


Επομένως διά του μηχανισμού της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος σε όσους αδυνατούν να καταβάλουν την προδήλως αντισυνταγματική και επαχθέστατη αυτή φορολογική επιβάρυνση προσβάλλεται ευθέως η ίδια η αξία του ανθρώπου, καθώς τίθεται προ του κινδύνου να στερηθεί ένα ζωτικό αγαθό, απαραίτητο για τη διαβίωσή του.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Άρτας και τα μέλη του  θα σταθούν στο πλευρό των πολιτών, τα δικαιώματα των οποίων πλήττονται αυτές τις ώρες. Η νομική μας συμπαράσταση σε δίκες για την απαγόρευση της διακοπής της ηλεκτροδότησης ακινήτου για την περίπτωση μη εξόφλησης λογαριασμού της ΔΕΗ θεωρείται δεδομένη στα πλαίσια της αλληλεγγύης μας προς τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Τέλος, επισημαίνουμε ότι ως δημόσιοι λειτουργοί που μετέχουμε ενεργά στην απονομή της Δικαιοσύνης νομιμοποιούμαστε, κατ’ άρθρο 199 του Κώδικα περί Δικηγόρων, να παρεμβαίνουμε δικαστικά σε θέματα μείζονος σημασίας λόγω της θέσεώς μας στη λειτουργία του Κράτους Δικαίου και την απονομή της Δικαιοσύνης.  

Κατά συνέπεια ο θεσμικός μας ρόλος μάς επιβάλλει  να παρέμβουμε σε ζητήματα συνταγματικότητας νομοθετημάτων, που θίγουν θεμελιώδη συνταγματικά δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Έτσι ο Δικηγορικός Σύλλογος Άρτας συμμετέχει δια του Προέδρου της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας στην εκδίκαση της προσφυγής του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κατά της επιβολής του σχετικού έκτακτου ειδικού τέλους στις 2 Δεκεμβρίου του έτους 2011 ενώπιον του Συμβούλιου της Επικρατείας.

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας
Δημήτρης Τσίρκας

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης